Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Predstavljanje monografije Marka Rašice u DPUH-u

08.11.2014. Jelena Kovačev

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

U ponedjeljak, 10. studenog, u 12 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije- Marko Rašica autorice dr. sc. Sanje Žaja Vrbica u izdanju DPUH-a. Knjigu će predstaviti dr. sc. Irena Kraševac, dr. sc. Željka Čorak, akademik Tonko Maroević te sama autorica.
Marko Rašica (Dubrovnik, 1882.- Koločep, 1963.) hrvatski je slikar slabo poznat izvan dubrovačkih krugova i to kao slikar mora, stijenja i borova. No, upravo u ovoj monografiji otkriva se raspon njegove stvaralačke snage koja uključuje zidne slike, ulja na platnu, akvarele, mozaike, grafike, reljefe iskucane u metalu, vitraje, grafički dizajn, ilustracije i karikature. Nakon što 1942. godine djelomice gubi vid, izmišlja tehniku slikanja redisperom. Broj tehnika sukladan je veličini cjelokupnog opusa kao i cijeloj lepezi stilova kroz koje se izražavao- od početnog plenerizma, secesije, simbolizma do magično-realističkih kompozicija, art decoa i poetskog realizma. Umjetnik je svoje likovno školovanje započeo na bečkoj Akademiji, a bavio se i književnim radom pišući djela u formi proze i pjesama, kao i članke u svrhu upozorenja javnosti na potrebu pokretanja umjetničkih aktivnoti ili zaštitu crkvene baštine od prodaje i odlaska izvan granica zemlje. Jedan je od malobrojnih naših umjetnika prihvaćenih i izvan Hrvatske. Sudjelovao je ukupno na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi. Svestran umjetnik, majstor kolorita sklon eksperimentima, svakako zaslužuje veću pozornost i pažnju današnje javnosti.

(Visited 143 times, 1 visits today)

Komentari