Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Filmolista: Pet crno-bijelih božićnih filmova kao odmor za oči

18.12.2018. Ivona MarciušFoto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako danas nosi ‘retro’ oznaku, crno-bijela tehnika snimanja filmova još je uvijek neodoljiva u svojoj nostalgičnosti, prisnosti i neposrednosti kojom pristupa gledatelju. Ni božićni filmovi nisu ostali zakinuti za odlična ostvarenja u spomenutoj tehnici, a kako bismo u vama probudili osjećaj zajedništva koji se zasigurno javio ako ste možda kao mali takve filmove gledali s roditeljima ili ako ne, ukazali vam na novu vrstu filmskog užitka, donosimo vam listu pet crno-bijelih božićnih filmova uz koje ćete odmoriti oči od blještavila i šarenila koje sa sobom donosi ovo božićno vrijeme.

Također, ako još niste, pogledajte našu veliku listu božićnih filmova koji su potpuna suprotnost od ove liste – za slučaj ako još niste poprimili dovoljno božićnog ugođaja i duha.


Sjeti se noći | Remember The Night (1940)


Ova američka romantična komedija iz 1940. godine bila je toliko dobro prihvaćena da je iste godine adaptirana u radio dramu. Radnja prati Lee Leander (Barbara Stanwyck) koja je uhvaćena u krađi narukvice i Johna Sargenta (Fred MacMurray) koji dobiva zadaću da iznese primjerenu osudu. No, kako je božićno vrijeme nekako vrijeme dobrih djela i humanosti, John se sažali nad njom, uspijeva odgoditi suđenje i vodi je svojim roditeljima na božićnu proslavu. Spletom okolnosti, Lee i John se zaljubljuju. No, što je s nadolazećim suđenjem? Kako će ono završiti s obzirom na novonastalu situaciju?


Trgovina iza ugla | The Shop Around The Corner (1940)


Ovaj romantični film inspiraciju je pronašao u mađarskoj predstavi iz 1937. godine, a Američki filmski institut smjestio ga je na svoju listu 100 najboljih američkih ljubavnih priča. Klara (Margaret Sullavan) i Alfred (James Stewart) zaposlenici su u istom dućanu, ali se ne slažu baš najbolje. No, već se duže vrijeme anonimno dopisuju i uvjereni su da im je suđeno da budu zajedno. Ljubavni zaplet i dodatne zavrzlame koje će uzrokovati vlasnikova nevjerna žena čekaju vas u 99 minuta ovog crno-bijelog ostvarenja.


Biskupova žena | The Bishop’s Wife (1947)


Protestantski svećenik Henry (David Niven) pritisnut je problemima sa svih strana – brak s Julijom (Loretta Young) je u krizi, a građevinski poduzetnik želi srušiti crkvu kako bi sagradio moderni stambeni kompleks. U pomoć mu dolazi Dudley (Cary Grant), mladi čovjek koji se predstavi kao anđeo koji će mu pomoći riješiti probleme. Stvar će se zakomplicirati kada Dudley i Julija osjete naklonost jedan prema drugom. Film je inače doživio i modernu verziju 1996. godine u kojoj se pojavila legendarna Whitney Houston u ulozi Julije.


Čovjek koji je došao na večeru | The Man Who Came To Dinner (1942)


Kad se kazališni kritičar Sheridan Whiteside (Monty Woolley), šetajući gradom posklizne na zaleđenim stepenicama ispred kuće poznatog biznismena Stanleya (Grant Michell) i slomi kuk, započinje njegov oporavak u toj kući tijekom božićnih praznika. Ubrzo Sheridan počinje u potpunosti kontrolirati živote ukućana, utjecati na njihove odluke i čini se kao da nikad ne planira otići. Provjerite tko će to odlučiti slijediti svoje snove i kakve zavrzlame čekaju kuću s vječnim gostom u ovoj božićnoj komediji.


Dogodilo se na Petoj aveniji | It Happened On 5th Avenue (1947)


Svake zime, Michael J. O’ Connor, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, napušta svoju rezidenciju na Petoj aveniji. U nju se tada useljava beskućnik Aloysius (Victor Moore). Kada mu se ove zime pridruži ratni veteran Jim (Don DeFore), kreće lavina useljavanja. Tako će kuću dijeliti Jimovi prijatelji, njihove žene i djeca, ali i sam vlasnik Michael J. O’Connor. Kako će funkcionirati kuća puna različitih stanara i što na sve to kaže njen vlasnik?


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 353 times, 3 visits today)

Komentari