Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića na Wiener Festwochen

30.05.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr

Redatelj Oliver Frljić jučer je, 29. svibnja u Beču na jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochen predstavio svoj najnoviji autorski projekt, predstavu „Naše nasilje i vaše nasilje“. Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike.

Brižno građenu sliku snažne, sjajne Europe nepovratno nagriza rastuća paranoja od terorističkih napada i od svukud nam se šalje samo jedna poruka: nigdje više niste sigurni. Strah je ipak najsigurniji preduvjet za mržnju. Stoga će predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ postaviti neka vrlo neugodna pitanja: U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu? I gdje se u svemu tome nalaze gledatelji ove predstave dok plaču u polumraku dvorane pred fikcionalnim, odigranim prizorima, ali ostaju ravnodušni pred stvarnim ljudima u izbjegličkim kampovima diljem Europe?

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala, uključujući i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a tu su i centar izvedbenih umjetnosti HAU Hebbel am Ufer iz Berlina kao inicijator projekta, Wiener Festwochen iz Beča, Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Kunstfest iz Weimara, Zürcher Theater Spektakel iz Züricha i sarajevski Festival MESS, uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka). Nakon bečke premijere predstava kreće na turneju po različitim europskim pozornicama, a tijekom ljeta i jeseni zaugrat će u Weimaru, Zϋrichu, Berlinu, Stockholmu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Bydgoszczu.

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ premijerno će biti izvedena u studenom 2016. U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča: Nika Mišković, Jerko Marčić, Dean Krivačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef, uz gošću izvođačicu Barbaru Babačić. Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla je Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

Pročitajte kritiku predstave Olivera Frljića “Balkan macht frei”.

(Visited 917 times, 1 visits today)

Komentari