Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Šetnja kroz vaginu

02.09.2013. Andrea Ćorić
Foto: screenshot/independent.co.uk

Foto: screenshot/independent.co.uk

Iako su golotinja, seksualnost pa čak i vulgarnost te slični pojmovi već odavno jedna od, često i pomalo prožvakanih, tema u suvremenoj umjetnosti, s vremena na vrijeme i ova tema nađe se ponovno unutar nekog zanimljivog i originalnog umjetničkog koncepta. Zanimljivim umjetničkim konceptom svakako bi se mogla nazvati instalacija 30-godišnje umjetnice Reshambe Chhibe. Chhibina  instalacija je velika, 12 metara duga, ni manje ni više, nego vagina. Točnije – vrišteća vagina u koju je moguće ući i prošetati njome. Rad je smješten u bivši ženski zator u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, onaj u kojem je nekada zatvorsku kaznu odsluživala i Winnie Mandela.

Sama umjetnica svoj rad opisuje kao višeslojan. Prvenstveno on je svojevrsna reakcija na prostor u kojem se nalazi, zatvor kao nekadašnji simbol ugnjetavanja. Chhiba objašanjava kako se vrišteća vagina okreće protiv tog prostora, ona mu se ruga i smije. Osim toga, umjetnica nagašava kako se rad bavi i otporom prema patrijarhalnom sustavu, ali i tabuima vezanim uz spolnost. Znakovito je i da se ova instalacija nalazi u zemlji u kojoj je godišnje prijavljeno oko 65 000 napada na žene ili djevojke. Zanimljiv je podatak kako posjetitelji prije šetnje kroz instalaciju moraju izuti cipele što jasno upućuje na jedno, a Reshamba Chhiba to bez ustezanja naglašava: “Vagina je ipak – sveto mjesto.”

(Visited 186 times, 1 visits today)

Komentari