Intervju

Davor Viduka (Kojoti): “Za promociju albuma pripremamo vam jedan predivni déjà vu”

Kojoti
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kojoti s dugo očekivanom koncertnom promocijom albuma “Sve je pod kontrolom?” stižu 25. listopada u Tvornicu kulture. Bio je to povod da pokušam saznati informacije i pozadinski priče o tekstovima pjesama benda.

Dio pjesama koje sam odabrala pripadaju aktualnom izdanju, ali i onim prošlima. Moj sugovornik Davor Viduka, koji je odgovarao u ime Uprave, u maniri svakog osjećajnog pisca, baš se i ne sjeća svega ili ne voli o tome govoriti. 🙂

Dva minusa dala su plus, to je kombinacija koja je urodila ovim tekstom koji će vas približiti koncertu koji se ne bi trebao propustiti. Dodajem i to da su (ako netko slučajno ne zna) Alen Marin, Bobo Grujičić i Vanja Marin ostali članovi Uprave Kojota. Sada kada smo to utvrdili, odbrojavanje od četiri do petka može početi pa krenimo unatrag!

“Sve je pod kontrolom?”

Oprosti što te volim je jako iskrena pjesma. Koliko je autobiografska i koliko je bilo zahtjevno doći do finalne verzije stihova?

Moram se odmah ispričati unaprijed i ograditi od nekih odgovora jer objašnjavanje vlastitih tekstova je nešto što tekstopisci u najmanju ruku ne vole i većinom izbjegavaju. Ja po tom pitanju nisam iznimka. Pogotovo je teško kada se radi o pjesmama iz 90-ih. U nekima je koautor Alen, a u većini sam zaboravio detalje nastanka, ali i povode, imena, događaje ako je istina ili razlog za fikciju ako nije jer nemam baš spektakularnu memoriju, nažalost.

Što se tiče pjesme Oprosti što te volim već sam par puta spomenuo da je to najiskrenija pjesma koju sam napisao do sada, a samim tim logično je da je i proživljena, a kada su takve pjesme u pitanju, onda nema prve, druge ili finalne verzije teksta nego jedina i ona ti sama dođe i ti tekst na neki način kao da samo ‘ispovraćaš’ na papir, tj. nesvjestan si činjenice da pišeš stvar i takve pjesme su uvijek najkvalitetnije, najbolje i najlakše ili najkraće nastaju. Do sada mi se to dogodilo 10-ak puta, u Kojotima 5, 6 pjesama je tako nastalo i sreća je da sam svih tih 10ak pjesama ulovio, snimio i objavio. To su u pravilu najbolje stvari.

Naravno da ćemo u petak na promociji novog albuma u Tvornici odsvirati i tu pjesmu pošto je aktualni singl i to s jako bitnim, cijenjenim gostom iznenađenja koji je fantastičan muzičar, ali prvenstveno dobar čovjek i prijatelj kojeg znamo ‘od uvijek’. Odličan spot za nju je napravio Gonzo, a u spotu glume predivni i talentirani mladi ljudi Pia i Vili.

Dođite na veliku promociju albuma “Sve je pod kontrolom?” u petak u Tvornici Kulture. Bit će spektakl!

Koje je to ime koje se ne izgovara u Da li znaš moje ime? Kako se zove to/taj što nema potpis ni lice i kada je pjesma nastala?

Kada bi to otkrio ne bi uopće postojao razlog da tu pjesmu poslušate, a to bi bila šteta jer je pjesma i tekstualno i muzički najviše eksperimentalna, i najmanje je na prvu loptu. Treba joj par slušanja, a onda postaje onaj tajni adut na albumu. Meni jedna od najdražih. Na njoj isto imamo super gosta. Odličnog muzičara i mog dragog prijatelja Luku Barbića iz TBF-a.

Dođite na veliku promociju albuma “Sve je pod kontrolom?” u petak u Tvornici Kulture. Bit će spektakl!

“Sex Disco Kung Fu”

Tekst pjesme Manje pametan vrlo je primjenjiv i sada, više od dvadeset godina kasnije. U kakvom su stanju kvarovi na mozgu danas u odnosu na 1998.?

Osobno – boljem. Globalno kao društvo u cjelini ili lokalno kao država – katastrofa.

Dođite na veliku promociju albuma “Sve je pod kontrolom?” u petak u Tvornici Kulture. Bit će spektakl!

“Halucinacija”

Što se to dogodi da netko krene kreirati prostor Između stvarnosti i sna? Postoji li stvarno razočarenje koje stoji kao temelj teških stihova?

Tu bi mi Alen mogao pomoći kao koautor, ovako ću ja po dobrom starom običaju ispasti pesimističan, katastrofičan, a samo mislim da sam realan.

Daklem, život se sastoji od brojnih malih i velikih razočaranja. Od planete, države pa sve do malih osobnih, ali često jako bitnih stvari (pogotovo ako si senzibilac) kao što je ljubav ili prijateljstvo. Netko je napisao nešto s čim se danas, poučen s puno iskustva mogu složiti ili bar prepoznati u tome. Napisao je: ‘Leđa su mi puna noževa od ‘super’ prijatelja´. Ima i jedan stih s novog singla Oprosti što te volim koji ide: ‘Sreća je mlada nesreća‘ i on dosta govori baš o tome.

Dođite na veliku promociju albuma “Sve je pod kontrolom?” u petak u Tvornici Kulture. Bit će spektakl!

“Kojoti”

Ponovo sam priča je o kraju jednog odnosa i prikazana je dosta patetično. Koja je to pozadina priče natjerala sve boje duge da potamne zbog nje i kiša pada samo po njemu?

Pošto je to stvar s prvog albuma, znači da je pisana ’94. Gdje si ti bila 94-te? hehe Ako se sjećaš onda ću ti i ja dopisati točan odgovor.

(Uz malo računanja koje sam vjerojatno baš tada usavršila došla sam do odgovora – 94-te. sam bila u osnovnoj školi, završila drugi razred i krenula u treći. Između te dvije stresne akademske godine sam provela i ljeto na moru.)

Ponovo sam(o) zovem drage ljude da dođu i pridruže nam se na velikoj fešti na kojoj prije nas sviraju Turisti iz Rijeke (samo ću za sada spomenuti osnivača i autora: Vava Simčić, ex Laufer) na kojem će biti svakakvih iznenađenja i dva sata žestokog, prljavog i opasnog Rokenrola.

Dakle – Dođite na veliku promociju albuma “Sve je pod kontrolom?”, u petak u Tvornici Kulture. Bit će…hm? Imam snažan osjećaj déjà vua.

Hvala,

Uprava

Be social

Komentari