Istaknuto
21.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova glazba ovog tjedna donosi izbor od pet domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje se može glasati do sljedeće srijede.

15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Film

Afrika na vrhu svijeta (“Black Panther”, R. Coogler)

18.03.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/BlackPantherMovie
Vrijeme čitanja: 5 minute

Dok je sjećanje na filmove u kojima su crnce glumili bijeli glumci crno obojanih lica još svježe, Marvel je svijetu predstavio film u kojem su i ispred i iza kamere (većinski) Afroamerikanci, a to je nešto o čemu se u Hollywoodu unazad nekoliko godina raspravlja na sva zvona te pokušava postići raznim odredbama u dodjeli prestižnih filmskih nagrada. Iako Black Panther možda nije materijal za Oscara, o važnosti i simboličnosti ovog filma o superheroju vode se već brojne rasprave, a film i njegovog redatelja Ryana Cooglera kuje se u zvijezde.

Mnogi tako ovaj film i njegovu popularnost vide kao pljusku onima koji tvrde da neki mainstream film s crnačkom postavom ne bi mogao postići komercijalni uspjeh, jer Black Panther već nekoliko tjedana dominira na kino-blagajnama. Već sama činjenica da se radi o Marvelu i superherojima dovoljna je da film ima dobru startnu poziciju, ali i prečesto smo svjedočili slabo i lijeno razrađenim ili pak potpuno čudnim ostvarenjima u ovom popularnom žanru, no u ovom se slučaju bez straha može reći da je pompa koja okružuje film zaslužena.

Tajne i tehnologija

Prije nekoliko desetaka tisuća godina meteor pun vibranija, fiktivnog najčvršćeg metala na Zemlji, srušio se u Africi, točnije u državi Wakanda. Stanovnici Wakande dobro su iskoristili posjedovanje metala, izgradivši sebi iznimno bogatu i tehnološki naprednu državu, ali su se izolirali te se pred ostatkom svijeta pretvaraju da žive u nerazvijenoj i siromašnoj afričkoj zemlji. Black Panther započinje krunidbom novog kralja Wakande T’Challae (Chadwick Boseman) nakon smrti njegova oca, kojoj smo svjedočili u Captain America: Civil War. T’Challa je istovremeno i Black Panther, zaštitnik Wakande, a svoje nadljudske moći dobiva pijući eliksir mističnog cvijeta, dok mu u svemu ostalome pomaže upravo napredna tehnologija.

Početak vladavine T’Challae pun je prepreka i problema jer je višestoljetna tajnovitost države dovedena u opasnost, ali se i propituje njena opravdanost, i to ne samo izvana, već i unutar države. Njegovoj vladavini i vjernom timu, koji čine njegova sestra Shuri (Letitia Wright), majka Ramonda (Angela Bassett), vrhovni svećenik Zuri (Forest Whitaker), generalica Okoye (Danai Gurira), tajna agentica Nakia (Lupita Nyong’o) i agent CIA-e Everett Ross (Martin Freeman), najnovija je prijetnja Erik Killmonger (Michael B. Jordan) koji prosperitet Wakande želi iskoristiti za vladavinu svijetom i svojevrsnu obrnutu kolonizaciju dosadašnjih kolonizatora.

black panther

Foto: facebook.com/BlackPantherMovie

Tematska raznolikost

Black Panther jedan je od Marvelovih najkompleksnijih filmova i bavi se različitim temama ne gubeći pritom fokus, a ni ne natrpa previše prostor kojim raspolaže. Tematika i politička nabijenost filma u neku su ruku logičan slijed u Marvelovom svemiru budući da smo glavnog lika upoznali u Captain America: Civil War, koji se i sam bavi nekim velikim političkim pitanjima, a koja su se u dosadašnjim filmovima o superherojima uglavnom ignorirala. Black Panther ide korak dalje upirući prstom i imenujući aktualne i stvarne probleme s kojima se naš stvaran svijet itekako susreće, a Coogler ih majstorski integrira u fikciju.

Propituje se izolacijska politika Wakande koja svoja saznanja iz straha, ali i sebičnosti ne želi podijeliti s ostatkom svijeta, iako su itekako svjesni njegova lošeg stanja. Iz toga proizlazi problematika izbjeglica, jer Wakanda svoje agente ima diljem svijeta i neki od njih, poput Nakije, nastoje pomoći u borbi protiv raznih nepravda (npr. trgovina ljudima), a budući da su se zatvorili, Wakanda tim ljudima ne može pomoći niti ih primiti u svoje toplo krilo. U Wakandi ne nedostaje ni dežurnih izdajica, što pokreće temu vjernosti tronu i samim time borbe za vladavinu, zatim temu obiteljskih odnosa te izdaje unutar tih intimnih granica.

Status žene u Wakandi očito nikad nije bio upitan, budući da se bez previše forsiranja i bespotrebnog naglašavanja njihove snage žene nalaze u samom vrhu kralju uz bok, zahvaljujući čemu on zapravo i je ono što jest. Njihova je važna uloga u Wakandi sasvim prirodna i neupitna, zbog čega su često na ekranu, a i zbog čega film Bechdelov test prolazi s čistom peticom.

Najbolji Marvelov zlikovac?

Kao jedna od jačih strana filma i njegova najsjajnija točka ističe se Erik Killmonger. Kao i kod ostalih likova, njegova je motivacija jasno određena, dobro je razrađena njegova pozadina, što objašnjava gdje se nalazi u sadašnjosti i može ga se razumjeti, što nije bio slučaj s dosadašnjim nedovoljno pečenim zlikovcima u Marvelu. Cjelokupnom pozitivnom dojmu Killmongera svakako je doprinio i njegov utjelovitelj Michael B. Jordan, koji višeslojnost svog lika cijelo vrijeme ima na umu, pa je Killmonger zapravo iznimno simpatičan i šarmantan te sposoban zlikovac. Pomoću njegova lika propituje se pitanje kolonizacije i potlačenosti, što Killmonger više no jednom i sam eksplicitno ističe bazirajući čitavu svoju misiju upravo na svrgavanju postavljenih načela.

black panther

Foto: facebook.com/BlackPantherMovie

Međutim, Erik nije jedini dobro razrađen lik. Iako u nekoliko navrata štuca i upada u klasične zamke kojima se Marvelov film očito ne može othrvati (jeftin humor na nekoliko mjesta i reference na popularnu kulturu tu prednjače), scenarij svojim likovima dopušta da dišu i pronađu put među brojnim izazovima koje stavlja pred njih. Može se pratiti razvoj svakog od važnijih likova i svi oni imaju neku tešku lekciju za naučiti ili pak poučiti. Zbog toga nam je stalo do priče i njenog ishoda, iako se naslovni junak možda putem nakratko izgubi iz fokusa u ponekad nespretnom ritmu filma.

Ispolirana produkcija i slavljenje afričke kulture

Od samog je početka jasno da je Black Panther visokobudžetni film i ni na čemu se ne štedi. Film započinje animiranim prikazom povijesti Wakande, a šarenilo seta ostaje postojano do samog kraja. Bilo da se radi o krunidbi, onostranom komunikacijom s precima, scenama borbi i potjera, prikazom rudnika vibranija ili običnim šetnjama, scenografija i kostimografiju odišu Afrikom. Šareni kostimi te plemenska šminka, nakit i obredi postavljeni su uz najmoderniju tehnologiju na kojoj bi pozavidio i sam Tony Stark, a kamoli ostatak isključenog svijeta. Te dvije strane Wakande zapravo se nadopunjuju i tvore cjelinu koja odlično funkcionira.

U pozadini dodatan afrički dojam daju ritmovi nastali u studiju Ludwiga Göranssona, švedskog skladatelja i producenta koji je surađivao sa Childish Gambinom na svim njegovim albumima. Göransson kombinira tradicionalne melodije i afričke ritmove s modernim zvukom hip-hopa i r’n’b-a te ubacuje pjesme sa soundtracka nastalog iz pera Kendricka Lamara i njegovih prijatelja, a i kamera ponekad ide toliko daleko da oponaša kutove snimanja iz spotova hip-hop glazbenika.. Rezultat svega toga iznimno je snažna dojmljivost i kulturna obojanost filma.

Iako u Hrvatskoj Black Panther možda neće biti proslavljen kao svojevrstan trijumf kulture Afroamerikanaca, njegova je važnost u Hollywoodu itekako velika jer konačno potvrđuje da publika doista voli raznolikost i da jedan blockbuster može imati tek dvojicu bijelaca u glumačkoj postavi i biti iznimno uspješan te prihvaćen i od strane publike i kritike, tako da u budućnosti možda možemo očekivati još sličnih ostvarenja.

(Visited 290 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 3.667 out of 5)

Komentari