Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Žar ptica najavljuje “Gullivera” i “Tončeka i Točkicu” u novoj sezoni

29.08.2018. Tim HrvaćaninFoto: www.zar-ptica.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Gradsko kazalište Žar ptica za sezonu 2018./19. priprema tri nova naslova, a sezonu otvara u nedjelju, 2. rujna u 11 sati besplatnom izvedbom predstave “Indijanska priča” koju daruje svim prvašićima za početak škole u sklopu tradicionalne akcije Dragi prvoškolci, dobrodošli u Vaše kazalište Žar ptica!

U rujnu Žar ptica postaje Liliput, a Bijenička 97 mjesto na kojem će se nakon doživljenog brodoloma probuditi najpoznatiji engleski mornar “Gulliver“, iz legendarnog dječjeg romana Jonathana Swifta Gulliverova putovanjaGulliver se budi nasukan na dalekoj i nepoznatoj obali. Nakon prvotnog šoka prilagođava se novom načinu života, upoznaje kulturu, politiku, jezik i običaje zemlje Liliput koju razdiru ratovi i svađe. Fantastičan putopis o pomorcu koji na svoje putovanje u Liliput kreće prije više od tri stoljeća (1699.) oštra je satira tadašnjeg engleskog društva koja ni danas ne gubi na aktualnosti. Priča o drugačijem, velikom čovjeku u svijetu malenih, govori o sveprisutnim problemima neprihvaćanja i nerazumijevanja svega onog što je različito i nepoznato. Predstavu režiraju Saša Božić i Ksenija Zec prema dramaturškom predlošku Nikoline Bogdanović. Premijera je 28. rujna.

Početkom prosinca Žar ptica ulazi u predbožićno vrijeme premijerom mjuzikla “Divan Božić” koji će prema tekstu Vesne Ravenšćak Lozić i na glazbu Bojana Jambrošića režirati Robert Bošković. Na sjevernom polu je radno i užurbano. Djed i Baka Mraz sa svojim se timom vilenjaka pripremaju za još jednu Badnju noć u kojoj će Djed obići svijet i usrećiti milijune djece. No vilenjak Boris, ljubomoran na glavnog Djedovog pomoćnika Ota, za kojeg misli da živi savršen život, odluči kako ovaj Božić Otu i neće biti baš savršen… Premijera je 2. prosinca.

U veljači se selimo u Berlin, u priču “Tonček i Točkica” Ericha Kästnera, jednog od najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu. Prije gotovo devedeset godina Kästner u svom romanu opisuje dva usamljena djetinjstva. Točkica ima sve, ali nažalost nema iskrene roditeljske pažnje i prilike za zajedničko obiteljsko druženje. Tonček pak nema baš ništa osim ljubavi i brige za majku. Priča je to o djeci iz različitih socijalnih sredina koji će svojom djetinjom iskrenošću i plemenitošću jedno u drugome prepoznati srodnu dušu. Ovaj Kästnerov klasik jedan je od prvih realističnih urbanih romana za djecu koji govori o jazu između bogatih i siromašnih, ali i snazi prijateljstva koja nadilazi sve zapreke. Dramaturg je Dubravko Mihanović, redateljica Anja Maksić Japundžić, a premijera predviđena za ožujak 2019.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari