Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ziher Playlista: Ženska imena koja su ostavila trag u pjesmi

18.12.2015. Helena KezerićFoto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kao djevojčica uvijek sam se nadala da ću jednog dana na radio valovima čuti pjesmu sa svojim imenom, no to se baš i nije događalo. Vrlo dugo sam bila uvjerena kako nitko nikad nije opjevao ni jednu Helenu niti da je netko htio neku Helenu ovjekovječiti pjesmom. Smiješno dijete kakvo sam bila, to me ponekad činilo tužnom. Sve dok nisam nekoliko godina kasnije dobila pristup internetu i shvatila da neki tamo mračnjaci žele nekoj Heleni otpiliti udove. Ipak, više mi se svidjela verzija Drage Mlinareca sa Helenom na kiši.

Godine prolaze pa više shvaćamo neke stvari i smijemo se stvarima koje su nas nekad brinule. Tako recimo danas obožavam Misfitse iako mi je prije njihova glazba bila nezamisliva. Mijenjamo se ali sjećanja ostaju. Tako se prisjećam uspomena koje vežem uz poneke od pjesama sa playliste koju vam Ziher donosi ovog tjedna. Krenimo u obilazak sjećanja.

Sjećam se da sam plakala kad sam prvi put čula Sadeinu emocionalnu Jezebel. Beach Boysi su i dalje bili hit za vrijeme moga djetinjsta, a pjesmu Barbara Ann smo sestra i ja jako voljele pjevati. Jedini problem je bio u tome što smo krivo čule tekst pa smo umjesto imena djevojke pjevale pa pa ray (što god to nama značilo, tada nam je imalo savršenog smisla). Borisova Mašta Moja je bila puna radio postaja u svoje vrijeme, ali kada mi je tata pustio pjesmu My Sharona, osjetila sam blagi šok i nevjericu. Baka je jako voljela Toma Jonesa i Delilah. Nje sam se i previše naslušala u zimskim danima kartajući šnabs. Iz nekog razloga pjesma Sarah Connor From Sarah With Love mi se baš jako urezala u pamćenje. Mislim da je to prva pjesma sa ženskim imenom koje se tako savršeno sjećam. Mogla bih ovako nabrajati uspomene iz djetinjstva u nedogled.

Zanimljivo mi je bilo kreirati ovu playlistu i primjećivati kako su Sare, Laure i Marie bile najfatalnije i najatraktivnijeg izgleda. Bat For Lashes je tako lijepo opjevala Lauru da se i danas na trenutak poželim zvati njenim imenom. Beach Boysi opjevali su i Rhondu, a nju sam zamišljala kao krupnu plavušu sa kata odozgo koja bi im nedjeljom pomagala seliti frižider i mijenjati namještaj. Moja prijateljica Nina nema sreće jer osim nezgrapne Abbine pjesme Nina Preety Balerina ostaje jedino da joj pjevamo Joleta i njegovu Ninu, premda je i M.O.R.T. nedavno izdao nešto zanimljiviju pjesmu s ovim imenom.

Ova playlista ipak sadrži samo strane inačice pjevanih ženskih imena. Neki od izvođača voljeli su više, neke pjevačice opjevale su svoje suparnice. Imena su ostala zapečaćena u pjesmi. Uživajte u ovotjednom izdanju playliste uz brojna ženska imena i nezamjenjive hitove te neke manje poznate pjesme s opjevanim glavnim junakinjama.

(Visited 895 times, 12 visits today)

Komentari