Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Predstavljanje monografije Marka Rašice u DPUH-u

08.11.2014. Jelena Kovačev

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

Foto: Pinterest/kontura.com.hr

U ponedjeljak, 10. studenog, u 12 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije- Marko Rašica autorice dr. sc. Sanje Žaja Vrbica u izdanju DPUH-a. Knjigu će predstaviti dr. sc. Irena Kraševac, dr. sc. Željka Čorak, akademik Tonko Maroević te sama autorica.
Marko Rašica (Dubrovnik, 1882.- Koločep, 1963.) hrvatski je slikar slabo poznat izvan dubrovačkih krugova i to kao slikar mora, stijenja i borova. No, upravo u ovoj monografiji otkriva se raspon njegove stvaralačke snage koja uključuje zidne slike, ulja na platnu, akvarele, mozaike, grafike, reljefe iskucane u metalu, vitraje, grafički dizajn, ilustracije i karikature. Nakon što 1942. godine djelomice gubi vid, izmišlja tehniku slikanja redisperom. Broj tehnika sukladan je veličini cjelokupnog opusa kao i cijeloj lepezi stilova kroz koje se izražavao- od početnog plenerizma, secesije, simbolizma do magično-realističkih kompozicija, art decoa i poetskog realizma. Umjetnik je svoje likovno školovanje započeo na bečkoj Akademiji, a bavio se i književnim radom pišući djela u formi proze i pjesama, kao i članke u svrhu upozorenja javnosti na potrebu pokretanja umjetničkih aktivnoti ili zaštitu crkvene baštine od prodaje i odlaska izvan granica zemlje. Jedan je od malobrojnih naših umjetnika prihvaćenih i izvan Hrvatske. Sudjelovao je ukupno na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi. Svestran umjetnik, majstor kolorita sklon eksperimentima, svakako zaslužuje veću pozornost i pažnju današnje javnosti.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Komentari