Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Vizart

Predstavljanje monografije Marka Rašice u DPUH-u

08.11.2014. Jelena KovačevVrijeme čitanja: 1 minuta

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

U ponedjeljak, 10. studenog, u 12 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije- Marko Rašica autorice dr. sc. Sanje Žaja Vrbica u izdanju DPUH-a. Knjigu će predstaviti dr. sc. Irena Kraševac, dr. sc. Željka Čorak, akademik Tonko Maroević te sama autorica.
Marko Rašica (Dubrovnik, 1882.- Koločep, 1963.) hrvatski je slikar slabo poznat izvan dubrovačkih krugova i to kao slikar mora, stijenja i borova. No, upravo u ovoj monografiji otkriva se raspon njegove stvaralačke snage koja uključuje zidne slike, ulja na platnu, akvarele, mozaike, grafike, reljefe iskucane u metalu, vitraje, grafički dizajn, ilustracije i karikature. Nakon što 1942. godine djelomice gubi vid, izmišlja tehniku slikanja redisperom. Broj tehnika sukladan je veličini cjelokupnog opusa kao i cijeloj lepezi stilova kroz koje se izražavao- od početnog plenerizma, secesije, simbolizma do magično-realističkih kompozicija, art decoa i poetskog realizma. Umjetnik je svoje likovno školovanje započeo na bečkoj Akademiji, a bavio se i književnim radom pišući djela u formi proze i pjesama, kao i članke u svrhu upozorenja javnosti na potrebu pokretanja umjetničkih aktivnoti ili zaštitu crkvene baštine od prodaje i odlaska izvan granica zemlje. Jedan je od malobrojnih naših umjetnika prihvaćenih i izvan Hrvatske. Sudjelovao je ukupno na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi. Svestran umjetnik, majstor kolorita sklon eksperimentima, svakako zaslužuje veću pozornost i pažnju današnje javnosti.

(Visited 165 times, 2 visits today)

Komentari