Film

Filmolista: YouTube kao izbor karijere

YouTube
Foto: facebook.com/JackAndDeanOfficial/
Vrijeme čitanja: 4 minute

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikog preokreta u emitiranju filmova i serija; s velikih platna i malih ekrana sve češće prelazimo na još manje ekrane i u svijet online emitiranja. S Netflixom na čelu, nove legije stranica za online emitiranje sedme umjetnosti pomažu velikim imenima i čine ih pristupačnijima gledateljima. Mladi filmaši koji se tek probijaju, svoju su platformu za objavljivanje originalnih uradaka pronašli u još jednom divu virtualnog svijeta, YouTubeu koji je postao dom mnogim kreativnim ljudima koji su od svog objavljivanja videa uspjeli stvoriti karijeru i dobiti vjernu publiku, bez obzira radi li se o različitim vrstama vlogera, beauty blogera ili upravo filmašima. Donosimo pregled mladih filmaša s YouTubea koji svakako zaslužuju pažnju, a zbog pristupačnosti platforme nije tako teško doći do njih.

Iako su mnogi od tih mladih i talentiranih kreativaca već davno krenuli s objavljivanjem videa na YouTubeu kao hobijem, činjenica da danas broje stotine tisuća (ili čak i milijune) pratitelja na svojim YouTube kanalima i potpisuju ugovore s velikim holivudskim facama – kompanija New Form Digital koju je osnovao Ron Howard, Oscarom nagrađeni redatelj filma A Beautiful Mind (2001), ovdje je glavni akter u financiranju i produkciji kratkometražnih filmova i serija filmaša s YouTubea – svjedoči da će film postati još bliži svojoj publici ako je ona spremna na malo siroviji, šarmantniji i manje holivudski uglađen sadržaj.

  1. Becoming YouTube (2012-2014), Benjamin Cook (ninebrassmonkeys)

Ovaj YouTube serijal u 12 dijelova kombinira dokumentarni stil i sketch comedy za prikazivanje britanske YouTube zajednice. Iako je prošlo već nekoliko godina od njenog objavljivanja i neka spomenuta imena danas su ispala iz igre, ovaj serijal vrijedi pogledati zbog načina na koji obrađuje sadržaj: u tematski podijeljene epizode koje traju između 15 i 30 minuta Cook je ukomponirao intervju, humoristične skečeve i osobne satiričke komentare u kojima sudjeluju sami youtuberi o kojima govori. The Guardian za Cooka navodi da stilom podsjeća na Charlieja Brooka (Black Mirror).

  1. Project: Library (2013), Tim Hautekiet (TimH)

Tim Hautekiet uz kolege je Jacka Howarda i Benjamina Cooka stvorio serijal od četiri epizode u čijem su središtu knjižnica pred bankrotom i zatvaranjem i njeni očajni radnici. Knjižničari Will i Steve traže način kako spasiti knjižnicu i svoje radno mjesto te u tom procesu pronađu da je jedna dječja knjiga posuđena još od 1989. Osoba kod koje je ta knjiga knjižnici, dakle, duguje milijun funti, što može značiti spas knjižnice. Od tog se trena serijal pretvara u akcijsku pustolovnu priču s otmicama, otkupninama i žrtvovanjima.

Osim toga, Tim Hautekiet snimio je i kratke filmove The Fleeting Little Life of Peter Wright, Hacks i još jedan kratki serijal Bad Burglars u suradnji s Hazel Hayes.

  1. Ghost Fighting Corporation (2015), Jack Howard i Dean Dobbs (Jack & Dean)

Sami autori za ovaj su uradak rekli da je kao Ghostbusters kada bi istrebljivači bili varalice. Naime, u stanu u kojem Jack i Dean žive dolazi do neobjašnjivih i velikih materijalnih šteta – lete knjige, šalice, ali i televizori. Odluče potražiti profesionalnu pomoć i izguglaju samoprozvanu istrebljivačicu duhova. U priču se upetlja i privatni detektiv te stvari krenu u sasvim neočekivanom smjeru. Kao i svi njihovi uradci, video sadrži odmjeren i dobro iskorišten humor, ali i jednako zanimljivu fabulu.

Jack & Dean komičan su duo koji već godinama na svom kanalu objavljuje kratke humoristične skečeve. Osim brojnih skečeva, snimili su i humorističnu seriju Jack & Dean of All Trades čijih se nekoliko epizoda može pronaći na njihovom kanalu, a za gledanje cijele serije na Fullscreenu  ipak treba izdvojiti nekoliko dolara. Serija je dobila i drugu sezonu.

