Istaknuto
09.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Jarun će u lipnju 2020. prodrmati 15. izdanje INmusic festivala, a prvo udarno ime upravo je objavljeno - na zagrebačko more dolaze legendarni Deftones!

04.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati je otvorena. Poslušajte i nekoliko stranih preporuka friških singlova.

Film

CHERNOBYL: Zastrašujući spoj katastrofe i politike

24.05.2019. Iva KolarFoto: gebo4482.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

„Koja je cijena laži?“ prva je izgovorena rečenica u novoj mini-seriji Chernobyl i rečenica kojom se serija promovira. Upravo ona i scena koja slijedi određuju ton čitave serije, koji se ne uzdiže previše od svijetlo sive boje, kako u smislu slike, tako i u smislu priče. Više od toga ne može se ni očekivati od ekranizacije jedne od najvećih katastrofa koje je uzrokovao čovjek, a čije su posljedice još jasno vidljive i bit će tako još velik broj godina.

Odgovor na prvo pitanje dolazi u obliku pet jednosatnih epizoda u kojima se prikazuju događaji nakon eksplozije na jednom od četiri reaktora u takozvanoj Černobilskoj nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini. Daje se detaljan prikaz same noći katastrofe i tjedana sanacije koji su uslijedili odmah nakon, odajući počast onima koji su pomogli u sprječavanju da katastrofa postane još veća i pogubnija, ali i podsjećajući koliko života ovisi o politici.

1:23:45

U noći 26. travnja 1986. godine u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin, bolje poznatoj kao Černobilska elektrana, dogodila se eksplozija koja je najprije uzbunila radnike i obližnji Pripjat, a onda ubrzo i cijelu Europu zbog pogubnih posljedica. Dok su radnici unutar elektrane nastojali odrediti što se dogodilo i gdje (uglavnom odbijajući prihvatiti istinu), vatrogasci su izvana pokušavali ugasiti požar, ni jedni ni drugi bez potpune svijesti čemu su se točno izložili.

chernobyl

Foto: gebo4482.tumblr.com

Kada sovjetska vlada sazove komisiju koja će se baviti saniranjem posljedica katastrofe, na scenu stupa Valery Legasov (Jarred Harris) kao glavni stručnjak upoznat s načinom rada elektrana i njenih opasnih elemenata te uz pomoć Borisa Shcherbine (Stellan Skarsgård), potpredsjednika Vijeća ministara sa zadatkom nadziranja cijelog postupka i Ulane Khomyuk (Emily Watson), još jedne kemičarke. Na njima je pronaći načine da sa što manje žrtava smire situaciju u reaktoru, spriječe daljnje širenje radijacije, svjesno šaljući one koji sudjeluju u saniranju u sporu, ali sigurnu smrt, te pronađu uzrok nesreće, često u borbi s vremenom i pod ogromnim pritiskom.

Vrhunsko vizualno pripovijedanje

Od svojih prvih minuta Chernobyl u potpunosti zaokuplja gledatelja napetošću koja ni u jednoj sekundi ne popušta. Ta napetost postignuta je na zadivljujući način, spajanjem gledatelju poznatih činjenica i potpunog neznanja likova. Tako, primjerice, već u prvoj epizodi scene u kojima se stanovnici Pripjata u noći katastrofe okupljaju na vidikovcima kako bi promatrali plamen od njih udaljen tek nekoliko kilometara, a koji zbog radijacije izgleda posebno lijepo, gledatelj užasnuto promatra kako radioaktivna prašina pada ljudima po kosi, na djecu koja se igraju lovice i bebe koje spavaju roditeljima na ramenu. Jednako su potresne i scene gašenja požara, jer lica vatrogasaca naočigled postaju sve crvenija, kao i prikaz općeg kaosa unutar elektrane i kontrolne sobe.

Bez previše objašnjavanja na vrlo se jasan način prikazuje pod koliko su pritiska bili svi uključeni, bilo da se radi o kaotičnim scenama bolnice pune pacijenata zahvaćenih radioaktivnošću, žustrim raspravama s tvrdoglavim nadređenima ili samo krupnim planovima lica onih koji shvaćaju što se događa. Chernobyl je od samog početka utrka s vremenom, smrću i birokracijom.

chernobyl

Foto: gebo4482.tumblr.com

Za dojmljivost serije uvelike su važni glumci. Sve troje glavnih glumaca odlučno preuzima svoje uloge – Harris u Legasovu pronalazi trezvenost i vrlo inteligentno, a lako shvatljivo izlaže sve teške informacije pred zahtjevnu i napetu sovjetsku vladu; Skarsgårdov Shcherbina most je između paranoične vlade i zabrinutih stručnjaka na terenu, a Watsonina Khomyuk tiha je sila koja vlada svakom scenom u kojoj se pojavi.

