Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Izvedbene umjetnosti

Počeo 21. Festival glumca u 5 gradova Vukovarsko-srijemske županije

18.05.2014. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

U petak, 16. svibnja, izvedbom predstave „Cyrano“ kazališta Manje je više iz Zagreba započeo je 21. po redu Festival glumca.

Festival će se održati u gradovima Vukovarsko-srijemske županije – Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku. Ocjenjivački sud Festivala, koji čine glumci Ivana Buljan Legati, Dubravka Miletić i Alen Liverić, imat će tešku zadaću odabrati najbolje glumačke kreacije i najbolju predstavu među šesnaest predstava koliko ih je za ovogodišnji Festival izabrala izbornica, redateljica Aida Bukvić.

Prvi put domaćin festivala bit će grad Otok, u kojem se održala i svečanost otvorenja, na kojem su se okupljenima obratili Boris Svrtan, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika i predsjednik Festivalskog odbora Festivala glumca, Josip Šarić, gradonačelnik grada Otoka, ovogodišnjeg grada domaćina Festivala, domaćica Festivala Lela Margitić i Aida Bukvić. Nakon svečanosti otvorenja igrala je predstava “Žene u crvenom” Ludens teatra iz Koprivnice, u režiji Franke Perković. U Otoku će se održati i svečanost zatvaranja festivala s dodjelom nagrada najboljoj predstavi i glumcima.

U sklopu popratnog programa održat će se tradicionalni Dan domaćice Festivala glumca i Glumačko sijelo. Također će biti predstavljeno i nekoliko knjiga, između kojih i monografija “Ena” o glumici Eni Begović-Radeljak te  „Hrvatska – Nacija kulture“ dr.sc. Ive Hraste-Sočo. Bit će održana glumačka pjesnička večer te teniski turnir. Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija “Asser Savus” iz Vinkovaca.

Komentari