Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

YouTube i HDS-ZAMP potpisali ugovor: Tko će se time najviše okoristiti?

03.11.2014. Tin Đudajek
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Jedna od najpopularnijih i najposjećenijih internet stranica, YouTube, potpisao je ovih dana ugovor s Hrvatskim Društvom Skladatelja (Zaštita autorskih muzičkih prava). Ono što je važno za hrvatske muzičare jest to da će od danas glazbenici s ovih prostora moći ostvarivati prihode preko YouTubea. Stvar funkcionira na sljedeći način – ovisno o broju pregleda određenog sadržaja, na isti će se stavljati i reklame. Ovisno o dužini i vrsti reklame, autor sadržaja će dobiti onoliko novaca koliko se puta pregleda video ovisno o prethodno utvrđenoj tarifi. Ovaj ugovor je na obostranu korist jer će glazbenici moći ostvarivati prijekopotreban prihod, a YouTube će na ovaj način privući nove korisnike.

Iako se obavijest čini i promovira kao odličan način da mladi, neafirmirani glazbenici zarade koju kunu, većini je ipak jasno tko će tu najviše zarađivati. Nije fama da Hrvati ne mogu odoljeti lakim notama pop glazbe pa, sukladno tomu, ‘glazbenici’ koji izvode tu vrstu glazbe imaju i najviše pogleda. Da stvar bude još gora, ovdje se ne radi o nekoliko stotina pregleda, već je razlika nebo i zemlja. Dok prvi broje stotine tisuća pa čak i milijune pregleda, mladi glazbenici jedva da skupe tisuću prijatelja koji će poslušati njihovu najnoviju pjesmu. Sumnjam da je ikada bilo sporno kome je zaista novopotpisanim ugovorom omogućena zarada.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari