Istaknuto
09.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Jarun će u lipnju 2020. prodrmati 15. izdanje INmusic festivala, a prvo udarno ime upravo je objavljeno - na zagrebačko more dolaze legendarni Deftones!

04.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati je otvorena. Poslušajte i nekoliko stranih preporuka friških singlova.

Izvedbene umjetnosti

HNK u Varaždinu najavilo ambicioznih 12 premijera u sezoni 2018./19.

05.09.2018. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/HNKVarazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu na svojim je web stranicama objavilo program za sezonu 2018./19. Varaždinsko kazalište najavljuje čak 12 premijernih naslova u novoj sezoni. Od deset najavljenih premijera prošle sezone, HNK u Varaždinu produciralo je tek sedam naslova, od kojih jedan – “Dežgracija” Siniše Brajčića u režiji Julie Klier – u Varaždinu uopće nije odigran. Dva naslova – “Luđak i opatica” te “Filoktet” – prebačena su za ovu sezonu, dok je umjesto “Kroćenja goropadi” postavljena predstava “Malograđani” Maksima Gorkog u režiji Helene Petković. Nova sezona još je ambicioznija.

Sezonu će 1. listopada otvoriti plesna predstava za djecu “Patka, smrt i tulipan” koju prema slikovnici njemačkog autora Wolfa Erlbrucha režiraju Sanja i Till Frühwald. Predstava pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca. U predstavi igraju Ana Mrak, Maja Katić i Petra Bokić, kostimografkinja je Žarka Krpan, autor glazbe Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Marino Frankola. Premijerom predstave ujedno će biti otvoren i Kliker festival, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade koji se u Varaždinu održava od 1. do 6. listopada u organizaciji kolektiva VRUM.

Prve premijere dramskog programa spomenuti su naslovi iz prošle sezone. Na Sceni Rogoz u listopadu bi iz drugog pokušaja trebala zaigrati drama “Luđak i opatica” poljskog međuratnog dramatičara, pisca i filozofa Stanislawa Witkiewicza. Dramu će režirati Jasmin Novljaković, docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu Ozren Prohić u studenom režira također prošle sezone najavljenu Sofoklovu dramu “Filoktet” o grčkom junaku i strijelcu koji je sudjelovao u Trojanskom ratu. Filokteta su prema mitologiji pred kraj Trojanskog rata spasili s pustog otoka, nakon čega je ubio Parisa i bio jedan od onih koji su u Trojanskom konju ušli u grad. Riječ je o jednoj od sedam sačuvanih tragedija antičkog dramatičara.

Za listopad i studeni najavljena su i dva glazbeno-scenska naslova. U koprodukciji Istarskog narodnog kazališta iz Pule i HNK u Varaždinu trebala bi biti izvedena opera jednočinka “Caccia lontana” talijanskog skladatelja Antonija Smareglie, rođenog u Puli u doba Austro-Ugarske. Pulska premijera trebala bi biti već u rujnu, no INK na svojim stranicama nije još ništa najavio. Nakon velikog uspjeha mjuzikla “Prošlih pet godina” Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger, u studenom će u HNK u Varaždinu biti praizveden mjuzikl “Glazba srca mog” skladatelja Ivana Josipa Skendera, na libreto Marijane Nola. Mjuzikl je koprodukcija Glazbene škole u Varaždinu i HNK u Varaždinu, a povod je 190. obljetnica djelovanja Škole. Mjuzikl će režirati mlada redateljica Marina Pejnović koja je prošle godine debitirala u varaždinskom kazalištu praizvedbom drame “Nema života na Marsu” Une Vizek.

[Patka, smrt i tulipan] Foto: facebook.com/VRUMperformingartscollective/

Varaždinska redateljica Ksenija Krčar u prosincu bi trebala režirati dječji klasik “Trojica u Trnju” Pavla Pavličića, dok je za kraj godine najavljen još jedan obljetnički projekt, “Cajger na cajgeru” Vesne Kosec-Torjanac kojim će se obilježiti 145. obljetnica zgrade varaždinskog kazališta. U siječnju bi na komornoj sceni Rogoz trebala biti postavljena drama “Terminus” irskog dramatičara Marka O’Rowea u režiji Tomislava Pavkovića. Drama iz 2007. godine prati tri lika – umirovljenu učiteljicu, njezinu kćer i serijskog ubojicu. Drama je igrala u sklopu slavnog Fringe festivala u Edinburghu. Pavković je prošlih sezona u Varaždinu režirao obiteljsku dramu “Malo blago” također irske autorice Elaine Murphy i komediju “Gospon lovac” Georgesa Feydeaua.

Treću sezonu zaredom HNK u Varaždinu najavljuje predstavu u režiji Krešimira Dolenčića. Spomenutog “Gospona lovca” umjesto Dolenčića na kraju je režirao Pavković, a prošle sezone s repertoara je skinuto spomenuto kajkavsko uprizorenje Shakespeareove komedije “Kroćenje goropadi”. Treća sreća za Dolenčića i HNK u Varaždinu bit će anonimna kajkavska komedija “Čini barona Tamburlana” koja bi premijerno trebala zaigrati u veljači iduće godine. Balerina i koreografkinja Valentina Turcu u HNK u Varaždinu trebala bi režirati klasik “Tramvaj zvan žudnja” Tennesseeja Williamsa. Turcu je prošle sezone u zagrebačkom HNK postavila balet “Smrt u Veneciji” po istoimenom romanu Thomasa Manna, a u karijeri je kao plesačica ili koreografkinja sudjelovala u više od sto dramskih, baletnih i opernih predstava.

Ponovno je najavljen projekt “Horor diptih” koji bi prema djelima Edgara Allana Poea trebala režirati Ksenija Krčar. Projekt je prvotno bio najavljen u sezoni 2014./15. i trebao je igrati u atriju tvrđave Stari grad, a i ove je godine najavljen u koprodukciji s Gradskim muzejom Varaždin. Za kraj sezone najavljena je i koprodukcija “Zaljubljeni Shakespeare” s gradskim kazalištem Komedija iz Zagreba i Městské divadlo Brno iz Češke. Istoimeni film iz 1998. godine scenarista Toma Stopparda i Marca Normana, s Gwyneth Paltrow i Josephom Fiennesom u glavnim ulogama, osvojio je Oscara za najbolji film. Zagrebačko-varaždinsku koprodukciju režirat će slovački redatelj Stanislav Slovák. Zagrebačka premijera najavljena je za svibanj, a varaždinska za rujan 2019. godine, što zapravo ulazi u sezonu 2019./20.

(Visited 346 times, 3 visits today)

Komentari