Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Video: 96. godišnjica rođenja ”kraljice jazza” Elle Fitzgerald

25.04.2013. Monika Savić
Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

The First Lady of Song” jedna je od najvećih jazz pjevačica 20. stoljeća. Obdarena fantastičnim glasom, Ella je ostala zapamćena kao pjevačica koja je mogla natpjevati svakoga. Rođena je 25. travnja 1917. godine u gradiću Newport News (SAD). Pjevati je počela još u osnovnoj školi gdje se odmah primijetio njen talent, međutim je u to vrijeme željela postati plesačica. Sa šesnaest godina prijavljuje se na natjecanje talentiranih amatera koje se održavalo u ”Harlem Apollo Theater”, gdje je trebala izvesti plesnu točku. Nakon što se na pozornici ukočila od treme jedan od organizatora natjecanja rekao joj je da proba s nečim drugim kad se već nalazi na pozornici. Ella je tada otpjevala pjesmu “Judy” u stilu svog tadašnjeg idola, Conne Boswell i osvojila prvu nagradu. U publici je te večeri sjedilo nekoliko utjecajnih ljudi iz glazbenog svijeta od kojih je poslije nekolicina tvrdila da su je upravo oni otkrili, međutim čovjek koji je pokrenuo njenu profesionalnu karijeru bio je Charles Linton koji ju je preporučio Chicku Webbu – vođi orkestra koji je nastupao u dvorani čuvenog hotela ”Savoy”. Nakon što je uspješno odradila prvu probnu večer, kao glavna pjevačica orkestra, postala je jedna od glavnih atrakcija Webbovog orkestra.

Fitzgerald je u svojoj karijeri, dugoj 59. godina, osvojila čak 13 Grammyja i mnoge druge značajne nagrade. Iz svijeta glazbe potpuno se povukla 1994. godine kada su joj zbog problema s dijabetesom obadvije noge amputirane ispod koljena. Dvije godine kasnije, 15. lipnja 1996. u 79. godini života, Ella Fitzgerald umire.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Komentari