Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Film

Film “Cvijeće” Judite Gamulin nominiran za studentskog Oscara Američke filmske akademije

04.08.2016. Ziher.hrFoto: Matija Pekić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kratkometražni igrani film Judite Gamulin nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti jedan je od sedam filmova koji je za nagradu nominiran u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Ove se godine na natječaj za 43. nagrade Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39. Judita je prethodno za Ziher dala intervju u rubrici Iza kamere koji je dostupan na linku. 

Cvijeće konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem kolovoza. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara.

Akademija dramske umjetnosti predložila je film za prijavu. Sretna sam zbog nominacije, pogotovo zbog činjenice da je bilo prijavljeno 1.749 filmova, a da su među dobitnicima nagrade Zemeckis i Lasseter. Uz sve to gledala sam i neke zbilja genijalne filmove koji su Oscara osvojili prošle godine‘, rekla je tim povodom Judita Gamulin. (Izvor: www.havc.hr)

Uz režiju, Judita Gamulin je za Cvijeće napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, za montažu Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir iDanijel Ljuboja. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu.

Judita Gamulin studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i pripada novoj generaciji hrvatskih filmaša. Završila je BA studij Montaže. Paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka, asistentica montaže i asistentica režije. Dosad je snimila kratkometražne filmove Daddy Issues (2014), Minus 4 (2015) i Cvijeće (2015). Njezin film Daddy Issues prikazan je u programu Fokus – Izvan konkurencije na 25. Danima hrvatskog filma i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, a za film Cvijeće koji je prikazan na 10. izdanju programa Kockica Zagreb film festivala, dobila je nagradu za montažu na Festivalu studentskog filma Early Bird. S filmom Cvijeće također je sudjelovala na BISFF (2016) – Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Busanu, Koreji, u međunarodnoj konkurenciji, a moći ćete ga pogledati i u glavnom natjecateljskom programu festivala Kratki na Brzinu.

Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea. Činjenica da se film sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti našao u finalu ovog uglednog natjecanja ujedno je veliko priznanje i samoj Akademiji s obzirom na to da su uz Cvijeće nominirani naslovi studenata prestižnih svjetskih filmskih škola.

(Visited 166 times, 1 visits today)

Komentari