  1. Oscar’s Hotel (2015), PJ Liguori (KickThePj)

Ako ste se ikad pitali gdje odsjedaju fantastična i mistična bića iz svemira na svom putu kroz galaksije, PJ Liguori ima odgovor: Oscar’s Hotel govori upravo o tome. Priča je to o hotelu u kojem se mogu pronaći bića iz čitavog svemira, a glavni je lik Oliver koji se upravo zaposlio kao recepcionar. Ubrzo saznaje da se u hotelu nalazi uljez pa je Oliverov zadatak da ga uz pomoć nekih od gostiju pronađe, dajući nam tako uvid u to tko se sve u hotelu nalazi.

Ovo je klasičan primjer onoga što se može očekivati od PJ-a i njegovog kanala: radnja smještena negdje u bespuću svemira, čitava plejada fantastičnih bića te kreativni kostimi i scenografija. Ova je priča pretvorena i u seriju – New Form Digital i Jim Henson’s Creature Shop (The Muppets, Labyrinth) sudjelovali su u procesu – koju se, uz plaćanje pretplate, može pogledati na Vimeu On Demand. Na samom kanalu KickThePj možete pronaći još ovakvih šašavih i zanimljivih priča koje je PJ snimio sa svojom filmskom ekipom.

  1. Friend Like Me (2016), Sammy Paul (Sammy Paul)

Sammy Paul nam donosi priču o Tobyju koji se suočava s nenadanim prekidom veze, a za koji je djelomično ili potpuno kriv njegov prijatelj duh, Gene. Toby i Gene prijatelji su od Tobyjeve sedme godine i Toby već 15 godina čuva pravo na još jednu, treću, želju. No, pokušavajući vratiti svoju djevojku, Toby shvaća da Gene možda i nije tako dobar za njega kako je on dosad mislio.

Dosjetljiva referenca u naslovu na istoimenu pjesmu iz Disneyjevog klasika Aladdin koju izvodi Robin Williams kao Genie i jednako tako dosjetljivo izabrano ime duha dobar su pokazatelj onoga što Sammy Paul radi – kombinira humor i ozbiljne teme te stvara vješto izvedene uratke zbog kojih vam nije žao što ste mu poklonili dvadesetak minuta svog života.

  1. Let It Be (2016), Bertie Gilbert (Bertie Gilbert)

Marthi i Carlu u dvorište dođe Smrt inkarnirana u obličju mlade djevojke koja drži pištolj uperen u njihovog psa. Misleći da se radi o običnoj djevojci s ozbiljnim problemima, Martha i Carl je puste u kuću želeći je smiriti. Kroz razgovore triju protagonista saznajemo mračne tajne i zapetljane odnose te u konačnici pravu istinu.

Bertie Gilbert iza sebe ima velik broj snimljenih projekata, a u svima se bavi pomalo teškim i ozbiljnim temama, od kompliciranih obiteljskih odnosa do (ne)prihvaćanja transrodnih osoba u društvo.

  1. Septem (2015), Hazel Hayes (ChewingSand)

Za stolom se nalazi sedmero ljudi i jedna tabletica koju netko od njih mora popiti u sljedećih 25 minuta, što mu znači sigurnu smrt, a oni koji prežive dijele novčanu nagradu. Ako nitko u tih 25 minuta ne popije tabletu, svi umiru. Da bi razbili nervozu i odgodili odluku, sudionici ove uvrnute emisije upuštaju se u međusobno upoznavanje, ali tenzije su itekako prisutne i ovaj film pretvaraju u napeti triler, pomalo podsjećajući na klasik Agathe Christie And Then There Were None.

Hazel Hayes upustila se u ovaj posao prvotno iz pozicije zaposlene u Googleu, gdje je imala ulogu pronaći i pratiti mlade talentirane kreativce. Septem je snimila u suradnji sa Sammyjem Paulom, a još neki od njenih originala su Super Brainy Zombies i web-serijal Unnecessary Otter.

Ovo su samo neki od mnogih talentiranih i kreativnih umova YouTubea koji uz podršku i vjeru velikih imena Hollywooda polako, ali sigurno mijenjaju koncept filma i njegovog odnosa s publikom praktički nam se dajući na pladnju.  

Be social

Komentari