Istaknuto
21.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

13.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Koliko god da je zavladala i mala glazbena suša, Mjesečna doza popa našla je odabrana osvježenja za vaše uzavrele uši. Fjaka može početi.

Film

Bajkovit prikaz marginalnog (“Love, Simon”, G. Berlanti)

21.06.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/LoveSimonMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Budući da su društveni pokreti, borbe za pravo na život i egzistenciju te probijanje dosad marginalnih skupina na glavnu scenu u trendu, Hollywood je popustio kočnice i dopustio da iz njihove radinosti izađe romantična komedija namijenjena tinejdžerima čiji je glavni lik gej. Greg Berlanti, koji je već iskusan u snimanju super-heroja i tinejdžera za televiziju (Flash, Supergirl, Riverdale), uzeo je književni predložak Simon vs. the Homo Sapiens Agenda i priču o odrastanju gej tinejdžera pretočio na platno pod nazivom Love, Simon.

Vjerno prateći karakteristike romantičnih teen komedija, Love, Simon donosi dirljivu, humorističnu i na trenutke sladunjavu priču o skrivanju, otkrivanju i izazovima koji dolaze s homoseksualnošću utkanom u uobičajene izazove odrastanja, sazrijevanja i srednje škole.

Ucjene, tajne i ostale izvanškolske aktivnosti

Simon (Nick Robinson) sasvim je običan tinejdžer s roditeljima (Jennifer Garner i Josh Duhamel) koji se vole, sestrom koja mu čak ni ne ide na živce i najboljim prijateljima na svijetu. Život bi mu bio jednako lagodan kao što se čini da nema veliku tajnu o svojoj seksualnosti koju nije nikome otkrio. Kada jedan anonimni školski kolega na internetu pod nadimkom Blue objavi da je prikriveno gej, Simon mu šalje e-mail pod pseudonimom otkrivajući mu da nije jedini.

Njih dvojica nastavljaju komunicirati putem e-maila i sve bi bilo dobro da Simona ne otkrije jedan njegov kolega i počne ga ucjenjivati za pažnju Simonove prijateljice Abby (Alexandra Shipp). Simon od tog trenutka upada u vrtlog spletki, laži i u pitanje dovodi odnose sa svim ljudima koje smatra važnima u svom životu.

love simon

Foto: abrahamsgreenfeld.tumblr.com

Duh Johna Hughesa i dalje živi

Love, Simon od samog je početka svjesno teen romantična komedija s jasnom predodžbom tko joj je ciljana publika. Film vrvi referencama na popularnu kulturu i često se ubacuju pomoću roditelja ili učitelja koji nastoje ostati u trendu, ali i vrlo svrhovito prikazuju život prosječnog američkog srednjoškolca.

Iako film nije direktan hommage Johnu Hughesu, kao što je to bio, primjerice, Easy A, njegov je utjecaj itekako prisutan, jer je utabao put kojim redatelji ovih filmova i dalje koračaju. Tako se ovdje mogu naći brojne montaže koje prikazuju različite faze Simonova života popraćene veselom pop glazbom, protagonist često sam pripovijeda svoju priču, tinejdžeri spletkare jedni protiv drugih,  a pogođena je i čitava atmosfera američkog tinejdžerskog života.

Jednako je tako vidljivo prisutan i trud da se dosegnu mase pa je humor na trenutke previše izvučen i usiljen, kao što su i neki likovi ipak previše površni te se preko njih olako prelazi.

Dirljiva osobna priča

Love, Simon je, ipak, osobna priča i upravo je Simon njen glavni fokus. Njegov je lik razrađen i kompleksan te glavni konflikt u filmu konflit Simona i okoline, već Simona sa samim sobom. Zbog toga je protagonist namjerno smješten u savršenu okolinu obitelji i prijatelja koji su puni razumijevanja te se tek nakratko suočava sa zlostavljanjem u školi, a i to se vrlo brzo riješi. Tijek priče vrlo lako drži pažnju, a balans zabavnog i dramatičnog u dobrom je omjeru.

No, vjerojatno najsnažniji dio filma, a ujedno i tematski najteži, način je na koji se prikazuje prisilno razotkrivanje, zbog čega se protagonist mora suočiti sa svojim strahovima da će ga ljudi koje voli doživljavati drugačijem i da će se sve promijeniti. Između svih cirkusa popularne kulture, usiljenih fora, lampica i moderne tehnologije koju srednjoškolci koriste nabacanih u filmu, ovaj trenutak dolazi kao pravo osvježenje i prikaz onog s čim se heteroseksualni likovi romantičnih komedija nikada ne trebaju nositi.

love simon

Foto: abrahamsgreenfeld.tumblr.com

Nevino i nenametljivo prenošenje poruke

Love, Simon ne istražuje seksualno buđenje svog glavnog lika, što je vrlo često slučaj u indie filmovima takve tematike (ali se, vrlo zanimljivo, dotakne seksualnih maštarija heteroseksualnih sporednih likova). Ljubovanje Simona i njegova anonimnog princa preko e-mailova nevino je i ružičasto obojeno, iako za obojicu na neki način opasno, što je potvrđeno skrivenim identitetima.

Bajkovitost čitave situacije tako ostaje u okvirima romantične komedije i u potpuno mainstream vodama. Dok bi to možda bilo iznimno lijeno da se radi o još jednom filmu s heteroseksualnim protagonistom, ovdje je držanje zadanih okvira zapravo i sama poruka da je konačno vrijeme da teme koje su čitavu vječnost na marginama dođu pod svjetla holivudskih reflektora u nečem ovako nevinom i zašećerenom.

Iako Love, Simon nikako nije toliko revolucionaran film kao što ga se nastoji predstaviti, ne treba ga zanemariti i odbaciti, jer ipak nenametljivo pozornost skreće i na one druge koje se dosad u mainstream industriji previše zanemarivalo.

(Visited 336 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.714 out of 5)

Komentari