nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Vizart

Bogat program 36. Međunarodnog dana muzeja

Foto: Facebook/MDC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Muzeji i kulturni krajolici tema su 36. Međunarodnog dana muzeja koji će se obilježiti u stotinjak muzeja diljem Hrvatske, od 16. do 21. svibnja. Na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a odabirom ovogodišnje teme, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje se na muzeje kao institucije koje preuzimaju aktivnu ulogu u zaštiti i održavanju kulturnih krajolika.

Kulturni krajolici kao vrsta nepokretnog kulturnog dobra sadržavaju povijesno karakteristične strukture koje svjedoče o čovjekovoj nazočnosti u prostoru, a predstavljaju rezultat prostornog i vremenskog međudjelovanja ljudi i njihova okruženja. U nastojanju da se krajolik kao kulturno-povijesno i prostorno naslijeđe očuva, muzeji organiziraju niz edukativnih i kreativnih programa i aktivnosti: radionice, izložbe, posjete arheološkim lokalitetima, stručna vodstva kroz arhitektonsku baštinu, jednodnevne izlete u autohtona ruralna područja i stručna predavanja kako bi posjetitelje upoznali s vrijednostima kulturnih krajolika i važnosti očuvanja njihovih specifičnih geoloških, etnografskih i arhitektonskih karakteristika. Cilj Međunarodnog dana muzeja je podizanje svijesti o kulturnom krajoliku kao najvažnijem, najraznovrsnijem i najpristupačnijem dijelu kulturne baštine.

Iz mnoštva događanja izdvaja se program Muzeja grada Šibenika koji organizira stručno vodstvo po gradskim fortifikacijskim objektima s ciljem upoznavanja kulturnog i povijesnog nasljeđa najstarijeg hrvatskog grada na Jadranu. Uz povijesnu turu po fortifikacijskim objektima, za građane će biti organiziran i posjet lokalitetu Tarac i Spomen obilježju stradalim vatrogascima na otoku Kornatu kako bi se upozorilo na važnost kulturnih krajolika za kolektivni identitet nacije. Obilazak Tarca uključuje razgledavanje arheoloških nalaza iz rimskog doba, pristanište za popravljanje brodova uz bizantsku rutu i kule Toreta.

Hrvatski glazbeni zavod organizira šetnju „gornjogradskim glazbenim krajolikom“, koji se može promatrati kao svojevrstan muzej glazbe jer sadrži brojne značajne lokacije za razvoj glazbe u Hrvatskoj.  Moderatorica glazbene šetnje je Nada Bezić, muzikologinja i autorica Glazbene topografije Zagreba od 1799. do 2010. godine, koja će građanima predstaviti koncertne prostore povezane s prošlošću Hrvatskog glazbenog zavoda, rodne kuće kuća glazbenika i sjedišta nekadašnjih glazbenih društava, a neizostavni punktovi bit će mjesto na kojem se nalazila rodna kuća Vatroslava Lisinskog te prva dva zagrebačka kazališta.

Vrijedna inicijativa dolazi iz Muzeja grada Koprivnice koji će izložbom predstaviti idejnu koncepciju Muzeja Drave, koji bi na suvremeni način animirao prirodno, kulturno i povijesno naslijeđe vezano uz Dravu. Muzej bi nastao funkcionalnom prenamjenom sadašnjeg željezničkog mosta preko Drave kod Botova, čime bi ovaj spomenik industrijske baštine postao muzej, interpretacijski centar i tematski park. Misija Muzeja Drave je da na suvremeni muzeološki način prezentira povijesne, kulturne, antropološke i gospodarske vrijednosti vezane uz rijeku Dravu i njezin okoliš.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 36. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

(Visited 101 times, 1 visits today)
Be social

Komentari