Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Proslava Joyceovog Bloomsdaya u MM centru

14.06.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

16. lipnja 1904. vrijeme je radnje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, Uliksa (Ulysses, 1922) Jamesa Joycea, u kojem pratimo lutanja Leopolda Blooma ulicama Dublina.

Bloomov dan, praznik za ljubitelje Jamesa Joycea koji se diljem svijeta obilježava 16. lipnja, bio je nezaobilazan u životnom i umjetničkom kalendaru Ivana Ladislava Galete (1947-2014), filmskog, likovnog i multimedijskog umjetnika, jednog od pionira hrvatskog videa i dugogodišnjeg voditelja MM centra. Toj dvojici velikih umjetnika, u suradnji s Kratkom bazom 25 FPS-a, posvećene su Kratke slike (filmski program Kulture Promjene SC-a) koje počinju 16. lipnja s filmom Joyceovo društvo (The Joycean Society, 2013) španjolske vizualne umjetnice Dore Garcíe. Program će se održati u MM centru, a početak je u 19.30 sati. Ulaz je besplatan.

Joyceovo društvo dokumentarni je portret skupine entuzijasta koji se već trideset godina okupljaju u književnom klubu u Zürichu kako bi čitali Finneganovo bdijenje (Finnegans Wake, 1939), ozloglašeno književno remek-djelo nepresušne interpretacije čije pomno čitanje, slovo po slovo, ne jamči razumijevanje. Kamera u sredini sobe prati humorističnu pripremu i razgovore pred čitanje, filmska ekipa je prisutna i vidljiva, a protagonisti – strastveni čitatelji – već su u trećoj rundi ponovnog čitanja koje izaziva ovisnost i fanatizam u opetovanim pokušajima dekodiranja djela. Grupa se sastaje jednom na tjedan prolazeći kroz jednu stranicu romana, a za jedno iščitavanje knjige treba im jedanaest godina. Osim što slavi velikog irskog pisca, ovaj film slavi strpljenje, individualnu strast i danas rijetku posvećenost koja se grupno dijeli te užitak čitanja.

Foto: Press

Foto: Press

Ovaj film nastao je kao dio instalacije za Venecijanski bijenale 2013. godine, a premijerno je prikazan na festivalu dokumentarnog filma FID Marseille. Tematizirajući književnost, jedan je od uspjelijih spojeva filmskog (dokumentarnog) i umjetničkog, te povezivanja galerije i kina. Autorica filma Dora García španjolska je umjetnica koja se u svojem umjetničkom radu koristi različitim medijima – performansom, videom, tekstom i instalacijom. Istražuje uvjete koji oblikuju odnose između umjetnika, djela i publike, fokusirajući se na teme trajanja, pristupa i čitljivosti. Izlagala je na bijenalima u São Paulu, Veneciji, Sydneyu i Istanbulu, na Documenti te u mnogim svjetskim muzejima. Videoradove također uspješno prikazuje na filmskim festivalima koji svoje programe otvaraju prema umjetničkom filmu.

Posveta dvama velikanima svjetske umjetnosti pretposljednja je ovosezonska projekcija Kratkih slika. Sezonu završavamo 18. lipnja u 21:30 u dvorištu SC-a projekcijom na otvorenom i trima ljetnim filmovima: Derani (Les Mistons, F. Truffaut), Plavuše u džungli (Blondes in the jungle, L.Kalman, W. Horn) i Lila (Broadcast Club)

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari