Istaknuto

Generacija X: Generacija koja je nametnula individualnost kao stil života

Vrijeme čitanja: 5 minute

Danas su devedesete službeno postalo retro, a s time je i Generacija X postala glavna inspiracija današnjim klincima poznatijim kao zoomeri. Loose i mom fit traperice već su neko vrijeme nezaobilazni trend, uz must-have predimenzionirane majice s printom i glomazne tenisice. Serija „Friends” doživjela je svoj svojevrstan revival i možemo slobodno reći da je jednako popularna kao što je bila za vrijeme svog snimanja tijekom 90-ih. Isto vrijedi i za filmove, pa su tako Disneyevi crtići poplavili sve high street trgovine, jednako kao i vječni klasici poput „Titanica”, „Romea and Juliet” i „Pulp Fictiona”. Sve je to dovoljno da danas, s razlogom, ponovno relativiziramo generaciju koja nam je doprinijela možda najznamenitijim filmskim, televizijskim i glazbenim trenucima.

theguardian.com

Tko su zapravo pripadnici Gen X?

Za njih kažu kako su najmanje brojna, često i izgubljena generacija s obzirom na generacije koje ih okružuju. No, s druge strane, u njihovim malim prstima je gospodarenje biznisom budući da zarađuju mnogo više nego njihovi nasljednici milenijalci, kao i njihovi prethodnici boomeri. To je generacija koja je odrasla u vrijeme kada su televizija i novine bili glavni izvori informacija, a telefon glavno sredstvo komunikacije. Tek u svojim dvadesetima susreli su se s ubrzanim razvojem tehnologije. Oni su generacija rođena između 1965. i 1980. godine znana pod nazivom Gen X.

Svjedočili su vrhuncu Hladnog rata i njegovom slomu, stvaranju mnogobrojnih država nastalih kapitulacijom komunizma i utemeljenju liberalizma kao stila života. Individualnost je glavna okosnica osobnosti navedene generacije i upravo zbog toga bilježe veću stopu razvoda od svojih prethodnika. Odrastali su bez strogog roditeljskog nadzora i zbog toga su bili podložni utjecaju vršnjaka. Zbog svega toga vrlo su fleksibilni, tehnološki osviješteni i nemaju predrasuda kao prethodnici boomeri jer su rođeni u vrijeme kada su izumljeni kontraceptivi i legalizirani pobačaji. Emancipacija žena im je urođena kao i vođenje ponešto razuzdanijeg životnog stila.

MTV generacija

Prva asocijacija koja nas veže uz Generaciju X, popularno nazvane Gen X, zasigurno je MTV. Oni su bili pravi gospodari MTV-ja koji je bio na vrhuncu popularnosti u 80-ima i 90-ima. To je generacija koja bi cijeli dan provela u iščekivanju novog spota svog najdražeg glazbenika. Ili možda silno iščekivala neko novo glazbeno lice. Naime, kasne 80-e i rane 90-e obilježila je eksplozija alternativne glazbene scene, jednako kao i rapa i elektronske glazbe. Kao najveći simbol između svih ističe se Nirvana čija je Smells Like Teen Spirt proglašena himnom Gen X.

Kao što su boomeri imali Johna Lennona, tako su Gen X imali Kurta Cobaina kao najvećeg simbola generacije. Smrću Cobaina završila je era grungea, no ne i alternativne glazbene scene koja je nastavila rasti u post-grungeu i s ostalim indie bendovima predvođenim Pavementom, Dinosaur Jr, The Smashing Pumpkinsima i Foo Fightersima. Paralelno s alt pokretom, uzdizala se i rap scena čiji su najveći aktovi bili 2Pac, Wu-Tang Clan i Beastie Boys, dok je na najpoznatijem europskom glazbenom otoku Gen X zaslužan za najveće girl i boy bendove poput Spice Girls i Backstreet Boysa, jednako kao i za Britpop pokret.

Znanost kao pokretačka snaga

Padom Berlinskog zida nisu nastupile samo političke i socijalne promjene, već je s ekonomskom revitalizacijom došlo i do poleta u području znanosti i tehnologije. Poput milenijalaca koji su odrastali uz mobitele, Gen X je odrastala uz prva osobna računala te su svjedočili lansiranju danas ključnoj stavki naših života – internetu. Sukladno s rastom znanosti i tehnologije, došlo je do većeg ulaganja u edukaciju, posebno u sveučilišnu edukaciju. Mladi su počeli više upisivati fakultete, posebno STEM područja. Zbog toga su uzimali studentske kredite i trenutno se smatraju najzaduženijom generacijom. Jako su dobro upoznati s funkcioniranjem globalnog kapitalističkog sustava sa svim svojim prednostima i manama, stoga nastoje ukazati na nejednakosti koje se događaju, s posebnim naglaskom na rasnu i klasnu nejednakost.

generacija x
Foto: Firmbee (Unsplash)

Gen X i današnja tehnologija

Možda nisu toliko u toku s tehnologijom kao Milenijalci ili Zoomeri, no istraživanja kažu kako Gen X i boomeri brže upijaju tehnologiju nego prethodno navedene dvije generacije. Tako Generacija X bilježi strmovit porast korištenja smartphonea unazad deset godina, jednako kao i društvenih mreža. Njihova najpopularnija društvena mreža je Facebook, drugi po popularnosti je Instagram, dok su TikTok, Snapchat i Twitter relativno nepopularne platforme među tom generacijom.

Vole dijeliti osobne podatke, mišljenja i stavove s drugima i dosta se informiraju preko društvenih mreža. Kao glavni minus društvenih mreža navode prilično agresivan marketing. Sukladno s porastom korištenja društvenih mreža, dolazi do pada korištenja televizije kao glavnog instrumenta informiranja kao i gledanja televizijskog sadržaja. Streaming platforme su i kod Gen X uzele maha.

Predstavnici generacije

Vjerojatno najveće i najznačajnije ime ove generacije je Elon Musk, izvršni direktor Tesle Motors i SpaceX. Musk je trenutno drugi najbogatiji čovjek na svijetu čija se imovina procjenjuje na 185 milijardi dolara i glavni je predvodnik iz područja znanosti i tehnologije. Budući da je Generacija X rasla uz pojavu prvih osobnih računala, ponudili su alternativu Gatesovom Windowsu i Jobsovom iOS-u tako što je finsko-američki programer Linus Torvalds razvio operacijski sustav Linux.

generacija x
Foto: Manny Becerra (Unsplash)

Što se tiče ostalih predstavnika, ova generacija ima veći naglasak na celebrity kulturi nego možda ijedna prije njih. To je generacija koja je utemeljila pojam supermodela, trenutak kada su modeli postali brand za sebe. Kate Moss, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Stepanie Seymour, Claudia Schiffer samo su neke od imena koje su koračale najvećih svjetskim modnim pistama i punile stranice tabloida svojim vezama s tadašnjim najvećim filmskim i glazbenim ikonama.

Uz već ranijeg spomenutog Kurta Cobaina kao apsolutnog simbola Gen X, u filmovima su nas dojmili River Phoenix, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr, Christian Bale, Angelina Jolie, Winona Ryder, Reese Witherspoon, Kate Winslet… Najboljim filmovima počastio nas je Christopher Nolan, dok su za najupečatljivije vokalne izvedbe zaslužni Mariah Carey, Jennifer Lopez, Shakira, Celine Dion, Robbie Williams, Eminem i Kanye West.

Postulati za buduće naraštaje

Generacija X je utjelovila neke od najvažnijih postulata na kojima počivaju njihovi nasljednici, a to su individualnost i tolerancija. Napravili su najvažniji pomak, a to je odvajanje od tradicionalne definicije obitelji kao zajednice od nekoliko različitih generacija pod istim krovom. S pravom ih možemo nazvati i tvorcima moderne obitelji. I, što je najvažnije, utemeljili su poduzetništvo kao stil života. Njihov je utjecaj enorman na današnju najpoduzetniju generaciju – zoomere.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari