Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Izvedbene umjetnosti

HNK u Varaždinu najavilo ambicioznih 12 premijera u sezoni 2018./19.

05.09.2018. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/HNKVarazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu na svojim je web stranicama objavilo program za sezonu 2018./19. Varaždinsko kazalište najavljuje čak 12 premijernih naslova u novoj sezoni. Od deset najavljenih premijera prošle sezone, HNK u Varaždinu produciralo je tek sedam naslova, od kojih jedan – “Dežgracija” Siniše Brajčića u režiji Julie Klier – u Varaždinu uopće nije odigran. Dva naslova – “Luđak i opatica” te “Filoktet” – prebačena su za ovu sezonu, dok je umjesto “Kroćenja goropadi” postavljena predstava “Malograđani” Maksima Gorkog u režiji Helene Petković. Nova sezona još je ambicioznija.

Sezonu će 1. listopada otvoriti plesna predstava za djecu “Patka, smrt i tulipan” koju prema slikovnici njemačkog autora Wolfa Erlbrucha režiraju Sanja i Till Frühwald. Predstava pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca. U predstavi igraju Ana Mrak, Maja Katić i Petra Bokić, kostimografkinja je Žarka Krpan, autor glazbe Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Marino Frankola. Premijerom predstave ujedno će biti otvoren i Kliker festival, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade koji se u Varaždinu održava od 1. do 6. listopada u organizaciji kolektiva VRUM.

Prve premijere dramskog programa spomenuti su naslovi iz prošle sezone. Na Sceni Rogoz u listopadu bi iz drugog pokušaja trebala zaigrati drama “Luđak i opatica” poljskog međuratnog dramatičara, pisca i filozofa Stanislawa Witkiewicza. Dramu će režirati Jasmin Novljaković, docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu Ozren Prohić u studenom režira također prošle sezone najavljenu Sofoklovu dramu “Filoktet” o grčkom junaku i strijelcu koji je sudjelovao u Trojanskom ratu. Filokteta su prema mitologiji pred kraj Trojanskog rata spasili s pustog otoka, nakon čega je ubio Parisa i bio jedan od onih koji su u Trojanskom konju ušli u grad. Riječ je o jednoj od sedam sačuvanih tragedija antičkog dramatičara.

Za listopad i studeni najavljena su i dva glazbeno-scenska naslova. U koprodukciji Istarskog narodnog kazališta iz Pule i HNK u Varaždinu trebala bi biti izvedena opera jednočinka “Caccia lontana” talijanskog skladatelja Antonija Smareglie, rođenog u Puli u doba Austro-Ugarske. Pulska premijera trebala bi biti već u rujnu, no INK na svojim stranicama nije još ništa najavio. Nakon velikog uspjeha mjuzikla “Prošlih pet godina” Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger, u studenom će u HNK u Varaždinu biti praizveden mjuzikl “Glazba srca mog” skladatelja Ivana Josipa Skendera, na libreto Marijane Nola. Mjuzikl je koprodukcija Glazbene škole u Varaždinu i HNK u Varaždinu, a povod je 190. obljetnica djelovanja Škole. Mjuzikl će režirati mlada redateljica Marina Pejnović koja je prošle godine debitirala u varaždinskom kazalištu praizvedbom drame “Nema života na Marsu” Une Vizek.

[Patka, smrt i tulipan] Foto: facebook.com/VRUMperformingartscollective/

Varaždinska redateljica Ksenija Krčar u prosincu bi trebala režirati dječji klasik “Trojica u Trnju” Pavla Pavličića, dok je za kraj godine najavljen još jedan obljetnički projekt, “Cajger na cajgeru” Vesne Kosec-Torjanac kojim će se obilježiti 145. obljetnica zgrade varaždinskog kazališta. U siječnju bi na komornoj sceni Rogoz trebala biti postavljena drama “Terminus” irskog dramatičara Marka O’Rowea u režiji Tomislava Pavkovića. Drama iz 2007. godine prati tri lika – umirovljenu učiteljicu, njezinu kćer i serijskog ubojicu. Drama je igrala u sklopu slavnog Fringe festivala u Edinburghu. Pavković je prošlih sezona u Varaždinu režirao obiteljsku dramu “Malo blago” također irske autorice Elaine Murphy i komediju “Gospon lovac” Georgesa Feydeaua.

Treću sezonu zaredom HNK u Varaždinu najavljuje predstavu u režiji Krešimira Dolenčića. Spomenutog “Gospona lovca” umjesto Dolenčića na kraju je režirao Pavković, a prošle sezone s repertoara je skinuto spomenuto kajkavsko uprizorenje Shakespeareove komedije “Kroćenje goropadi”. Treća sreća za Dolenčića i HNK u Varaždinu bit će anonimna kajkavska komedija “Čini barona Tamburlana” koja bi premijerno trebala zaigrati u veljači iduće godine. Balerina i koreografkinja Valentina Turcu u HNK u Varaždinu trebala bi režirati klasik “Tramvaj zvan žudnja” Tennesseeja Williamsa. Turcu je prošle sezone u zagrebačkom HNK postavila balet “Smrt u Veneciji” po istoimenom romanu Thomasa Manna, a u karijeri je kao plesačica ili koreografkinja sudjelovala u više od sto dramskih, baletnih i opernih predstava.

Ponovno je najavljen projekt “Horor diptih” koji bi prema djelima Edgara Allana Poea trebala režirati Ksenija Krčar. Projekt je prvotno bio najavljen u sezoni 2014./15. i trebao je igrati u atriju tvrđave Stari grad, a i ove je godine najavljen u koprodukciji s Gradskim muzejom Varaždin. Za kraj sezone najavljena je i koprodukcija “Zaljubljeni Shakespeare” s gradskim kazalištem Komedija iz Zagreba i Městské divadlo Brno iz Češke. Istoimeni film iz 1998. godine scenarista Toma Stopparda i Marca Normana, s Gwyneth Paltrow i Josephom Fiennesom u glavnim ulogama, osvojio je Oscara za najbolji film. Zagrebačko-varaždinsku koprodukciju režirat će slovački redatelj Stanislav Slovák. Zagrebačka premijera najavljena je za svibanj, a varaždinska za rujan 2019. godine, što zapravo ulazi u sezonu 2019./20.

(Visited 392 times, 1 visits today)

Komentari