Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

ARCTIC: Do zadnje stanice tjelesne izdržljivosti

13.06.2019. Mirjana TepšićTrailer screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za neke je ljude veličina otpora prirodnim nepogodama dokaz snage, volje življenja i jamstvo postojanja. Preživljavanje nije borba protiv zastrašujuće, živim ljudima nerazumljive smrti, veće prirodan otpor prestanku života.

Citat je iz knjige ‘Do posljednjeg sloja: u bespuću Himalaje’ autora Kalmana Žihe koji je preživio pad s himalajskog vrha (6090 m). Danas je umirovljeni profesor emeritus na FSB-u.

Početak filma je ležeran, gotovo kao reklama za votku s ledom snimljena s bogatim budžetom koji si može priuštiti snimanje na autentičnim lokacijama.

arctic

Trailer screenshot

Vidimo čovjeka koji kopa kamenje u snijegu po tragovima riječi SOS, zatim odlazi na veće brdašce gdje s ručnom radio stanicom pokušava uhvatiti signal bilo kakve letjelice u blizini, vraća se u sklonište u olupinu aviona koji se srušio iz nama nepoznatog razloga, i završava dan s uobičajenom rutinom: večera, higijena, utopljavanje u vreći za spavanje, košmarni snovi… Vani je oko -25, a u skloništu koji minus manje. I sljedeći dan ista priča.

Od zatočenika do spasioca

Svakodnevnu rutinu prekida pad  helikoptera u blizini pri čemu pilot pogiba, a kopilot, mlada žena, teško ranjena ostaje zaglavljena u olupini. I tada počinje drama. Nakon što je vidio što se dogodilo, Overgård (Mikkelsen) mijenja svoju ulogu zatočenika u snijegu koji čeka te sam postaje spasilac koji djeluje.

Pokušaj spašavanja mlade žene uspijeva i sada oboje završavaju u njegovom skloništu. Overgård mora donijeti odluku, ostati i čekati spas ili krenuti u nepoznato. Ne znamo točno što je utjecalo na njegovu odluku da se pokrene iz sigurnog skloništa, možda miris tople juhe s ramen rezancima ili toplina vatre plinskog grijala ili jednostavno izazov prirodi i životu samom. Ovome se svakako može pribrojiti i ona najobičnija riječ humanost koja tako često u ekstremnim uvjetima odjednom iz dubine ljudskog bića ispliva na površinu. U takvom slučaju dovoljan je i topli stisak hladne ruke i pokoja riječ „nisi sama“ i „stisni“ koju Overgård povremeno izgovara ženi koju kroz zametenu bijelu pustinju vuče na saonicama.

Priroda i čovjek

Rizik u svakom slučaju ima cijenu. Ako je u pitanju ulog sam život, razrješenje biti ili ne biti u konačnici je uvijek velika enigma sve do samog kraja. Overgård je riskirao. Nakon niza zastrašujućih i manje strašnih scena, došao je do kraja. I preživio.

Režiser Joe Penna je također riskirao. Poznati youtuber se prvim dugometražnim filmom upustio u vode gdje plivaju velike filmske zvijeri i… preživio.

arctic

Trailer screenshot

Na plakatu je istaknuto da je ovo jedan od najboljih filmova o preživljavanju. Veliki je popis filmova snimljenih na robinzonsku temu. Vjerojatno je još veći popis onih koji nisu i nikad neće biti snimljeni.

U svim pričama, u glavnoj ulozi je čovjek i njegova priroda koja je uglavnom oprečna suživotu s prirodom koja ga okružuje. U obje prirode stalno treba nešto dokazivati,savladati, osvojiti, pokoriti, oduzeti, slomiti, skršiti, uništiti, pokazati da si jači čak i pod cijenu života samog.

„U pogibeljnim okolnostima izrone najdublje razine živućih jedinki, duboko skriveni nepoznati odzivi tijela i duha na krajnje izazove prirode. Bolje ne provjeravati”, rekao je Kalman Žiha, čovjek s početka priče.

Ako bi danas postojali stvarni likovi o kojima je film snimljen, u ovako dramatičnom boravku izvan zone komfora sigurno ne bi više bili među živima.

(Visited 639 times, 192 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(11 votes, average: 3.727 out of 5)

Komentari