Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Knjige

Počinje četvrti Festival svjetske književnosti

04.09.2016. Ziher.hrFoto: Fraktura/press
Počinje Festival svjetske književnosti

Pred nama je novo izdanje kultnog Festivala svjetske književnosti koje u organizaciji Frakture već četvrtu godinu zaredom okuplja važna domaća i strana književna imena. Zagrebačko Kino Europa, Knjižnica Bogdana Ogrizovića i Gradska knjižnica Marka Marulića opet će biti mjesta gdje će se održavati književne tribine, projekcije filmova, druženja s autorima i ostala događanja. Neformalni temat festivala ove će godine biti Italija, čijim će se piscima i stripašima posvetiti naročita pozornost. No osim iz Italije gostovat će autori iz još petnaest zemalja svijeta. Svečano otvaranje Festivala održat će se u nedjelju 4. rujna u velikoj dvorani Kina Europa. Seid Serdarević ugostit će Claudija Magrisa, velikog talijanskog književnika i novinara, jednog od inicijatora za dodjelu Nobelove nagrade našem Predragu Matvejeviću. Nakon toga u predvorju kina uslijedit će nastup Jeboton ansambla.

U bogatom programu posjetitelji će, između ostalog, dobiti uvid u usporedbu pojedinih autora iz domaće i strane književnosti koji imaju određene poveznice, i to prvenstveno tribinom Dvostruki portret (Antonio Pennacchi i Slobodan Šnajder, Giorgio Pressburger i Ivan Lovrenović, Katerina Tučkova i Ivana Šojat, Viktor Horvat i Vladimir Stojsavljević, Adriana Altaras i Julijana Matanović, Marina Stepnova i Ludwig Bauer, Saskia de Coster i Jasna Žmak). Kao i prošle godine, kada nam je jedan od najdojmljivijih gostovanja priuštio Filip David, važnu će ulogu imati ratna tematika, kojoj će u potpunosti biti posvećene dvije tribine: Muze i topovi: ratne teme u književnosti (Ivica Đikić, Stefan Hertmans i Josip Mlakić) i Porculansko nebo: holokaust u književnosti (Daša Drndić, Peter Gardos i Dušan Šarotar). U taj se kontekst dobro uklapa i mladi slovenski pisac Goran Vojnović, autor najpoznatiji po romanu Jugoslavija, moja domovina koji će u Kinu Europi predstaviti svoj najnoviji roman Smokva.

Strip kao dio programa

Značajan dio programa pripast će i stripu, u okviru tribine Mali noćni strip-tiz na kojoj će Vladimir Šagadin ugostiti crtače Aleksandra Zografa, Zerocalcarea, Christiana Durieuxa, Igora Kordeja, Darka Macana i šefa nakladničke kuće Fibra Marka Šunjića. Premda će festivalom dominirati prozni autori, naći će se mjesta i za poeziju, pa će jedna večer biti posvećena isključivo izraelskim pjesnicima, a održat će se i svjetsko čitanje poezije pod nazivom Demokracija bez populizma, angažirana manifestacija kojom se želi istaknuti potreba „za boljim razumijevanjem demokracije i za kritičnijim, ali i humanijim političkim razmišljanjem u našim društvima“. Popularizaciji književnosti među mladima svakako će doprinijeti književne matineje za srednjoškolce koje će moderirati učenici zagrebačkih gimnazija. Gostovat će Ivana Šojat, Zoran Ferić i Josip Mlakić.

(Visited 87 times, 2 visits today)

Komentari