Vizart

Design District Zagreb festival: Nova dimenzija javnih površina

festival
Foto: Facebook/ Festival Design District Zagreb 2017
Vrijeme čitanja: 2 minute

Design District Zagreb festival ove godine održat će se od 13. do 18. lipnja te ponuditi raznovrsni sadržaj u kojemu će svi posjetitelji moći iskusiti novu dimenziju često zanemarenih i neiskorištenih javnih prostora. Središnji dio Festivala ove će godine biti Ratkajev prolaz koji će se transformirati u Zeleni Ratkaj.

„U želji da grad učinimo ugodnijim i kvalitetnijim za život, Ratkajev prolaz obogatili smo zelenim sadržajem koji u cilju ima potaknuti građane na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina. Htjeli smo prikazati kako obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa možemo transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje. Koncept Zelenog Ratkaja čine instalacije mobilnog, urbanog povrtnjaka koji upućuju na javno dostupno i održivo te ukazuju da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije“, izjavila je voditeljica Zelenog programa Maja Subotić Šušak, koja je uz arhitekticu Ivu Peručić ujedno i koautorica koncepta Zeleni Ratkaj.

festival
Foto: Press

Subotić Sušak dodaje: „Osim povrtnjaka, tu je i pop-up šuma koja upućuje na značaj zelenih površina i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada, prikazan je kroz program DIY-strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa i projekt Precious plastic.“

Dio programa pod nazivom Urbanističko sučelje osmislili su arhitekti Dino Belamarić i Dafne Berc, Bojan Mucko, kulturni antropolog i novomedijski umjetnik te student arhitekture Ivan Zaninović.

Naziv Dizajn distrikt, osim festivala, označava i dio grada uokviren Draškovićevom, Vlaškom, Držićevom i Zvonimirovom ulicom, koji i prije, i nakon festivala privremeno ili trajno koriste brojni svakodnevni protagonisti, stanari, strateške institucije, neformalne građanske inicijative, udruge građana…

U programu festivala aktivno sudjeluje i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture, i to putem programa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubovi iz Europe. Oni služe kao inkubatori ideja i baza su u kojoj se sastaju stvaralački potencijal s kapitalom i poslovnom vizijom. A budući da svaki hub ima različite pristupe u organizaciji rada, odabrani su predstavnici potpuno različitih primjera hubova iz Europske unije. Prvi dio programa naziva se Kreativno jutro i namijenjen je za širu javnost, a drugi se naziva Kreativno umrežavanje i namijenjen je onima koji imaju ili žele otvoriti kreativni hub.

Festival će također uključiti uistinu raznovrsan sadržaj: izložbu fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja će se održati u prizemlju Vojne bolnice u Vlaškoj 87, a uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika – koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu.

Izložba Krešimirac autora Sonje Leboš i Dina Igreca pak kroz nekoliko pomno izabranih slika prikazuje urbane dinamike kroz koje je prolazio Trg kralja Petra Krešimira IV. Ljubitelje i poznavatelje umjetnosti svakako će razveseliti izložba Pavla Pavlovića i Maka Melchera, dobitnika nagrade Iva Vraneković na prošlom Salonu mladih, koja će se održati u Galeriji 3.14.

Više o ostalim manifestacijama i radioničkom programu provjerite ovdje.

Be social

Komentari