Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

The Holy Shits: Kakvu nam je 'spačku' Grohl ovoga puta smjestio?

12.09.2014. Damjan VukašinVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/foofighters(Ross Halfin)

Foto: facebook.com/foofighters(Ross Halfin)

Biste li vi došli na koncert benda “The Holy Shits” kada bi vam dotični poslao tweet? Vrlo vjerojatno ne. Ali pazite što biste propustili.

Prije dva dana, točnije u srijedu, 10. rujna, Foo Fightersi i njihov „vođa“ Dave Grohl održali su tajni koncert ispred 600 sretnika koji su se našli u tom trenutku u Brightonu, gradu na jugu Engleske. Tajna akcija započela je tweetom kojim su najavili nastup benda, odnosno njih, pod pseudonimom The Holy Shits. Zagurati bend koji bez problema puni stadione u takav mali prostor nije situacija koja djeluje uobičajeno.

Koncert je bio mješavina hitova i pjesama koje dugo vremena nisu bile uvrštene u setliste, ispresječen teaserima pjesama nadolazećeg albuma. Najveće iznenađenje, osim koncerta samog po sebi, dogodilo se kad je pozvao frontmana britanskog cover benda Foo Figthresa da izvede White Limo. No, nisu Foo Fighters prvi koji su nastupili pod pseudonim, a u svrhu promocije. Sličnu su stvar izveli The Rolling Stones u jesen 2012. u nekoliko klubova u Parizu, prije velikih koncerata u Londonu i New Yorku, s kojima su proslavili 50 godina karijere.

Foto: facebook.com/foofighters (Tony Wooliscroft)

Foto: facebook.com/foofighters (Tony Wooliscroft)

Sve je to dio Grohlove nepresušne inspiracije i želje za pomicanjem granica, jer kako je nedavno rekao u intervjuu za Rolling Stone, „stisnuti gumb, stati pred mikrofon i nasnimiti pjesmu jednostavno mu nije dosta“. Osim pomicanja granica, pristup koncertu na ovaj način odradit će dosta dobar marketinški posao njihovom nadolazećem albumu “Sonic Highways”, sastavljenom od 8 pjesma, koji prati istoimenu HBO seriju od isto toliko epizoda. Naime, album i serija zapravo su zamišljeni kao simbiozni projekt u kojem su oba dijela jednako važna. U njemu Grohl crta muzičku mapu Amerike i traži zvučne otiske koje su gradovi ostavili na ljudima, ali jednako tako i ljudi na tim gradovima. Postavlja pitanja i dobiva odgovore, kao na primjer koliko je važan bio ritam propelera parobroda u New Orleansu?!

Kako kaže, sve pjesme bile su napisane i snimljene u tih osam gradova – Chicago, Nashville, Austine, Seattle, Washington DC, New York, Los Angeles, New Orleans. Inspiraciju je tražio kroz glazbene duhove i gradske ritmove koje je osjećao u svakome od njih, što zvuči još zanimljivije jer bi svaka pjesma mogla biti priklonjena žanrovima koji su se najviše razvijali na pojedinim područjima Amerike. Po svim najavama, trebali bi dobiti povijest američke popularne glazbe u osam pjesama. Koliko ta rečenica zvuči izazovno nismo ni svjesni. A znaju to Foo Fightersi.

Sve do 17. listopada, kada serija počinje s emitiranjem, možemo samo nagađati kako bi sve to skupa moglo izgledati, odnosno zvučati, jer album izlazi tek 10. studenog. Dotad možemo samo pratiti objave novih koncerata na Twitteru.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari