Film

Headspace Guide to Sleep: Dokumentarac zbog kojeg ćete zaspati, ali ne od dosade

Headspace Guide to Sleep
Foto: Netflix
Vrijeme čitanja: 4 minute

Cliffhangeri su u svijetu filma, a posebice streaming servisa postali neizostavni elementi gotovo svakog naslova. Cliffhanger, iliti chliffhangerski završetak odnosi se na svaki kraj film ili pojedine epizode serije u kojima je radnja dosegla vrhunac, a bez jasno definiranog raspleta – logika priče je da morate čekati novi nastavak filma ili epizodu serije kako bi saznali što se desilo vašem omiljenom junaku, a zbog čega često potežete za daljnjim gledanjem. Ne moram ni spominjati da cijela stvar najčešće završi bingeanjem cijele serije u jednom danu.

No, Netflixova kolaboracija s Headspaceom, mobilnom aplikacijom za meditiranje i poticanje spavanja potpuno se kosi s receptom koji koriste mnogi filmaši (a.k.a. Netflix u dobrom dijelu naslova). Umjesto da vas drži u neizvjesnosti kroz čitavo trajanje, a zbog cliffhanger završetka i nakon gledanja, novom mini-dokumentarcu „Headspace Guide to Sleep“ objavljenomu 28. travnja glavna je misija potaknuti vas da zaspite.

„Nadam se ćete zaspati prije nego što završim”

„Headspace Guide to Sleep” projekt je od sedam epizoda koje traju 20-ak minuta, a riječ je o drugom od tri naslova ugovorena između ove dvije tvrtke – „Headspace Guide to Meditation” objavljen je krajem prošle godine, dok se predviđa kako će treći i finalni dio sage biti objavljen u nastavku ove.

Svaka epizoda dokumentarca koncipirana je na način da su u prvome dijelu predstavljena najrecentnija znanstvena otkrića vezana uz spavanje, ali i opće informacije vezane uz san, snove i zdravlje. Predznanje o spavanju (koliko god to čudno zvučalo) nije potrebno te su osnovni pojmovi jasno objašnjeni. Nakon iznošenja informacija i prikaza pojmova, a zatim i problema vezanih uz iste, drugi dio svake epizode posvećen je vježbi opuštanja kroz koju bi, kao gledatelji, trebali zaspati. Cilj svake pojedine epizode stoga je upoznati gledatelje sa zdravim navikama spavanja, a uz meditaciju, odnosno usredotočenu svjesnost takve navike primijeniti i u praksi.

Na koji je način teorija provedena u praksu?

Svaka epizoda progovara o određenoj temi vezanoj uz spavanje. Prva epizoda tako je vezana uz zablude o spavanju te razotkrivanje svih mitova koje smo tijekom godina imali prilike čuti; treba li nam osam sati sna, koja je povezanost alkohola i/ili kofeina na san i slično samo su neke od razotkrivenih mitova. Tema druge epizode je utjecaj tehnologije na san, a prikazana je i kratka povijest ovisnosti tehnoloških otkrića i spavanja. U ovoj epizodi spomenuta je i rasprava svih rasprava – utjecaj plave svjetlosti. Treća epizoda zalazi dublje te progovara o snovima, REM fazama sna, lucidnim snovima i pojedinostima spavanja, dok sve ostale epizode dodatno definiraju priču – u četvrtoj epizodi govori se o odnosu sna i stresa, petoj o tabletama za spavanje, šesta epizoda posvećena je nesanici, a završna, sedma, sumira naučeno i predstavlja savršen ritam spavanja.

Headspace Guide to Sleep
Foto: Netflix

Po pitanju konkretnih vježbi opuštanja prezentiranih u svakoj epizodi, radi se o vježbama disanja, vježbama vizualizacije i podizanja svjesnosti, vježbama smirivanja uma te smanjivanja stresnosti i zgrčenosti. Cilj 10-minutne vođene meditacije je smiriti um, opustiti misli, postići određenu razinu svjesnosti te, u konačnici, zaspati. Ekipa koja je stvarala serijal naglašava i kako su ove vježbe univerzalne te će vas uspavati i bez da gledate cijeli serijal, a zbog čega je i njihova primjena također jednostavna.

Binge-gledanje ili binge-spavanje?

Moram priznati da osobno nisam pokušao zaspati uz ovaj dokumentarac, nisam (barem za sad) primijenio novonaučenu teoriju, niti iskoristio jednu od sedam vježbi opuštanja kako bih zaspao, a zbog čega moj sud o ovom naslovu možda i nema neku težinu.

No, ono što mogu reći jest da je serijal na mene ostavio pozitivan dojam. Iako sam već bio upoznat s određenim teorijskim točkama kojih se serijal dotiče, jednostavnost, slikovitost i smislenost prezentiranih znanstvenih istraživanja priču čine uvjerljivom i važnom.

Po pitanju vizualnog izgleda cijele priče, svih sedam epizoda zapravo je neprekinuti niz animiranih scena koje se nastavljaju jedna na drugu. Animacije su deskriptivne zbog čega se super nadopunjuju na glas naratora, a uz to su i blagih oblika i smirujućih te oku ugodnih boja; većinom su sačinjene od nijanse plave, ljubičaste, narančaste ili zelene boje.

Headspace Guide to Sleep
Foto: YouTube screenshot

A ono najbitnije, hoćete li gledanjem ovog serijala (ili tek jedne epizode) zaspati? Rekao bih da ne postoji jednoznačan odgovor. Osobno mi je pomalo kontradiktorno za spavanje koristiti platformu kojoj je, barem do danas, cilj bio da besane sate provedemo gledajući napete epizode ne odvajajući se pritom od ekrana. Cijela ideja ovog serijala stoga je posebno zanimljiva jer spaja dva nespojiva svijeta, a sudeći po komentarima naspavane publike, paradoksalna kolaboracija funkcionira.

As u rukavu

Okej, možda nije pravi as u rukavu, već samo dodatan bonus te dodatna stvar koja me zaintrigirala, no posebno je zanimljivo to što je ovaj serijal sinkroniziran na hrvatski jezik. Iako je Netflix tek nedavno predstavio titlove na hrvatskom jeziku, čini se kako ćemo ubrzo slušati i još više hrvatske sinkronizacije.

Daljnjim guglanjem se ispostavilo kako je Netflix na naš jezik već sinkronizirao 50-ak naslova, no oni su velikom većinom namijenjeni najmlađima. U svakom slučaju, Netflix ovime dodatno poboljšava iskustvo gledanja, a iako osobno još uvijek preferiram izvorni govor, „Headspace Guide to Sleep” na lokaliziranom hrvatskom jeziku djeluje još prirodnije, prisnije te opuštenije.

Headspace Guide to Sleep
Foto: YouTube screenshot

Zaključno, ekran mobitela s Netflixovom aplikacijom u ovom slučaju može biti pokretač sna, a škoditi ne može niti (ponovno) upoznavanje s važnostima kvalitetnog i zdravog sna koji, nemojmo se lagati, prečesto uzimamo zdravo za gotovo. Sve preporuke za „Headspace Guide to Sleep”.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari