Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Šetnja kroz vaginu

02.09.2013. Andrea Ćorić
Foto: screenshot/independent.co.uk

Foto: screenshot/independent.co.uk

Iako su golotinja, seksualnost pa čak i vulgarnost te slični pojmovi već odavno jedna od, često i pomalo prožvakanih, tema u suvremenoj umjetnosti, s vremena na vrijeme i ova tema nađe se ponovno unutar nekog zanimljivog i originalnog umjetničkog koncepta. Zanimljivim umjetničkim konceptom svakako bi se mogla nazvati instalacija 30-godišnje umjetnice Reshambe Chhibe. Chhibina  instalacija je velika, 12 metara duga, ni manje ni više, nego vagina. Točnije – vrišteća vagina u koju je moguće ući i prošetati njome. Rad je smješten u bivši ženski zator u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, onaj u kojem je nekada zatvorsku kaznu odsluživala i Winnie Mandela.

Sama umjetnica svoj rad opisuje kao višeslojan. Prvenstveno on je svojevrsna reakcija na prostor u kojem se nalazi, zatvor kao nekadašnji simbol ugnjetavanja. Chhiba objašanjava kako se vrišteća vagina okreće protiv tog prostora, ona mu se ruga i smije. Osim toga, umjetnica nagašava kako se rad bavi i otporom prema patrijarhalnom sustavu, ali i tabuima vezanim uz spolnost. Znakovito je i da se ova instalacija nalazi u zemlji u kojoj je godišnje prijavljeno oko 65 000 napada na žene ili djevojke. Zanimljiv je podatak kako posjetitelji prije šetnje kroz instalaciju moraju izuti cipele što jasno upućuje na jedno, a Reshamba Chhiba to bez ustezanja naglašava: “Vagina je ipak – sveto mjesto.”

Komentari