Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Vizart

Depeche Mode Fan Exhibition: Besplatna podrumska fan-pit zona

14.05.2013. Marta LučićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.galerijaklovic.hr

Foto: www.galerijaklovic.hr

I’m taking a ride with my best friend, I hope he never lets me down again… pjeva frontmen Dave Gahan, a ja si mislim- kako prikladno. “Ride” ovom fan izložbicom  otvorenoj 9. svibnja u Klovićevim dvorima bio je više nego ugodan, a jedno je najsigurnije na svijetu – fanovi Depeche Modea sigurno će se pobrinuti još godinama da za njihov omiljeni bend ne vrijedi ovaj “let down” dio. Sudeći po tri izložbene sobice, možda prostorno malim, ali ne i sadržajno, itekako su vjerni.

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Za one koji ne znaju, iako je to sada jako teško za povjerovati, kada uzmemo u obzir predkoncertnu Depecheomaniju koja hara ne samo Zagrebom, nego i Hrvatskom, Depeche Mode je slavni britanski elektonički/synth-rock sastav koji svojom snažnom glazbom okuplja fanove već preko 30 godina. Osim uzdaha zbog pjevača Davida Gahana, njegove seksipilnosti i vitalnosti na pozornici i njegovom glasu koji kao da ne stari, uzdahe može mamiti i njihova slava s više od 100 milijuna prodanih albuma, ali i rekorda u raprodanim ulaznicama njihovih koncerata. Možda je sada jasno, da su David, Martin i Andrew zaslužili ovu izložbu, izložbu kojom Zagreb pokazuje svoj ponos da ih ima priliku ponovno ugostiti 23. svibnja u Areni.

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Zanimljivo za ovu izložbu Depeche Mode Fan Exhibition, da se održava u samo tri odabrana grada u Europi – u Berlinu, Budimpešti i Zagrebu. Kao što sam rekla, u tri sobice je izloženo više od 100 fan artikala, rariteta i memorabilija – većina iz bogate kolekcije zbirke Dennisa Burmeistera. Dennis je počeo sakupljati još za vrijeme nekadašnjeg DDR-a i Istočne Njemačke, tako da njegova privatna zbirka broji više od 10 000 predmeta, a planira i izdati monografiju benda. Međutim, u izložbeni postav je uključeno i ponešto od pet, od međunarodnog žirija izabranih, hrvatskih fanova. Najbolje i najzanimljivije na što možete naići u podrumu Klovićevih, osim niza starih kazeta, ploča i postera, je i prva demo snimka benda te ručnik koji je neki sretni obožavatelj uhvatio u publici u Münchenu 2009., u sklopu tadašnje turneje Tour of the Universe. Svoje fanzine, note, tekstove i fotografije Depeche Modea  za izložbu su odvojili i fanovi iz Češke. Što je još vrijedno istaknuti, su mnoge mape za novinare i PR izvještaji.

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Dok razmišljamo o tome hoće li Depeche Mode sa Delta Machine turnejom Zagreb prodrmati jednako kao i u Areni 2010., možemo se šetati ružičasto osvijetljenim prolazima podruma i diviti se ili učiti iz cover dizajna 90-ih. Izložba je zanimljiva i za ne-fanove, jer mogu na izniman način upoznati bend, ali i na trenutak osjetiti klimu doba u kojem je Depeche Mode sve djelovao. Doba utjecajnog za mnoge današnje bendove, koji Davea i ekipu navode kao važne glazbene utjecaje i inspiraciju. Bili fanovi ili ne, najbolje sami se uvjerite u kultnost ovog velikog benda, pri tom ne brinite – ako već nemate za koncert, za izložbu samo trebate protegnuti noge. Vremena ima do 23. svibnja, a ulaz ne naplaćuje.

Foto: ziher.hr/ kolaž/ Marta Lučić

Foto: ziher.hr/ kolaž/ Marta Lučić

 

 

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari