Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Početak nove sezone u Močvari uz program “Jesi free?”

29.08.2016. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Močvara u novu sezonu kreće s novim programom “Jesi free?” koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi. Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj trenutno nedostaje prostor djelovanja, kako fizički tako i medijski. Serija koncerata “Jesi free?” u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.

Večer će otvoriti zagrebački post-free-jazz kvartet G.A.P., odnosno Il Gruppo delle Azioni Progressive, na sceni već dvadesetak godina, kao jedan od najprepoznatljivijih zagrebačkih underground sastava. Nakon dva albuma i nastupa u Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, surađivali su s Charlesom Gayleom, Anthonyjem Colemanom i Belom Mariasem, a kao posljednja akvizicija tu je i ragga-hop pjevač Johnny Solo iz Seattlea. Članovi su Luka Peršić (saksofoni), Jerko Valdevit (saksofoni), Maroje Peršić (kontrabas) i Nikola Šurmanović (bubnjevi).

Foto: press

Foto: press

Kao drugi izvođači nastupit će Cene Resnik iz Ljubljane i Daniele d’Agaro iz Trsta. Tenor-saksofonista Danielea d’Agaroa iz Trsta upoznali smo zahvaljujući projektu Operation Charlie s kojim je nastupio 2012. na Ljubljanskom jazz festivalu, nastalom kao hommage američkom film-noiru, a u produkciji slovenskih glazbenika, gdje je svirao i njegov večerašnji gost – Cene Resnik. No, d’Agaro se talijanskoj kulturnoj javnosti predstavio tek u posljednjih deset godina s Daniele D’Agaro Adriatics Orchestra, nakon dugog europskog puta koji je preko Berlina vodio u Amsterdam osamdesetih.

Tenor-saksofonista Ceneta Resnika, usprkos završenom formalnom studiju jazz-glazbe na konzervatoriju u Klagenfurtu, uvijek je više zanimala rubna, kreativna glazba, instant-kompozicija, a svakako i slobodno improvizirana glazbena igra. Osim Trojnika, s kolegama Tomaž Grom (kontrabas) i Vid Drašler (bubnjevi), vodi vlastiti trio Watch for Dogs s Giovannijem Maierom(kontrabas) i Zlatkom Kaučičem (bubnjevi). Zanima ga povezivanje prirode zvuka sa stanjem uma, također i kroz tehnike meditacije, koje proučava u Indiji.

Program je na rasporedu u nedjelju, 4. rujna, s početkom u 21 sat, a upad je 25 kuna. 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari