Film

20.Sarajevo Film Festival: Otvaranje festivala s čak tri filmske projekcije

FOTO: sff.ba
Vrijeme čitanja: 2 minute
FOTO: sff.ba
FOTO: sff.ba

Dvadeseto izdanje Sarajevskog filmskog festivala otvorit će čak tri filmske poslastice na zaštitnim lokacijama festivala.

Projekcijom na otvorenom u Ljetnom kinu HT Eronet Sarajevski festival odat će priznanje meksičkoj kinematografiji koja će ove godine obilježiti cjelokupni program. Urbana drama Pasja ljubav (Amores Perros) debitanski je film iz 2000.godine sada već kultnog režisera Alejandra Iñárritua. Riječ je o filmu koji je označio početak svojevrsnog meksičkog novog vala što je sa sobom donio nove talentirane i drugačije autore. Osim što je film značajan za daljnju sudbinu lokalne kinematografije, iznjedrio je i fantastičnog Gaela Garcíu Bernala, glumca koji je od tada već odigrao uloge u filmovima Bad Education Pedra Almodóvara, Mammoth Lukasa Moodyssona i The Loneliest Planet Julie Lokteve. Bernal, osim što će prisustvovati projekciji, pridružit će se i projektu Sarajevo Talents te primiti nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Među ostalima kojima će se dodijeliti ova nagrada je i dizajnerica i redateljica Agnès B., koja će na ovogodišnjem festivalu predstaviti svoj film Je M’appelle Hmmm… te redatelj Denis Tanović kojem će nagrada biti uručena na posljednjoj večeri 20. Sarajevo Film Festivala.

U Narodnom će pozorištu, uz prisustvo većine autora (Cristia Puiua, Vladimira Perišića, Aidu Begić, Marca Rechu, Angelu Shanelec, Isild Le Besco, Luisa da Matta Almeidu, Jean-Michela Frodona) biti prikazan omnibus Mostovi Sarajeva koji se našao i na programu nedavno završenog festivala u Cannesu. Projekt je nastao kao svojevrsna filmska oda gradu Sarajevu i njegovoj povijesnoj značajnosti.

Treća lokacija na kojoj će se otvoriti ovogodišnji festival je kino Meeting Point koji će tokom trajanja festivala biti u središtu pozornosti ljubitelja art filmova. Program Kinoskop će tako biti otvoren od prve noći, a svoju će festivalsku sagu započeti islandskim filmom O konjima i muškarcima redatelja Benedikta Erlingssona. Riječ je o filmu koji sa sobom provlači jednu od najznačajnijih odlika modernog čovjeka – njegovu želju da zavlada prirodom i podredi njenu animalnu snagu još uvijek nesvjestan radi li to u svoju korist ili na štetu. Samoj projekciji prisutvovat će i glavni glumac Igvar Sigurdsson.

Bogato otvorenje 20. Sarajevo Film Festivala nameće zaključak da i ove godine one koji se nađu u Sarajevu za vrijeme trajanja festivala očekuju razne filmske delikatese.

Be social

Komentari