Film

10 filmova za osjećaj čiste pozitive

feelgood filmovi
Vrijeme čitanja: 6 minute

Filmovi su, nesumnjivo, jedan od najboljih eskapističkih instrumenata koji mogu utjecati na čovjekovo raspoloženje. Određeni filmovi mogu biti produkti svojevrsne, specifične emocije kod individualca što je i znanstveno dokazano. I dok se cijeli svijet već godinu dana bori s nevidljivim neprijateljem, svakodnevni život postao je vrlo ograničen, a socijalni aspekt života ostao je mit. Filmovi su dobili notacijsku pozornost i postali jedan od glavnih oružja u borbi protiv monotonije, depresije te osjećaja izoliranosti. Oni su postali čovjekov “prozor u svijet” kao i sjećanje na neka bolja “nemaskirana” vremena.

Sudeći po internetskoj stranici Statista, postotak online streaming filmova u 2020. godini znatno je porastao, čime se može potvrditi teza da su filmovi i serije trenutno postali dominantna stavka čovjekovog života, a Netflix i Disney+ se svrstali među glavne i najprominentnije servere za pružanje multimedijskog užitka, kao i određeno eskapističko oruđe koje individualca udaljuje od aktualnih problema koji se manifestiraju u obliku pandemije, ali i mnogih drugih životnih problema.

Tom prigodom na ovome popisu nalazi se deset filmova koji će, zasigurno, svakomu pružiti osjećaj pozitivne energije i ostaviti svakoga tko ove filmove pogleda ekstatičnim s primjesom élan vitala, a svakodnevni problemi će ostati tek u magli.


10. Rock’n’roll škola (2003)


Jack Black glumi nihilističkog glazbenika Deweyja koji igrom slučaja, nakon što bude izbačen iz glazbenog benda, postane učitelj u jednoj privatnoj osnovnoj školi gdje odluči ostvariti vlastitu intenciju te osnovati svoj glazbeni bend. Film unatoč predznaku obiteljske komedije svejedno uspješno izbjegava djetinjaste i reciklirane fore, a sami likovi sadrže slojevitost u svojoj karakterizaciji i ostaju zanimljivi te voljeni tijekom cijele radnje koja je pritom vrlo dinamična. Istodobno, film sadrži i dobre životne poruke koje prezentira na vrlo elokventan način prilagođen tematici samog filma. „Rock’n’roll škola” svakako je puni pogodak za obožavatelje dobre komedije i rock ‘n’ rolla, koja je idealna mješavina odraslog, ali i dječjeg humora.


9. Shazam (2019)


Filmovi o superherojima jedni su od dominantnijih filmskih žanrova današnjice. Dok je za njih specifično da budu prožeti karakteristikama blockbustera poput masivnosti, puno akcije te grupe poznatih stripovskih junaka koji se međusobno udružuju u borbi protiv sila zla, „Shazam” je film koji stoji sam za sebe. Osim što je fokusiran više na jednog lika nego na nekolicinu junaka, mladog Billyja Batsona u čijoj odrasloj verziji, odnosno ulozi protagonista koji ujedno dijeli ime s naslovom filma, briljira glumac Zachary Levi, također je film nešto svjetlijeg i opuštenijeg ugođaja. Shazam se u fabuli filma bori s doktorom Sivanom (Mark Strong) čija sposobnost je oživljavanje sedam smrtnih grijeha koji se manifestiraju u obliku monstruma ubilačkih nagona. Film o superjunaku Shazamu svakako ponosno drži epitet jednog od najsrdačnijih i obiteljski orijentiranih filmova o superjunacima koji će svakoga dobro nasmijati, ali i zaintrigirati.


