Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Počinje četvrti Festival svjetske književnosti

04.09.2016. Ziher.hrFoto: Fraktura/press
Počinje Festival svjetske književnosti

Pred nama je novo izdanje kultnog Festivala svjetske književnosti koje u organizaciji Frakture već četvrtu godinu zaredom okuplja važna domaća i strana književna imena. Zagrebačko Kino Europa, Knjižnica Bogdana Ogrizovića i Gradska knjižnica Marka Marulića opet će biti mjesta gdje će se održavati književne tribine, projekcije filmova, druženja s autorima i ostala događanja. Neformalni temat festivala ove će godine biti Italija, čijim će se piscima i stripašima posvetiti naročita pozornost. No osim iz Italije gostovat će autori iz još petnaest zemalja svijeta. Svečano otvaranje Festivala održat će se u nedjelju 4. rujna u velikoj dvorani Kina Europa. Seid Serdarević ugostit će Claudija Magrisa, velikog talijanskog književnika i novinara, jednog od inicijatora za dodjelu Nobelove nagrade našem Predragu Matvejeviću. Nakon toga u predvorju kina uslijedit će nastup Jeboton ansambla.

U bogatom programu posjetitelji će, između ostalog, dobiti uvid u usporedbu pojedinih autora iz domaće i strane književnosti koji imaju određene poveznice, i to prvenstveno tribinom Dvostruki portret (Antonio Pennacchi i Slobodan Šnajder, Giorgio Pressburger i Ivan Lovrenović, Katerina Tučkova i Ivana Šojat, Viktor Horvat i Vladimir Stojsavljević, Adriana Altaras i Julijana Matanović, Marina Stepnova i Ludwig Bauer, Saskia de Coster i Jasna Žmak). Kao i prošle godine, kada nam je jedan od najdojmljivijih gostovanja priuštio Filip David, važnu će ulogu imati ratna tematika, kojoj će u potpunosti biti posvećene dvije tribine: Muze i topovi: ratne teme u književnosti (Ivica Đikić, Stefan Hertmans i Josip Mlakić) i Porculansko nebo: holokaust u književnosti (Daša Drndić, Peter Gardos i Dušan Šarotar). U taj se kontekst dobro uklapa i mladi slovenski pisac Goran Vojnović, autor najpoznatiji po romanu Jugoslavija, moja domovina koji će u Kinu Europi predstaviti svoj najnoviji roman Smokva.

Strip kao dio programa

Značajan dio programa pripast će i stripu, u okviru tribine Mali noćni strip-tiz na kojoj će Vladimir Šagadin ugostiti crtače Aleksandra Zografa, Zerocalcarea, Christiana Durieuxa, Igora Kordeja, Darka Macana i šefa nakladničke kuće Fibra Marka Šunjića. Premda će festivalom dominirati prozni autori, naći će se mjesta i za poeziju, pa će jedna večer biti posvećena isključivo izraelskim pjesnicima, a održat će se i svjetsko čitanje poezije pod nazivom Demokracija bez populizma, angažirana manifestacija kojom se želi istaknuti potreba „za boljim razumijevanjem demokracije i za kritičnijim, ali i humanijim političkim razmišljanjem u našim društvima“. Popularizaciji književnosti među mladima svakako će doprinijeti književne matineje za srednjoškolce koje će moderirati učenici zagrebačkih gimnazija. Gostovat će Ivana Šojat, Zoran Ferić i Josip Mlakić.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Komentari