Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Predstavljanje monografije Marka Rašice u DPUH-u

08.11.2014. Jelena Kovačev

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

U ponedjeljak, 10. studenog, u 12 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije- Marko Rašica autorice dr. sc. Sanje Žaja Vrbica u izdanju DPUH-a. Knjigu će predstaviti dr. sc. Irena Kraševac, dr. sc. Željka Čorak, akademik Tonko Maroević te sama autorica.
Marko Rašica (Dubrovnik, 1882.- Koločep, 1963.) hrvatski je slikar slabo poznat izvan dubrovačkih krugova i to kao slikar mora, stijenja i borova. No, upravo u ovoj monografiji otkriva se raspon njegove stvaralačke snage koja uključuje zidne slike, ulja na platnu, akvarele, mozaike, grafike, reljefe iskucane u metalu, vitraje, grafički dizajn, ilustracije i karikature. Nakon što 1942. godine djelomice gubi vid, izmišlja tehniku slikanja redisperom. Broj tehnika sukladan je veličini cjelokupnog opusa kao i cijeloj lepezi stilova kroz koje se izražavao- od početnog plenerizma, secesije, simbolizma do magično-realističkih kompozicija, art decoa i poetskog realizma. Umjetnik je svoje likovno školovanje započeo na bečkoj Akademiji, a bavio se i književnim radom pišući djela u formi proze i pjesama, kao i članke u svrhu upozorenja javnosti na potrebu pokretanja umjetničkih aktivnoti ili zaštitu crkvene baštine od prodaje i odlaska izvan granica zemlje. Jedan je od malobrojnih naših umjetnika prihvaćenih i izvan Hrvatske. Sudjelovao je ukupno na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi. Svestran umjetnik, majstor kolorita sklon eksperimentima, svakako zaslužuje veću pozornost i pažnju današnje javnosti.

Komentari