Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Izvedbene umjetnosti

Premijere predstave 'Varijete Europa (Orfej)' Tee Tupajić u ZKM-u

18.12.2014. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Posljednja premijera ove godine u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će predstava „Varijete Europa (Orfej)“, autorski projekt Tee Tupajić, zakazana za petak, 19. prosinca u dvorani Miško Polanec.

Trilogija Varijete Europa autorski je projekt Tee Tupajić u kojem se autorica bavi pronalaženjem likova iz europske mitologije u svakodnevnim osobama koje postaju izvođačima predstave. Prvi dio trilogije koji će biti predstavljen u Zagrebačkom kazalištu mladih bavi se likom mitološkog umjetnika, pjevača Orfeja.

Kao izvođače autorica poziva četvero ljudi koje je upoznala u posljednjih nekoliko godina, ekonomisticu i model za akt, svog agenta osiguranja, poreznog inspektora i liječnika, te u njima pronalazi sličnosti s Orfejem. Premda se naizgled čini da su njihove životne priče udaljene od tog mitološkog umjetnika, ako ih upoznamo dovoljno dobro, otkrit ćemo po čemu su oni umjetnici u svakodnevnom životu.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava je intimni, osobni portret tih četvero izabranih ljudi. Oni prvi put dolaze na pozornicu i na nju donose sav svoj život. Ispunjavaju kazališni prostor prisutnošću, snovima, prošlošću koju je nemoguće vratiti i smijehom.

Scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja Kristina Šepetavc, izbor glazbe Tea Tupajić, oblikovatelj svjetla Marino Frankola. Izvođači su: Nataša Jović, Dubravko Lepušić, Srećko Seničić i Marko Stanojčić. Svakoj izvedbi može nazočiti samo 30 gledatelja. Predstava će igrati i 20. te 21. prosinca.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Komentari