Dobro smišljena višeslojnost

Iako tempo epizoda nakon prvotne panike usporava, užas onog što se i dalje odvija ne jenjava, već se samo produbljuje sa svakom novom teškom odlukom koju likovi moraju donijeti. Serija ima vrlo čvrstu strukturu i iako se sve naizgled odvija brzo, nove se situacije i likovi uvode postupno i smišljeno, tvoreći tako koherentnu cjelinu koja samo još bolje naglašava stravu priče koja odvija. Još je stravičnije što smo neprestano svjesni da je ovo itekako istinit događaj.

Tvorci serije Craig Mazin i Johan Renck postigli su savršenu ravnotežu između činjenica koje izlažu i dramatičnosti serije. Gledatelja se konstantno informira kako bi mogao pratiti radnju, ali i shvatiti koliki su razmjeri katastrofe – tako Legasov rad reaktora ne objašnjava samo Shcherbini, već i publici, rasprave između znanstvenika imaju istu tu svrhu, kao i upute liječnika civilima. Svaka je minuta serije dobro iskorištena, a njena napetost nikada ne prelazi u melodramatičnost, već pripovijedanje ostaje gotovo hladno i objektivno. Ipak, serija si dopušta nekoliko dramatičnih elemenata, podsjećajući tako da ovo ipak nije dokumentarac. Međutim, između činjeničnosti i dramatičnosti serije ostaje pukotina u kojoj gledatelj može pronaći ljudskost, a serija jednako tako nikada ne zapada u propagandu ili slijepo ocrnjivanje.

chernobyl

Foto: gebo4482.tumblr.com

Chernobyl se ne zadržava samo na herojskim djelima, već vrlo otvoreno komentira vodeće figure. Na prvi se pogled može činiti da su likovi poput glavnog inženjera u kontrolnoj sobi te šefova elektrane koji najprije tvrdoglavo odbijaju prihvatiti istinu, čak i kada sami pate od posljedica, kritika sovjetskog načina vođenja politike (iliti negiranja svega lošeg u sistemu), ali potpuno je jasno da se kritika velikodušno proteže i na današnje političare.

Uvjerljivo i stilizirano

Puno pozornosti posvećeno je i stilu, koji ovdje nema ulogu buđenja nostalgije, ali tvorci kao da odaju počast sovjetskom dizajnu, pomoću kojeg uvjerljivo određuju atmosferu. Boje također služe za određivanje atmosfere, koja je neupitno tmurna i mračna. Impresivna je i (makar šokantna i jeziva) šminka, odnosno prostetika, naročito u kasnijim epizodama kada posljedice radijacije postaju eksplicitnije. Serija čitavo vrijeme ostaje uvjerljiva, pa čak i zanemarite što likovi sa sovjetskim imenima govore otmjenim, britanskim engleskim.

Frustracija koju osjećaju oni čiji se glasovi nastoje utišati, bilo zlostavljanjem od strane nadređenih, uhićenjima i praćenjem ili naivnim pokušajima vodećih da umanje katastrofalne i opasne posljedice nesreće, bez imalo se prepreka prenosi na gledatelja, jer iako je u seriji osjećaj specifičan, itekako je univerzalan i primjenjiv i na trenutno stanje u svijetu. Dok će neki portretiranje sovjetske vlade vidjeti kao zapadnjačko ocrnjivanje, smatram da je ideja autora bila da na njihovom mjestu može biti bilo koja svjetska vlada koja ne želi priznati da je u nečemu pogriješila pa makar to bilo prikazano pomoću paranoičnih komunista, ali u tome je čar. Situaciju možete prisličiti bilo kojoj krizi kroz koju svijet trenutno prolazi, a poruka je jasna – istina će u konačnici izaći na vidjelo.

(Visited 436 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(11 votes, average: 4.909 out of 5)

Komentari