Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Video: Fitzgeraldovi o filmu The Great Gatsby – Užasan je i odvratan

09.04.2013. Ana Klanjac
Foto: screenshot

Foto: screenshot/youtube.com

Dok su svima puna usta Luhrmannova Gatsbyja, mnogi zaboravljaju da to nije prva adaptacija romana F. Scotta Fitzgeralda. Veliki Gatsby doživio je brojne ekranizacije –  prije 13 godina Mira Sorvino i Toby Stephens glumili su u televizijskom filmu, prije toga su 1974.,  u Coppolinom filmu zasjali Robert Redfort i Mia Farrow, a 1949. snimljen je Veliki Gatsby s Alanom Laddom, Betty Field i Selleyem Wintersom u glavnim ulogama. No, najzanimljiviji je možda onaj koji se prikazivao u kinima davne 1926. – prvi  film o Gatsbyu i jedini koji je  snimljen i prikazan za Fitzgeraldova života.

Ovaj je nijemi film režirao Herbert Brenon prema scenariju napravljenom prema onom kojeg su za brodvejsku predstavu zajednički adaptirali sam Fitzgerald i Owen Davis, no sudeći prema recenzijji The New York Timesa od 22. studenog 1926. – nije oduševio. “Filmska verzija Velikog Gatsbya predstavlja prilično dobru zabavu, ali u isto je vrijeme očigledno da bi joj dobro bila došla neka maštovitija režija”, napisao je ondašnji Timesov recenzent Mordaunt Hall.

Foto: screenshot/youtube.com

Foto: screenshot/youtube.com

Film je trajao 80 minuta,  a postavu su činili Warner Baxter kao Gatsby, Lois Wilson u ulozi Daisy, i Neil Hamilton kao Carraway. Postava, međutim, prema Hallu,  kao ni režiser nije uspjela u potpunosti razviti likove –  “savjesno” su odigrali svoje uloge, no imali su svojih kikseva. Lois Wilson ostala je zapamćena po ispijanju apsinta u količinama koje bi normalnog čovjeka onesvijestile, no zahvaljujući dometima filmske tehnologije  – ona se (pre)brzo oporavila.

Prvi Gatsbyjev izlet na filmsko platno nije oduševio ni Francisa Scotta Fitzgeralda samog. Pogledao ga je godinu dana kasnije, budući da je 1926. provodio u Francuskoj.  Godine 1927. radio je na predstavi Lipstick, te je stoga zajedno sa svojom suprugom Zeldom dva mjeseca proveo u Hollywoodu.  Kako piše Anne Margaret Daniel iz Huffington Posta, Zelda je u pismu upućenom šestogodišnjoj kćerkici Scottie, lakonski opisala taj “fantastičan” izlet u kino: “Pogledali smo film Veliki Gatsby. TRULI je (rotten), odvratan i užasan i otišli smo”.

Foto: screenshot/youtube.com - F.Scott i Zelda Fitzgerald

Foto: screenshot/youtube.com – F.Scott i Zelda Fitzgerald

E sad, je li film doista bio toliko grozan – nemoguće je provjeriti. Usprkos opsežnim istraživanjima i potragama, pa čak i indicijama da je preživio negdje u Moskvi, čini se da je Veliki Gatsby iz 1926. jedan od onih nepovratno izgubljenih filmova. Jedino što je od njega ostalo jest minuta trailera, ili kako se to u ono vrijeme zvalo – sample scenes.  Bio je to jedini  film o  Gatsbyju u kojem “lude dvadesete” nisu evocirana prošlost, nego upravo sadašnjost.

A kad smo kod sadašnjosti, nadajmo se da će Luhrmann imati više sreće; da Daisy iz 2013. neće popiti previše apsinta, da se Fitzgeraldovi neće okretati u grobu i da nećemo poželjeti da ovaj film nestane umjesto onog iz 1926.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari