Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Predstavljena zbirka priča Hrvoja Šalkovića “Ne primamo vilenjake”

05.04.2013. Lorena Ouahchia
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Knjižnica Bogdana Ogrizovića jučer je primila rekordan broj znatiželjnika koji su se pojavili povodom predstavljanja nove knjige Hrvoja Šalkovića Ne primamo vilenjake.  U odličnoj atmosferi Šalkovićev je tim prokomentirao nastajanje knjige, kao i sam sadržaj koji čitatelje neće ostaviti ravnodušnima. Riječ je o zbirci priča koje su inspirirane ‘urbanim legendama’ te vijestima iz tiska. Pohotni profesori, plava kuverta za obiteljskog liječnika, prosjak koji u garaži svoje kuće drži, ni manje ni više, nego Mercedes, zasigurno su legende s kojima je većina ljudi upoznata. Za mnoge od njih smatra se i da su istinite, budući da uvijek dolaze od ‘provjerenih izvora’.

Šalkovićeve priče progovaraju upravo o tome. Bave se društvenim problemima i likovima koji u takvoj stvarnosti egzistiraju, a u kojima leži nada u malu pobunu koja će promijeniti njihov život, rekla je književna kritičarka Jagna Pogačnik. Hrvatska lista užasa: korupcija, politika, ideologije, odnos provincija – grad, odnosi prema drugačijima,  teme su koje prožimaju njegove priče te tako predstavljaju surovu svakodnevicu u kojoj za vilenjake nema mjesta. Jagna Pogačnik je, uz  same pohvale na sadržaj, navela kako je tehnička forma ovih priča izrazite kvalitete. Dobra i zaokružena fabula, po njoj su pokazatelj da se Šalković u toj formi snalazi i zbog toga mu je ovo djelo najozbiljnije dosad.  Naravno, humora ne nedostaje.

 –> Mi smo ‘primili vilenjaka’ – Intervju s Hrvojem Šalkovićem Shaletom

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

“U svakoj priči Šalković odaje počast Zagrebu”, prokomentirala je kritičarka Jadranka Pintarić, dodavši kako zbirka prikazuje socijalno osviještenog pripovjedača koji prolazi gradom nadajući se da će doći do promjene. U današnjem društvu koje je izgubilo gotovo sve moralne vrijednosti, njegove priče nisu takve. U njima nema moralnog relativiziranja. Likovi za svoja djela snose određene posljedice. Priče na kraju ujedinjuje romantični i sjetni vilenjak koji tuguje jer ga je djevojka ostavila. “Kada sretnete vilenjaka budite sućutni prema njemu”, poručila je Pintarić posjetiteljima.

Šalković, kojemu je ovo osma knjiga po redu, ne planira stati. Kao pisac se uvijek nadograđuje pa je tako moguće da na jesen upiše i tečaj kreativnog pisanja. Za svoje je recenzente odabrao upravo Jadranku Pintarić, Jagnu Pogačnik i urednika Nenada Rizvanića, kako bi dobio što iskrenije povratne informacije budući da  tapšanje po ramenu ne vodi nikamo. “Pišeš ono što te žulja”, izjavio je te se zahvalio posjetiteljima koji su napunili prostor knjižnice.  U posljednjih je desetak godina objavio još šest romana i jednu zbirku kratkih priča, a kao strastveni putnik najavio je i svoje sljedeće putovanje. Predstavljanje se preselilo u Pepermint gdje je popularni pisac nastavio s potpisivanjem knjiga, uz miksanje glazbenih hitova.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari