Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Proslava Joyceovog Bloomsdaya u MM centru

14.06.2015. Ziher.hrFoto: Press

16. lipnja 1904. vrijeme je radnje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, Uliksa (Ulysses, 1922) Jamesa Joycea, u kojem pratimo lutanja Leopolda Blooma ulicama Dublina.

Bloomov dan, praznik za ljubitelje Jamesa Joycea koji se diljem svijeta obilježava 16. lipnja, bio je nezaobilazan u životnom i umjetničkom kalendaru Ivana Ladislava Galete (1947-2014), filmskog, likovnog i multimedijskog umjetnika, jednog od pionira hrvatskog videa i dugogodišnjeg voditelja MM centra. Toj dvojici velikih umjetnika, u suradnji s Kratkom bazom 25 FPS-a, posvećene su Kratke slike (filmski program Kulture Promjene SC-a) koje počinju 16. lipnja s filmom Joyceovo društvo (The Joycean Society, 2013) španjolske vizualne umjetnice Dore Garcíe. Program će se održati u MM centru, a početak je u 19.30 sati. Ulaz je besplatan.

Joyceovo društvo dokumentarni je portret skupine entuzijasta koji se već trideset godina okupljaju u književnom klubu u Zürichu kako bi čitali Finneganovo bdijenje (Finnegans Wake, 1939), ozloglašeno književno remek-djelo nepresušne interpretacije čije pomno čitanje, slovo po slovo, ne jamči razumijevanje. Kamera u sredini sobe prati humorističnu pripremu i razgovore pred čitanje, filmska ekipa je prisutna i vidljiva, a protagonisti – strastveni čitatelji – već su u trećoj rundi ponovnog čitanja koje izaziva ovisnost i fanatizam u opetovanim pokušajima dekodiranja djela. Grupa se sastaje jednom na tjedan prolazeći kroz jednu stranicu romana, a za jedno iščitavanje knjige treba im jedanaest godina. Osim što slavi velikog irskog pisca, ovaj film slavi strpljenje, individualnu strast i danas rijetku posvećenost koja se grupno dijeli te užitak čitanja.

Foto: Press

Foto: Press

Ovaj film nastao je kao dio instalacije za Venecijanski bijenale 2013. godine, a premijerno je prikazan na festivalu dokumentarnog filma FID Marseille. Tematizirajući književnost, jedan je od uspjelijih spojeva filmskog (dokumentarnog) i umjetničkog, te povezivanja galerije i kina. Autorica filma Dora García španjolska je umjetnica koja se u svojem umjetničkom radu koristi različitim medijima – performansom, videom, tekstom i instalacijom. Istražuje uvjete koji oblikuju odnose između umjetnika, djela i publike, fokusirajući se na teme trajanja, pristupa i čitljivosti. Izlagala je na bijenalima u São Paulu, Veneciji, Sydneyu i Istanbulu, na Documenti te u mnogim svjetskim muzejima. Videoradove također uspješno prikazuje na filmskim festivalima koji svoje programe otvaraju prema umjetničkom filmu.

Posveta dvama velikanima svjetske umjetnosti pretposljednja je ovosezonska projekcija Kratkih slika. Sezonu završavamo 18. lipnja u 21:30 u dvorištu SC-a projekcijom na otvorenom i trima ljetnim filmovima: Derani (Les Mistons, F. Truffaut), Plavuše u džungli (Blondes in the jungle, L.Kalman, W. Horn) i Lila (Broadcast Club)

Komentari