Istaknuto
21.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova glazba ovog tjedna donosi izbor od pet domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje se može glasati do sljedeće srijede.

15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Izvedbene umjetnosti

Satiričko kazalište Kerempuh najavljuje pet premijera u sezoni 2018./19.

07.07.2018. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/KerempuhZagreb/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Satiričko kazalište Kerempuh na svojim je službenim web stranicama najavilo premijerne naslove koje će producirati u sezoni 2018./19. Sezonu će u listopadu otvoriti praizvedba romana “Blue Moon” nagrađivanog pisca Damira Karakaša u režiji Borisa Liješevića. Karakašev slojevit, humorističan i autentičan tekst presjek je predratnog stanja promatranog iz vizure Čarlija, propalog studenta i rockabillyja koji u gradskom životu, glazbi i hedonizmu traži bijeg iz surove ličke provincije i zamršenih odnosa s ocem i djedom.

“Blue Moon” nam u ispovjednoj formi oslikava Čarlijevu intimu i specifičan trenutak u vremenu ispunjenom kontradikcijima; susreću se potraga za vlastitim identitetom i opterećenje obiteljskim nasljeđem, mladenački užici i nadolazeća ratna katastrofa, prošlost i sadašnjost u kojoj se tragovi prošlosti ponovo bude u drugim obličjima. U predstavi će zaigrati Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Vilim Matula, Jerko Marčić, Branka Trlin Matula, Mirela Videk Hranjec, Marko Makovičić, a ovo je prva suradnja Kerempuha i Liješevića.

Mladi i perspektivni redatelj Hrvoje Korbar, još uvijek student kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u prosincu će na Kerempuhove daske postaviti predstavu “Elling” Simona Benta. Riječ je o dramskoj adaptaciji istoimenih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. Ova duhovita, dirljiva, beketovski pomaknuta priča o tandemu društvenih autsajdera, osjetljivom i labilnom Ellingu i njegovu djetinjastom i seksualno ugroženom prijatelju Kjellu, koji se nakon zajedničkog boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju s izazovima stvarnoga života, podsjeća nas na sve marginalce, neprilagođene, luzere u borbi s vjetrenjačama – ne samo u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, nego i ovdje, kod nas, u nama samima. Uz suptilan crni humor kojim se oživljava tragika svakodnevice, “Elling” je prepoznatljiva, bliska i humana drama kojom se otvara aktualno pitanje – (ne)prilagođavanja okolini. U predstavi će zaigrati Filip Detelić, Marko Makovičić, Csilla Barath Bastaić, Luka Petrušić i Velimir Čokljat.

Nakon što je prošle godine na Riječkim ljetnim noćima debitirao kao kazališni redatelj, Borko Perić u svom će matičnom kazalištu režirati predstavu “Raspad sistema” (“The Play That Goes Wrong”). Riječ je o komediji koju su napisali glumci i dramatičari Mischief Theatrea (Henry Shields, Jonathan Sayer, Henry Lewis) za izvođenje u vlastitom ansamblu. U formi teatra u teatru, u jednoj večeri pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igraju ozbiljan krimić (svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj “Mišolovki”, najduže igranoj drami u povijesti kazališta), ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema. Kao u slavnom Murphyjevom zakonu, sve ono što može poći po zlu, definitivno polazi. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti s predstavom, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan.

Foto: facebook.com/KerempuhZagreb/

Komedija je na West Endu igrala kontinuirano od 2014. do rujna 2018. godine, 2017. postavlja se i na Broadwayu, igrala je u više od 20 zemalja, a 2015. osvojila je nagradu Olivier za najbolju komediju. Koliko je raskošan u dijalogu, ovaj tekst sadrži i bogatstvo neverbalne komike, elemente stand upa, ironije i autoironije te posvete Buster Keatonu i njegovoj slapstick komediji. Kao takav predstavlja izvrstan poligon za humorni i kreativni potencijal sjajnog Kerempuhovog ansambla. Josip Brakus, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Damir Poljičak, Filip Sertić i Matija Šakoronja zaigrat će u predstavi koju gledamo od siječnja 2019. godine.

U koprodukciji Scene Ribnjak i kazališta Kerempuh zaigrat će “Smijeh” Richarda Harrisa. Što se događa kad kazališni pisac treba odobrenje od vojnog službenika koji ne ide u teatar i nema smisla za humor? Upravo je to zaplet ove komedije koja, kroz sudar dva suprotna pogleda na svijet, progovara o slobodi, ulozi kazališta i smijeha u našim životima, o domoljublju, o onom najboljem i najgorem za što smo kao vrsta sposobni. Možemo li se, usprkos svojim stavovima i uvjerenjima, sporazumjeti s onim drugim koji misli suprotno? Velike su to teme o kojima ovaj tekst progovara ljudski jednostavno, dirljivo i beskrajno duhovito. U predstavi redatelja Mislava Brečića zaigrat će Ivan Đuričić i Vilim Matula od veljače 2019. godine.

Sezonu će zaokružiti praizvedba dramskog teksta “Ja od jutra nisam stao” uspješne dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađenog na natječaju Marin Držić za 2017. godinu. Una Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, svedeni tek na brojeve, vrte se u zatvorenim, cikličkim dijalozima i situacijama u okviru netipičnog muškog druženja gdje propitkuju svoj položaj u intimnim vezama i na širem društvenom planu, a pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se predrasudama i društvenim očekivanjima, “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče neprijeporno aktualnih rodnih pitanja. Praizvedbu će režirati Nana Šojlev, a od ožujka 2019. predstavu će igrati Jerko Marčić, Marko Makovičić, Filip Sertić, Hrvoje Kečkeš, Linda Begonja i Ornela Vištica.

Kazalište Kerempuh u prošloj je sezoni odigralo četiri premijere: autorski projekt Andrasa Urbana “Audicija“, “Šest likova traži autora” Luigija Pirandella u režiji Olivera Frljića, autorski projekt “Govori glasnije!” Bobe Jelčića i “Samoubojicu” Nikolaja Erdmana u režiji Vite Taufera. Osim njih, publika će iduće sezone u Kerempuhu moći gledati i hit predstave “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića i Ante Tomića u režiji Vinka Brešana, “Jedan sluga, dva gospodara” Richarda Beana u režiji Vite Taufera, “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u režiji Vinka Brešana, “Traži se novi suprug” Mire Gavrana u režiji Željka Königsknechta, “Jazavac u Kerempuhu” Olivera Frljića i brojne druge.

(Visited 294 times, 1 visits today)

Komentari