8. S ljubavlju, Simon (2018)


Mladenačka ljubavna komedija adaptirana po romanu Becky Albertalli govori o introvertnom tinejdžeru Simonu (Nick Robinson) kojemu se život preokrene jednom kada se počne dopisivati s osobom koja anonimno putem socijalnih mreža obznani da gaji interese prema osobama istog spola. Simon se vrlo brzo zapetljava u mrežu problema koji proizlaze kao posljedica života u konzervativnom i osuđujućem društvu pritom pronalazeći spas od vlastite seksualnosti u komunikaciji s istom anonimnom osobom koja mu postaje najbolji prijatelj. „S ljubavlju, Simon” svoju radnju izlaže mladenačkim problemima i više je namijenjen adolescentskoj publici, no svejedno je pozitivno nastrojen film pogodan za obožavatelje ovakve vrste filmova.


7. Čudo (2017)


Film adaptiran po knjizi spisateljice R. J. Palacio, „Čudo” trijumfalno uspijeva u svojoj intenciji slavljenja života unatoč činjenici da je protagonist filma Auggie (Jacob Tremblay) klinac koji boluje od atipične facijalne deformacije koja ga izdvaja od ostale djece njegove dobi i stvara mu mnoge probleme i komplikacije kroz život. Svejedno, unatoč opisu radnje, film uspijeva biti izrazito pozitivan i optimističan, u određenim scenama pomalo i bajkovit. Likovi koji se provlače kroz radnju, dok je pritom imperativ posebno na Auggiejevim roditeljima; Isabel (Julia Roberts) i Nate (Owen Wilson), jasno šalju poruku da život doista može biti dobro mjesto ako se okružimo pravim ljudima. U konačnici, film je to koji pokušava ukazati na činjenicu da iako ima loših stvari u životu pojedinca, on istovremeno može biti i lijep ako odlučimo tako gledati na njega.


6. The Prom (2020)


Nakon što se javno obznani putem medija da srednja škola James Madison neće održati maturalnu večer zato što je jedna od polaznica škole Emma Nolan (Jo Ellen Pellman) odlučila dovesti svoju djevojku na ples, grupa broadwayskih performera Dee Dee Allen (Meryl Streep), Barry Glickman (James Corden), Angie Dickinson (Nicole Kidman) te Trent Oliver (Andrew Rannells) odluče otići u srednju školu u konzervativnoj Indiani kako bi Emmi osigurali maturalni ples. „The Prom” pati od nedostatka karakterizacije likova kao i zaboravnih glazbenih brojeva, no unatoč tomu je film koji drži dinamičan ritam kroz cijelu radnju i iznimno pozitivnu energiju koja najviše proizlazi iz izvrsnih performansa četvero glavnih ikoničnih glumaca.


5. Mamma Mia! (2008)


Zasigurno jedan od poznatijih naslova s ove liste, „Mamma Mia!” vječni je evergreen napravljen po istoimenom poznatom mjuziklu na kojemu su odrastale generacije, a za kojeg su specifične pjesme poznate švedske grupe ABBA. Hitovi poput Dancing Queen, Waterloo, i Super Trouper tek su neke od mnogih popularnih pjesama opjevanih u ovom filmskom klasiku. Sama glumačka postava itekako je hvalevrijedna i jednako tako, među glavnim faktorima koji „Mammu Miu” čine toliko obožavanim filmskim uratkom. Meryl Streep, Julie Walters, Colin Firth, Pierce Brosnan, Dominic Cooper i Amanda Seyfried tek su neka od imena pridruženih ovom vedrom i optimističnom mjuziklu. Sama radnja se vrti oko vjenčanja mlade Sophie (Amanda Seyfried) koja odluči pozvati svoja tri potencijalna oca; Sam (Pierce Brosnan), Bill (Stellan Skarsgård) i Harry (Colin Firth) na njezinu svadbu koja se odvija na fikcionalnom otoku Kalokari u Grčkoj na kojemu ujedno i Sophiejina mama Donna (Meryl Streep) bezuspješno drži hotel u raspadu, kako bi ju otpratili do oltara samo da bi jednom kada trojica mogućih očeva stignu na otok nastao nemali broj problema i zavrzlama koje utječu na Donnin i Sophiejin život.


4. Tajni život Waltera Mittyja (2013)


Redateljski uradak Bena Stillera, ujedno i glavnog glumca ovoga filma, dobio je vrlo mješovite kritike od strane kritičara, ali i gledatelja. Walter Mitty (Ben Stiller), zaposlenik je časopisa Life koji je nezadovoljan svojim životom i često je sklon fantaziranju i odlasku u svoj vlastiti utopijski svijet. Nakon što njemu i kolegi s posla zaprijeti otkaz radi negativa koji nedostaje, Walter odlazi na avanturu života za koju nije mogao ni zamisliti da će mu se dogoditi, ali i, u konačnici, da bi napokon osjetio okus života i distancirao samog sebe od monotonije koja je prisutna u njegovom životu. Poseban zgodan dodatak su scene koje su režijski zanimljivo koncipirane i na vrlo originalan način realizirane. „Tajni život Waltera Mittyja” pogodan je film za ljude sklone putovanju, ali i onima koji smatraju da je život više od prosječne svakodnevice kojoj, nažalost, većina ljudi bude priklonjena s vremenom.


3. Briljantin (1978)


Još jedan mjuzikl na listi, film „Briljantin” također je vječni klasik s mladim Johnom Travoltom i Olivijom Newton John u naslovnim ulogama. Iako na žestokom udaru mnogih kritičara u vrijeme svog izlaska tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, nameće se pitanje kako je moguće da se četrdeset godina kasnije, ovaj mjuzikl i dalje mnogima nalazi na listi omiljenih filmova. Odgovor počiva u činjenici da film uspješno gledatelja ubacuje u vlastiti svijet plesa, glazbe i šarolikih atipičnih likova koje je teško ne zavoljeti na prvu, ali i izvrsnoj dinamici likova kroz priču koja je sve samo ne dosadna. Glazbeni brojevi poput Summer Nights, You’re The One That I Want, Greased Lightning te mnogi drugi postali su kultni i inkorporirani u općenitu pop kulturu te su obilježili jednu povijesnu eru, čime je i sam film „Briljantin” postao maskota vremena koje zastupa.


2. Zapravo ljubav (2003)


Opus različitih međusobno isprepletenih radnji te mnogobrojnih šarolikih likova koji su svi jednako tako povezani izvrsna je poslastica za sve ljubitelje romantičnih komedija, ali i gledatelje kojima je više stalo do samih likova, nego do radnje. „Zapravo ljubav” iako nema konkretnu radnju već svoj šarm pronalazi u svojim likovima poput zbunjenog ministra (Hugh Grant), ekscentričnog rockera (Bill Nighy) koji svim silama nastoji vratiti staru slavu, moralno idealističke supruge (Emma Thompson) koja pati od manjka pozornosti u vlastitome braku, minuciozni zlatar (Rowan Atkinson), pesimistični pisac (Colin Firth) koji shvaća da mu ljubav nije najjača strana te mnogi drugi likovi savršen su odgovor na uspješnost i dovitljivost ove ljubavne komedije koja je postala obvezno štivo svakog filmoljupca.


1. Veliki (1988)


Tom Hanks u jednoj od svojih najranijih uloga opravdava svoju glumačku prominentnost ulogom dvanaestogodišnjaka Josha koji se, tijekom jedne večeri transformira u odraslog muškarca nakon što je zaželio da postane “velik” prilikom svoje odiseje u cirkusu gdje je naišao na mehaničkog proroka Zoltara. Ubrzo se Josh nalazi u kovitluku odraslog svijeta gdje su posao i borba za egzistenciju dominantne stavke koje on tek mora usavršiti. „Veliki” je film pogodan za sve generacije koji na svoj znakovit način pokazuje privilegije dječjeg svijeta kao i fundamentalnu činjenicu da dijete u nama nikada odista ne umire, dok sama radnja ima svoj određeni šarm koji najviše proizlazi iz Hanksovog utjelovljenja odraslog djeteta koje se mora snaći u obimnom i nimalo laganom svijetu odraslih.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari