Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Slike baroknih majstora vrijedne 100 milijuna funti donirane britanskim galerijama!

21.02.2013. Katarina Peroković
Foto: nationalgallery.ie

Foto: nationalgallery.ie

Završen je transfer 57 baroknih slika u britanske nacionalne galerije. Saznajte koje je uvjete poznati kolekcionar Sir Denis Mahon postavio u zamjenu za 100 milijuna funti vrijednu zbirku.

Ništa nije besplatno. Vrijedi li to i za zbirku baroknih umjetnina darovanih britanskim galerijama i muzejima? Slike vrijedne oko 850 milijuna kuna donirane su iz filantropskih pobuda Denisa Mahona i donatorske organizacije Art Fund – u skladu s tim jedan od glavnih uvjeta je da slike budu besplatno dostupne javnosti. Također, slike se nikada ne smiju prodati. Galerija koja prekrši neki od uvjeta gubi pravo na sliku te se ona vraća u ruke Art Funda.

Zbirka sadrži većinom talijanske slike 17. stoljeća. Luca Giordano, Bernardo Strozzi i Guercino samo su neki od baroknih autora koji daju vrijednost zbirci. Ipak, vrijednost pojedinačnih slika ovih autora nije se uvijek zbrajala u milijunima – neke od njih kupljene su prije pola stoljeća za vrijednost manju od tisuću kuna. Nijedna nije bila skuplja od 20 tisuća kuna, a sam donator je jedan od zaslužnih za razumijevanje važnosti talijanskih baroknih majstora na britanskom području.

Foto: nationalgallery.org.uk

Foto: nationalgallery.org.uk

Pokojni Sir Denis Mahon bio je britanski kolekcionar umjetnina – umro je u travnju 2011. godine. Mahon je jedan od rijetkih kolekcionara koji je cijenjen i u akademskim krugovima: zaslužan je za približavanje talijanskih baroknih slikara publici engleskog govornog područja.

Mahon je znao nanjušiti slike baroknih Old Mastera – čiju su vrijednost prepoznali i kritičari i tržište umjetnina, što je vidljivo i iz vrtoglave cijene zbirke. Radove baroknih majstora Mahon je iz filantropskih pobuda darovao nezavisnoj britanskoj neprofitnoj organizaciji Art Fund sa ciljem da oni postanu dostupni svima! Možete li zamisliti da imate besplatan upad u sve važne muzeje? Mahon se tijekom života zalagao upravo za besplatan ulaz u sve nacionalne galerije, a Art Fund ovaj cilj ostvaruje i nakon njegove smrti.

Foto: nationalgallery.org.uk

Foto: nationalgallery.org.uk

Slike vrijedne približno 100 milijuna funti Art Fund je darovao različitim galerijama. 25 slika donirano je londonskoj National Gallery, 12 slika oksfordskom muzeju Ashmolean, 8 slika edinburškoj National Gallery of Scotland, a preostalih 12 galerijama u Cambridgeu, Birminghamu i Leedsu.

Komentari