Film

12. Liburnia film festival – 23 dokumentarna filma za kraj filmski bogatog ljeta

Foto: press kit
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: press kit
Foto: press kit

Za točno mjesec dana, 26. kolovoza počinje još jedan Liburnia film festival. U četiri dana trajanja festivala u Ićićima kod Opatije posjetitelje očekuju 23 dokumentarna filma, kao i filmski program iznenađenja.

U konkurenciji se ove godine našlo 70ak filmova iz 2013. i 2014. godine, što je rekordan broj prijava do sada. Selektor festivala Oliver Sertić odabrao je tako 14 filmova koji su u konkurenciji za nagrade, a prikazat će se u šest filmova u regionalnom programu te tri filma Restarta izvan konkurencije, kao i izbor završnih radova Škole dokumentarnog filma i filmski program iznenađenja. Prvi puta ove godine filmovi će biti prikazani u DCP formatu, a spektar nagrada kreće se od one za najboljeg redatelja, snimatelja, montažera i dizajnera zvuka, kao i nagrada za najbolji regionalni film te nagrada žirija i publike.

Kao i prošle godine, i ove se nastavlja suradnja s Institutom za dokumentarni film iz Praga koji će pobjedniku u kategoriji za najboljeg redatelja omogućiti da sa svojim sljedećim projektom sudjeluje na Ex Oriente Filmu, najvećem edukacijskom programu  za dokumentarni film u srednjoj i istočnoj Europi.

Liburnia film festival odlična je prilika za izvoz hrvatskih filmskih ostvarenja. Do sada su dolazak potvrdili novinari The Hollywood Reportera, Indie Wirea i Screen Internationala, a među selektorima našli su se Bradford International Film Festival, American Documentary Film Festival iz Palm Springsa, Balkan Florence Express te regionalni DokuFest, Underhill Fest, Makedox, Slobodna Zona Film Festival i Kratkofil Plus.

I ove godine održat će se radionica „Prvi put snimam“ za filmske amatere, a uvodi se i radionica “Filmska početnica” za djecu do deset godina. Novitet je i turneja pobjedničkih filmova s prošlogodišnjeg Liburnia film festivala pod nazivom “Liburnia isplovljava”. Prva luka u koju će filmovi uploviti bit će ona na Silbi (31.7. – 1.8.), a uslijedit će Lovran, Rijeka, Zagreb, Split, Labin i Duga Resa.

Kao uvod u sam festival od 5. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji održava se program “Ususret LFF-u”. U sklopu programa zagrijavanja za sam festival bit će prikazani Duh četrdeset i pete Kena Loacha, Više od meda Markusa Imhoofa i hrvatski dokumentarni hit Gangster te voli Nebojše Slijepčevića.

PROGRAM 12. LFF-A:

Foto: press kit
Foto: press kit

GLAVNI PROGRAM:

4 MAJMUN (Hrvoje Mabić, Fade In/HTV, 2013.), BFF (Sanja Marjanović, Edinburgh College of Art/Filmaktiv, Škotska/Hrvatska, 2014.), HUX FLUX (Sunčica Ana Veldić, Martin Semenčić, Samostalna produkcija/Kinoklub Zagreb, 2014.), JOŠ JEDNOM (Ana Opalić, Noah Pintarić, Kinematograf, 2014.), LJUBAVNA ODISEJA (Tatjana Božić, JvdW film/Factum, Nizozemska/Hrvatska, 2014.), MASLAČAK (Lovro Čepelak, Kinoklub Zagreb, 2014., 11’), NASLOVNICA (Silvana Menđušić, Studio Dim, 2014.), O HOKEJU I MEDVJEDIMA (Radosav Jovanov, Josip Ivančić, Propeler film, 2014.), OVRHA (Neven Hitrec, HFS, 2013.), POSLJEDNJIH 100 (Morana Komljenović, Fade In, 2014.), POTROŠENI (Borut Šeparović, Montažstroj, 2014.), PROLAZ ZA STELLU (Ljiljana Šišmanović, Factum, 2014.), PROZOR NA ŽIVOT (Silvio Mirošničenko, Akademija dramske umjetnosti, 2014.)i SLOBODU TREBA TRAŽITI PO SVAKU CIJENU, PO CIJENU ŽIVOTA (Renata Poljak, Udruga REA, 2014.)

Foto: Isječak iz filma Ljubavna odiseja/Press kit
Foto: Isječak iz filma Ljubavna odiseja/Press kit

REGIONALNI PROGRAM:

A ŠTA AKO NE USPIJEM? (Darija Žmak, Andrea Knežević, samostalna produkcija, 2014.), ČEKANJE (Igor Bezinović, samostalna produkcija, 2013.), MULA, SKUPINA KORIJENJA SVEZANIH ZAJEDNO (Sabina Mikelić, Akademija likovnih umjetnosti, 2014.), POVRATAK POSLJEDNJEG (Igor Paulić, samostalna produkcija, 2014.), PROLOG (Elvis Lenić, Šikuti Machine, 2014.), BORDO – VJEČNA STRIPOVSKA MLADOST (Bernardin Modrić, Vedis, 2013.)

Restartovi filmovi:

NEKE STVARI NE TREBA SAKRITI (Lidija Špegar, Restart laboratorij, 2014.), POSLJEDNJI SPLAVAR (Drago Toroman, Restart laboratorij, 2014.), STARCI (Anja Strelec, Tomislava Jukić, Restart laboratorij, 2013.)

Svim posjetiteljima Autokamp “Opatija” nudi noćenje po 50% nižoj cijeni. Prava je to prilika da filmski bogato ljeto završite na najbolji mogući način – upravo filmom.

Be social

Komentari