Film

PROFESOR I LUĐAK: Tko je ovdje lud ili posao koji je nemoguće završiti

profesor i ludak
Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Film Profesor i luđak (The Professor and the Madman) biografska je drama redatelja Farhada Safinia snimljena prema knjizi ‘The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary’.

Profesor James Murray (Mel Gibson) prihvaća izazov s Oxforda te idealistički započinje nemoguću misiju: istražiti, popisati i objediniti sve postojeće riječi engleskog jezika s cijelog područja gdje se engleski piše i govori (krajem 19. st to je bilo skoro 1/3 stanovništva kugle zemaljske) te njihovo porijeklo i značenje dopisati pokraj svake pojedine riječi. To se zove ludost!

Dr. Minor (Sean Penn), veteran Američkog rata osuđen za ubojstvo nevinog čovjeka, oca šestero djece kojeg je jedne noći u Londonu zamijenio za vojnika, žigosanog dezertera koji ga proganja od završetka rata. Proglašen je neuračunljivim, a  kaznu služi u ludnici gdje biva podvrgnut eksperimentalnom liječenju pod nadzorom i kontrolom revnog doktora…To se zvalo ludost (danas se to zove PTSP).

Nemoguća misija

Ova turbulentna priča od samog početka daje naslutiti da je nerješiva kao i matematičke jednadžbe s puno nepoznanica. Profesor Murray već je na samom početku bio zatečen količinom materijala koji je stizao sa svih strana svijeta, pokušavajući ga logično razvrstati po samo njemu razumljivom ključu.

profesor i ludak
Foto: facebook.com

Uz sav trud i znanje, neprospavane noći, zanemarivanje obitelji i gubitak zdravlja jedva da se pomaknuo od slova A. Bez obzira na tvrdoglavost i marljivost samopouzdanje koje je na početku svojski branio odjednom se istopilo.

U tom trenutku  stiže spasonosna pošiljka od desetak tisuća riječi točno koncipiranih prema pravilima koje je sam Murray zadao na samom početku. Opsjednut naglim uspjehom, Murray zaboravlja provjeriti tko je taj čovjek koji je odradio tako veliki posao i time dao nadu da će se projekt završiti u roku od 5 do 7 godina, kako je obećao Oxfordskom zboru.

Taj čovjek je dr. Minor koji je iz knjiga koje je mogao u bolnici nabaviti fanatično sabirao riječi, opisivao ih i slao poštom u Oxford. Nakon tog saznanja Murray dolazi u bolnicu i upoznaje se s čovjekom kojeg smatra genijem zanemarujući činjenicu da je dotični teški psihički bolesnik.

Doživotni posao

Od tog trenutka cijeli film rasipa se kao kula od karata, gubi na dinamici i vremenskoj dosljednosti npr. Minor jedini stari, a svi ostali likovi ostaju zamrznuti  u vremenu. Režiser svim sredstvima održava kontinuitet radnje ubacivši čak i ljubavnu priču između već ostarjelog i torturom u ludnici izmučenog Minora te mlade udovice čijeg muža je onomad greškom ubio.

Foto: facebook.com

Filozofska rečenica koju tek nevještim rukopisom ispisuje udovica na papiriću  „Ako je ljubav…što onda?“ pokreće još jedan val nerazumijevanja odnosa tih dvoje, pogrešnim emocijama vezanih osoba i baca nas u treću dimenziju koju teško da gledatelj s naklonošću i razumijevanjem može shvatiti.  Ni to nije uspjelo povezati rastrgane konce cijelog filma, pa čak ni katarza na kraju kad Churchill, daje nalog da se Minor oslobodi optužbi i vrati u Ameriku pa nek’ se oni tamo s njim bave.

U međuvremenu jedina satisfakcija već dobrano umornom gledatelju biva saznanje da je Oxford Dictionary došao do slova „I“ te da će Murray ostati na tom zadatku sve do svoje smrti 1905.

Generacije urednika će punih 70 godina završavati taj sizifovski posao unaprijed znajući da je to projekt koji nema završetak. Činjenica da je jezik živa materija i da je podložan promjeni u svakom svom obliku, pa čak i u mogućnosti da se koja riječ izostavi (primjer bondmaid = ropkinja) konačni je dokaz da Oxford Dictionary onakav kakvog je zamislio marljivi vizionar James Murray nikad neće biti završen.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari