Glazba

Pet božićnih indie albuma za neuobičajenu blagdansku glazbenu pozadinu

Vrijeme čitanja: 3 minute
bozic2
Foto: facebook.com/ Montaža: Nikolina Lončar

Ako vam je već dosadio božićni album „Story Supernova Music Talenata“ koji se prije desetak godina dijelio uz deterdžent za rublje, a koji iz nekog nepoznatog razloga još uvijek zna zasvirati u zagrebačkim kavanama – ne očajavajte. Za vas smo spremili božićnu poslasticu, odnosno pet indie albuma koji su odlična alternativa za blagdanski ugođaj, čak i ako se na njima možda i ne nalaze najoptimističnije i najveselije pjesme. To su, bez nekog logičnog redosljeda, sljedeća izdanja:

Sufjan Stevens – „Songs for Christmas“

Moglo bi se reći da se indie-folk kantautor Sufjan Stevens specijalizirao za božićne ploče (odnosno, ovo mu nije jedino blagdansko izdanje). Box-set „Songs for Christmas“ se sastoji od čak 5 CD-a, tako da vam neće faliti glazbe ni za Božić, a ni za praznike koje dolaze nakon njega. Naime, ovdje je zapravo riječ o kolekciji božićnih EP-a koje je Sufjan objavljivao u periodu od 2001. do 2006. godine. Ova velika kolekcija sadrži svakave pjesme, pa tako i tragikomičnu That Was the Worst Christmas Ever! i neočekivano šarmantnu The Friendly Beasts.

Low – „Christmas EP“

Božić u slowcore izdanju, zašto ne? Američki bend Low je jedan od predvodnika ovog žanra karakterističnom po pomalo depresivnim tekstovima i downbeat melodijama sviranim u iznimno sporom tempu. Ipak, skladbe na ovom izdanju zbog svoje minimalističke forme stvaraju jednu zaista očaravajuću atmosferu, a kad se kombiniraju (metaforički rečeno) sa zvukovima zvončića i praporaca dobijete jednu odličnu ploču za sjedenje u naslonjaču uz kamin i grickanje božićnih keksića.

My Morning Jacket – „Does Xmas Fiasco Style“

Iz Kentuckyja ne dolazi samo pečena piletina, premda se možda i ne bi bunili protiv jedne vruće porcije ovog jela na hladno božićno jutro. My Morning Jacket je indie rock bend koji je započeo sa svojim radom upravo u ovoj saveznoj američkoj državi, a osim što su dosad snimili šest studijskih albuma priredili su i ovu božićnu kompilaciju pomalo ironičnog naziva. Pjesma Xmas Time is Here Again koja se nalazi na njemu nježna je božićna balada puna vokalnog višeglasja, popraćena zvukovima zvončića te nježnim gitarističkim solažama u drugoj polovici, tako da zapravo ima sve predispozicije da bude pravi mali božićni hit.

Bright Eyes – „A Christmas Album“

Indie-emo kantautor Connor Obrest je za ovaj božićni album okupio cijelu Bright Eyes obitelj. Osim njega na albumu sudjeluju primjerice i Andy LeMaster, Mike Mogis te Maria Taylor koja svojim nježnim glasom svečano pjeva uvodnu pjesmu Away in a Manger, i to na glazbenoj podlozi sačinjenoj od audio-kolaža.Ipak, s obzirom da se radi o albumu ovog glazbenika ne može se izbjeći njegova sveprisutna nota depresije, iako se radi o Božiću. Ako je slučaj da vas je lošija polovica spucala ili razočarala taman prije blagdana, odvojite malo vremena i poslušajte barem pjesmu Blue Christmas u kojoj Connor prepoznatljivo odrađuje svoje vokalne dionice kroz otegnuto i škriputavo pjevanje na tmurnim lyricsima. Bit će vam bolje.

Boy Least Likely To – „Christmas Special“

Engleski indie folk/pop duo Boy Least Likely To je također priredio jedan zanimljivi božićni specijal. Radi se o albumu od jedanaest twee pjesama zanimljivih tekstova sa slatkastim melodijama pomalo u lo-fi stilu. Dok je na ostalim albumima s ove liste bilo dosta obrada, ovaj album sačinjavaju većinom originali dosta interesantnog i komičnog božićnog sadržaja. Tako nam Boy Least Likely To poručuju da vjeruju u Djeda Božićnjaka, odnosno “I still believe in Santa Claus, even if no one else does“, a kada ostanu sami na Božić posluže se i s pizzom s božikovinom, I’ ll just have pizza with a bit of holy stuck in it“. Ako vam fali nešto malo ironičnog i infantilnog humora u božićnim pjesmama, ovo je indie album za vas.

Za kraj se nadamo da ste u ovom kraćem popisu albuma pronašli nešto i za sebe, te da uživate u današnjem Božiću i pjesmama koje volite, ili koje ćete tek zavoljeti ako ste božićno raspoloženje odlučili začiniti upravo ovim prigodnim skladbama.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari