Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Ziher Playlista: Ženska imena koja su ostavila trag u pjesmi

18.12.2015. Helena KezerićFoto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Kao djevojčica uvijek sam se nadala da ću jednog dana na radio valovima čuti pjesmu sa svojim imenom, no to se baš i nije događalo. Vrlo dugo sam bila uvjerena kako nitko nikad nije opjevao ni jednu Helenu niti da je netko htio neku Helenu ovjekovječiti pjesmom. Smiješno dijete kakvo sam bila, to me ponekad činilo tužnom. Sve dok nisam nekoliko godina kasnije dobila pristup internetu i shvatila da neki tamo mračnjaci žele nekoj Heleni otpiliti udove. Ipak, više mi se svidjela verzija Drage Mlinareca sa Helenom na kiši.

Godine prolaze pa više shvaćamo neke stvari i smijemo se stvarima koje su nas nekad brinule. Tako recimo danas obožavam Misfitse iako mi je prije njihova glazba bila nezamisliva. Mijenjamo se ali sjećanja ostaju. Tako se prisjećam uspomena koje vežem uz poneke od pjesama sa playliste koju vam Ziher donosi ovog tjedna. Krenimo u obilazak sjećanja.

Sjećam se da sam plakala kad sam prvi put čula Sadeinu emocionalnu Jezebel. Beach Boysi su i dalje bili hit za vrijeme moga djetinjsta, a pjesmu Barbara Ann smo sestra i ja jako voljele pjevati. Jedini problem je bio u tome što smo krivo čule tekst pa smo umjesto imena djevojke pjevale pa pa ray (što god to nama značilo, tada nam je imalo savršenog smisla). Borisova Mašta Moja je bila puna radio postaja u svoje vrijeme, ali kada mi je tata pustio pjesmu My Sharona, osjetila sam blagi šok i nevjericu. Baka je jako voljela Toma Jonesa i Delilah. Nje sam se i previše naslušala u zimskim danima kartajući šnabs. Iz nekog razloga pjesma Sarah Connor From Sarah With Love mi se baš jako urezala u pamćenje. Mislim da je to prva pjesma sa ženskim imenom koje se tako savršeno sjećam. Mogla bih ovako nabrajati uspomene iz djetinjstva u nedogled.

Zanimljivo mi je bilo kreirati ovu playlistu i primjećivati kako su Sare, Laure i Marie bile najfatalnije i najatraktivnijeg izgleda. Bat For Lashes je tako lijepo opjevala Lauru da se i danas na trenutak poželim zvati njenim imenom. Beach Boysi opjevali su i Rhondu, a nju sam zamišljala kao krupnu plavušu sa kata odozgo koja bi im nedjeljom pomagala seliti frižider i mijenjati namještaj. Moja prijateljica Nina nema sreće jer osim nezgrapne Abbine pjesme Nina Preety Balerina ostaje jedino da joj pjevamo Joleta i njegovu Ninu, premda je i M.O.R.T. nedavno izdao nešto zanimljiviju pjesmu s ovim imenom.

Ova playlista ipak sadrži samo strane inačice pjevanih ženskih imena. Neki od izvođača voljeli su više, neke pjevačice opjevale su svoje suparnice. Imena su ostala zapečaćena u pjesmi. Uživajte u ovotjednom izdanju playliste uz brojna ženska imena i nezamjenjive hitove te neke manje poznate pjesme s opjevanim glavnim junakinjama.

(Visited 645 times, 5 visits today)

Komentari