Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Retrospektiva Biserke Baretić u Modernoj galeriji

21.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

U Modernoj galeriji otvorena je retrospektiva Biserke Baretić, osamdesetjednogodišnje slikarice i grafičarke. Izložena djela prvi put su skupljena na jedno mjesto, a radi se o radovima u ulju, gvašu, crtežu, kredi i grafici. Izlošci su nastali u razdoblju od 1955. do 2014. godine.

Radovi su različiti, no povezani koloritom i sličnim tretiranjem površine. Većina podsjeća na iznutrice ljudskoga tijela, ali i nutrine jednog slojevitog duha. Sve podsjećaju na nešto, ali to nije ono što je na njima privlačno. Zaintrigiran si zabljeskivanjem značaja koji se približava figurativnom, a sama slika više je pulsiranje jedne energije i pokreta koji priča drugačiju priču. Stvarnost se skriva u atmosferi duguljastih zavjesa.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Crteži su genijalna kombinacija grotesknih lica povezanih linijom i sjenom koja nije u funkciji stvaranja iluzije volumena, nego igre. Gotovo da se vraća u jednostavnost izraza djeteta s cijelim svijetom pred sobom. Tijela i lica daleko od stvarnosti, u svojoj pretjeranosti, ukorijenjenom monumentalnosti, u jednostavnim linijama koje izražavaju vibrantnost i živost jednog dvodimenzionalnog lista papira. Poliptisi dominiraju svojom veličinom i raznovrsnošću sadržaja u smirenoj cjelini.

Spojimo li naziv sa slikom, njezin izgled s mogućim značenjem, asocijacije slobodno vrludaju. Biserka nam svojim djelima priča o moći nesvjesnog, kako ono što ona radi, bez njezine vanjske volje, može biti postignuće velikih razmjera. Gledajući njezina djela, vidljiva je njihova valovitost, sloboda. Moguća samo u slučaju potpunog oslobođenja i dopuštenja koje je umjetnica dala vlastitom unutarnjem ja. Boje su čiste, snažne, nepokvarene, svjedoče o nekom drugom svijetu, nipošto o stvarnosti.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Izložba traje do 19.4. Cijena ulaznice za odrasle je 40 kuna, a za studente i đake 20 kuna.

(Visited 194 times, 1 visits today)

Komentari