Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Simpozij u Laubi: Julije Knifer i problem reprezentacije

07.12.2015. Petra PlivelićFoto: facebook.com/events/

Simpozij pod nazivom „Slika i anti-slika. Julije Knifer i problem reprezentacije“ održava se ovog utorka i srijede u Laubi. Otvorenje je u utorak, 8. prosinca u 10 sati i započinje temom meandra kao filozofije. Zatvaranje simpozija je u srijedu, 9. prosinca u 16,30 sati nakon diskusije o predavanju stručnjaka za vizualnu kulturu, Krešimira Purgara koji u 15,30 sati istog dana započinje svoje predavanje pod nazivom „Znak radikalne drugosti. Julije Knifer i ontologija apsolutne slike“. U vrijeme trajanja simpozija održavat će se brojna predavanja umjetničkih znalaca i diskusije, a detaljan raspored možete vidjeti na Facebook događaju.

Centar za vizualne studije iz Zagreba pokrenuo je znanstveno istraživanje kojemu je cilj promotriti Kniferov opus iz kritičkog rakursa različitih humanističkih i društvenih disciplina te tako pokušati doprijeti do značenja meandra neovisno o konkretnim izvedbama i aktualnom epistemološkom utemeljenju. Istraživanjem se želi produbiti i proširiti razumijevanje Kniferovog slikarstva iz raznovrsnih perspektiva kritičko-teorijskih diskursa.

Foto: facebook.com/Julije Knifer

Foto: facebook.com/Julije Knifer

Opus hrvatskog slikara Julija Knifera predstavlja jednu od najintrigantnijih dionica naše novije umjetničke povijesti. Prepoznatljivost Kniferovih slika i crteža omogućila je relativno stabilno polazište svim recentnim osvrtima na njegova djela što je dovelo do etabliranja prevladavajućeg kritičkog mišljenja i matrice razumijevanja meandra kao formalno-stilske konstante te kao strategije umjetničkog djelovanja. Retrospektiva Kniferovih djela u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti pridonijela je poznavanju njegova opusa i razumijevanju specifičnog vizualnog sustava koji povezuje umjetnika i njegovo djelo.

Jedan od važnih elemenata u razumijevanju Kniferovih meandara su njegovi zapisi i komentari koji funkcioniraju poput svojevrsne narativne nadopune ne-narativnom i ne-reprezentacijskom slikarskom postupku. Oni ujedno služe kao temelj velikom dijelu teoretskih i kritičkih interpretacija. Premda je najveći dio Kniferovog opusa radikalno apstraktan, njegove vlastite intelektualne opaske zabilježene u Zapisima proširuju vizualno utemeljenje prepoznatljivog slikarskog stila i pretvaraju se u slojevitu filozofiju umjetnosti.

U istraživanje se mogu uključiti znanstvenici i doktorandi iz različitih područja znanja, kustosi, kritičari, kao i svi oni koji smatraju da mogu na originalan način sagledati pojedine segmente Kniferovog opusa pomoću primijenjenog kritičko-teorijskog aparata, te ponuditi nova tumačenja.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Komentari