Vizart

Fantomi Enkija Bilala obuzeli Louvre

Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre
Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre

Pariški muzej Louvre je obuzela mistika neobične izložbe crtača stripa, filmskog scenarista i redatelja, Enkija Bilala. “The ghosts of the Louvre” (Duhovi Louvresa), naziv je izložbe u kojoj je umjetnik dao svoje viđenje najslavnijih eksponata Louvrea. Bilal je vizije ostvario fotografirajući tri mjeseca  slike i kipove u muzeju iz različitih perspektiva da bi  u  njih mogao ukomponirati blijedoplave pastelne duhove, onako kako ih je doživio za svako pojedino djelo. “Duhovi” su nekad bili žene, djece, muze umjetnika čija su djela ili sami umjetnici i na licima većinom nose bolan pogled, patnju ili strah. Iako je snimio više od 400 fotografija koje je obradio, za izložbu je odabrano 23 primjerka. Među poznatim djelima koje je  „”antomizirao” nalaze se Mona Lisa, Nika sa samotrake, Hamurabijev zakonik, egipatske biste i mnogi drugi. Bilal objašnjava da je birao umjetnike kojima se sam divi te naglašava da cilj nije novo tumačenje nego umjetnikova reinterpretacija, točnije kako sam kaže hvatanje “fantoma njihova nastanka”.  U sklopu izložbe izdao je i knjigu “Les fantômes du Louvre”. Fantome objašnjava zanimljivom pričom koju veže za prve posjete Louvrea s ocem. Tad je Enki bio dječak, koji je tek došao u Pariz i nije razumio ni riječi francuskog. Pod tim dojmom, ujedno zadivljen i prestrašen snagom Louvrea, imao je osjećaj da je obuzet fantomima.

Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre
Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre

Enki Bilal (rođen 1951.), inače pravim imenom Enis Bilalović- umjetnik bosanskog podrijetla, najpoznatiji je po svojim ostvarenjima u devetoj umjetnosti iako se u svom radu dotaknuo i filma. Jedan od filmskih ostvarenja je i film Immortel (ad vitam) iz 2004. koji je nastao iz njegova dva stripa. Bilo film, strip ili suvremena umjetnost, radovi su znanstveno fantastičnog karaktera i nose snažne priče. Često se svojim radovima vraća djetinjstvu u Sarajevu koje je, iako kratko (već 1960. odlazi u Pariz), na njega ostavilo snažan dojam. Tako i jedan od svojih najznačajnijih radova, serijal stripa u četiri knjige (preveden na desetke jezika) Hatzfeld Tetralogy , posvećuje na svojstven način rodnoj grudi. Da je poznat i šire od redova znalaca i ljubitelja stripa, najbolje dokazuje činjenica da je njegov rad Blue blood (Bleu sang) iz 1994. na aukciji prodan za 177.000 eura. Sve to potvrđuje da Enki stoji rame uz rame najpoznatijim suvremenim crtačima stripova.

Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre
Foto: facebook.com/Les Fantômes du Louvre

Louvre nije samo tako ostvario titulu jednog od najposjećenijih muzeja svijeta s 8,8 milijuna posjetitelja prošle godine. Stoga i ove godine mami  posjetitelje nudeći im kvalitetan izložbeni program, van bogatog i opsežnog stalnog postava. 2013. su na programu njemački slikarski majstori (Klee, Friedrich, Runge…), Delacroix, a uz njih, u sklopu Festivala Hrvatske do 25. ovog mjeseca, naš Apoksiomen. Inače u “gradu svjetlosti” ove godine još je i Van Gogh, Dali, Chagall i nešto neobično, ako ćemo ostati kod SF-a – izložba Star Wars igračaka u Muzeju dekorativnih umjetnosti. Izložba je otvorena do 18. ožujka 2013. godine.

Be social

Komentari