Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

“#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta” predstavit će novi oblik ulične umjetnosti u Klovićevim dvorima

18.09.2015. Katarina ŠapinaFoto: rendez-vous.hr

Pri samom spomenu vizualne umjetnosti rijetko tko se sjeti drevne “prave” likovne umjetnosti kakvu poznajemo iz Egipta, antike ili Bizanta. Danas je vizualna umjetnost sve razvijenija i teško ju je složenije raspodijeliti u neke glavne pravce zbog njene isprepletenosti tehnika, materijala, ali i lokacija na kojima umjetnost nastaje. Umjetnost je svuda oko nas, a odnedavno je veliki fokus stavljen upravo na umjetnost koju svakodnevno viđamo, i to većinom besplatno, onu uličnu.

Foto: rendez-vous.hr

Foto: rendez-vous.hr

Rendez-vous je pokret koji zastupa upravo ovaj tip umjetnosti, pridajući joj mogućnost razvitka dosad neviđenih oblika i funkcija pomoću novih kodova i prakse. U sklopu navedenog projekta u Galeriji Klovićevi dvori 26. rujna otvara se izložba “#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta”. Kao što i samo ime govori, glavni fokus je upravo na inovaciji koju donosi ulična umjetnost. Na inovaciji koja se razvija zbog ljudske individualnosti i imaginacije, a kada tome dodamo i modernističku praksu, dobijemo posve novi likovni stil. Takva praksa se više ne temelji samo na olovkama, kistovima ili šablonama već i na pluralitetu tehnika i stilova dobivenih pomoću kamera, video projektora, plotera, QR kodova, pametnih telefona ili tableta.

Foto: rendez-vous.hr

Foto: rendez-vous.hr

Osim ovog inovativnog dijela izložbe u kojemu ćete vidjeti i naučiti nešto više o novim praksama u umjetnosti grafita, svjetlosnom slikarstvu ili bilježenju grada, izložba obuhvaća i povijesni pregled ove umjetničke forme. Od pojave prve boje u spreju do njenog upotrebljavanja u ovakve svrhe prošlo je već 45 godina, a njezin razvitak kroz godine moći ćete vidjeti na fotografijama, propagandnim plakatima ili u časopisima. Iako se ulična umjetnost nastavlja razvijati, povijesni pregled na samoj izložbi završit će na 2000. godini, pojavom šireg internetskog pristupa i digitalizacije.

Foto: rendez-vous.hr

Foto: rendez-vous.hr

Nove oblike ekspresije moći ćete zamijetiti u radovima Isaaca Cordala, Kolektiva Trulyja, Rona Englisha, Zeusa, Sheparda Faireya te JR-a. Osim uočavanja posebne ulične prakse, novih oblika ekspresije te povijesnog pregleda, izložba “#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta” omogućit će posjetiteljima i sudjelovanje u radionicama, u svrhu stvaranja prave ulične umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 29. studenog ove godine.

Foto: rendez-vous.hr

Foto: rendez-vous.hr

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari