Glazba

Izvještaj – Amira Medunjanin u Umagu: „Neka ljubi ‘ko god koga hoće“

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U umaškoj je kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ jučer održan humanitarni koncert nazvan #HitnaJeBitna. Glavna je zvijezda bila diva velikoga srca i toploga glasa, sarajevska umjetnica Amira Medunjanin, a gitarsku joj je pratnju pružio vrhunski zagrebački gitarist Ante Gelo. Cilj je koncerta, ali i istoimene akcije, prikupiti novac za nabavu opreme za umašku ispostavu Hitne medicinske službe, a organizatori su Grad Umag, Zavod za hitnu medicinu i Istarski domovi zdravlja. Puna je dvorana jedva dočekala Amiru, a ona je ljubav znala uzvratiti i odmah na početku osvojila sve Istrijane rekavši da se upravo tu, u Istru, želi penzionisati.

Amira je tip umjetnika koji pažnju publike plijeni isključivo svojom osobnošću i svojim glasom. Nema tu popratne scenografije, efekata, nikakvih suvišnosti. Na pozornici je, uz Gelu, bila sama, u dugoj crnoj suknji i sa zavodljivim osmjehom kojega nije skinula do samoga kraja. Nevjerojatno je spontana, neposredna, neizvještačena i duhovita. Uz osvajanje glasom, Amira osvaja i humorom pa je tako tijekom večeri ispričala nekoliko viceva, ali se i šalila s Antom i tjerala ga da i on pjeva. U repertoaru se našlo tradicionalnih bosanskih sevdalinki, etno napjeva, različite narodne glazbe, ali i komercijalnijh pop/rock pjesama koje Amira svojim glasom pretvara u potpuno nove numere koje tek stihovi razlikuju od pjesama doista proizašlih iz naroda. Moglo bi se reći da je koncert bio podijeljen u dva dijela, prvi tradicionalniji i drugi, uvjetno rečeno, moderniji. Oba su, pogađate, okupljenu publiku bez greške pogađala u žicu.

Svojim se  kristalno čistim, ugodnim vokalom poigravala dok je izvodila Snijeg pade na behar na voće, Stade se cvijeće rosom kititi ili Kad ja pođoh na Bembašu. Dok su dijelili stolac, Ante i Amira zajednički su otpjevali i Piva klapa ispo’ volta, ali i Oliverovu Što to bješe ljubav koju je pjevala i cijela publika. Puno je ljudi u publici znalo puno pjesama i moj je dojam da bi publika i više pjevala da je nekim slučajem sve u dvorani bilo glasnije. Amiru se bez greške razumije i čuje, čulo se i Gelinu gitaru, ali sve je moglo biti za koji decibel glasnije jer bi to sigurno potaknulo i ljude s ograničenim sluhom (poput mene) da se upuste u pjevanje. Jednostavno dok sam sebe čuješ, a znaš da to ne zvuči baš lijepo (govorim isključivo iz vlastita iskustva), nije ti ugodno, a nije ugodno ni onom do tebe, onom iza ili ispred tebe. Boljim razglasom do bolje atmosfere! Uzmemo li u obzir da je jučerašnja atmosfera bila sjajna, možemo samo zamišljati kakva bi tek bila da je razglas bio moćniji.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Jedan je od najboljih trenutaka jučerašnje večeri bio kad se tijekom izvođenja Ajde Jano ustalo otprilike četiri reda publike. Bio je to umaški mješoviti pjevački zbor koji je iznenadio i publiku, ali i Amiru koja o svemu nije imala pojma. Nakon što je priča, odnosno pjesma sretno privedena kraju, Amira je priznala kako joj je prva pomisao da je rekla nešto krivo i da se sad dio publike uvrijedio i zato odlazi, ali da je oduševljena iznenađenjem raspjevanih Umažana. U nastavku smo čuli i sevdalinsku verziju Štulićeve Ako znaš bilo što, a za sam je kraj ostavljena vječna pjesma Što te nema, proslavljena u izvedbi Jadranke Stojaković, a ispjevana po stihovima pjesnika Alekse Šantića. Vrhunsku je glazbenu večer svojim sviranjem nedvojbeno upotpunio i virtuoz Gelo koji je i u pauzama između sviranja sviruckao, ali i zafrkantski nagovarao Amiru da zapjeva pjesme koje nisu bile u planu.

Amira Medunjanin umjetnica je u svakom smislu te riječi. Ima glas kojim može parirati najvećim svjetskim glasovima, a istovremeno je rijetko skromna, simpatično sramežljiva, neposredna i nenametljiva. Miješa glazbu iz svih dijelova ovoga našeg balkanskog dijela svemira, spaja prošla  i ova vremena i svemu daje svoj jedinstven pečat. Nije bitno jeste li odrastali u vremenu na koji se često referira izvodeći stare narodne napjeve, nije čak ni važno razumijete li sve prilike o kojima se govori i pjeva, a najmanje je važno odakle ste. S Amirom se putuje vremenima i prostorima i to na krilima njenog pomirljivog glasa koji briše sve barijere.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari