Izvedbene umjetnosti

Kazalište Žar ptica najavljuje tri premijere u novoj sezoni

žar ptica
Foto: Žar ptica
Vrijeme čitanja: 2 minute

Gradsko kazalište Žar ptica u sezoni 2017./18. najavljuje tri nove predstave, od kojih će dvije biti praizvedbe. Riječ je o naslovima “Indijanska bajka” i “Malena i Klepetan”, prvi posvećen legendama američkih Indijanaca, a drugi životu ptica selica, koji će kroz dramsku priču imati i jasnu društvenu i ekološku poruku. Sezonu će 5. listopada otvoriti Andersenova bajka “Mala sirena” koja će 180 godina od prvog objavljivanja biti postavljena kao dječji mjuzikl u režiji Ive Srnec.

Sirene, Indijanci i ptice selice

Anderseneova djela bila su nadahnuće mnogih kazališnih i baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Bajka “Mala sirena” govori o problemima s kojima se današnja djeca i mladi susreću u velikoj mjeri. Ona se bavi propitivanjem drugog i drugačijeg, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitosti postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava.

Prastanovnici Amerike, zajednički zvani Indijanci, djeca su prirode o kojoj ovise i s čijim zakonima žive u skladu. Samu srž vjere sjevernoameričkih Indijanaca čine mitovi i legende iz davnih vremena koja su nazivali “vrijeme prije velike promjene”. To je bilo doba kada su ljudi, životinje i prirodne sile imale moć da međusobno razgovaraju. Takve legende osnovni su izvor indijanskog vjerovanja da svaki čovjek ima svog duha zaštitnika koji nad njim bdije i pomaže mu u teškim trenucima. Taj duh uzima obličje neke životinje tajnovitih sposobnosti, zadužene da svoga štićenika vodi kroz sve opasnosti do konačne pobjede i junačkih podviga. “Indijansku bajku” Zinke Kiseljak režirat će Saša Broz, a premijera je predviđena za veljaču 2018. godine.

Naš najpoznatiji rodan Klepetan u Žar pticu slijeće u travnju, u priči “Malena i Klepetan” Mirjane Pičuljan Štriga. Ova ljubavna priča koja je izazvala veliki interes i senzibilitet javnosti povod je za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su su na svom migracijskom putu izložene velikoj pogibelji. Ilustracije radi, unatoč formalnoj zabrani lova, na dijelu njihovog migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica. “Malena i Klepatan”, priča o velikoj ljubavi, odanosti i neophodnom suživotu čovjeka i životinja, nastaje u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, u režiji Želimira Mesarića. Premijera je najavljena za travanj 2018.

Be social

Komentari