Izvedbene umjetnosti

Repertoar HNK u Varaždinu za sezonu 2017./18.: Sofoklo, mjuzikl i praizvedbe hrvatskih drama

Foto: facebook.com/HNK-Varazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu na svojim je web stranicama objavilo repertoar za sezonu 2017./18. Varaždinsko kazalište najavljuje deset premijera, od čega tri na velikoj sceni, čak četiri na Sceni Zvonimir Rogoz, jednu glazbenu i dvije u sklopu dječje lutkarske scene.

Sezonu će 16. rujna otvoriti premijera predstave “Nema života na Marsu” Une Vizek na Sceni Rogoz. Riječ je o praizvedbi drame nagrađene trećom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu. Komorna drama pisana je u vremenskim blokovima koji obuhvaćaju godinu dana života kolega iz jednog birokratskog ureda koji nakon deset godina zajedničke dosadne svakodnevnice počinju imati osjećaje jedan za drugoga. U predstavi igraju Robert Plemić, Barbara Rocco, Jan Kerekeš i Katarina Strahinić, redateljica je Marina Pejnović, scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Žarka Krpan, a suradnik za glazbu Vid Novak Kralj.

Poljski, češki i viški autori

Na Sceni Rogoz igrat će i drama “Luđak i opatica” poljskog međuratnog dramatičara, pisca i filozofa Stanislawa Witkiewicza, za čiji rad često kažu da je preteča teatra apsurda. Dramu će režirati Jasmin Novljaković, docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku koji je više godina živio u Poljskoj te tamo djelovao kao glumac i redatelj. Redateljica Ksenija Krčar režirat će dramski tekst “Zmijsko leglo” suvremenog češkog redatelja, scenarista i glazbenika Michala Langa, “komorno ludilo za četiri osobe i jednog gmaza”, krimić na granici s apsurdom koji obiluje obratima u radnji, humorom i ironijom.

Julia Klier režira praizvedbu drame “Dežgracija” autora Siniše Brajčića, dramu o životu na otoku koja je ponikla iz rada Viške kazališne družine. Autor “Dežgraciju” opisuje kao “poruku u boci o životu na mojim škojima u ovom Ne-vrimenu u kojem smo zaronjeni kao šototajeri koji su izgubili plovnost, pa sve dublje tonu u plavetnilo koje na ovim dubinama sve više postaje bezdan sivila i mraka”.

Foto: facebook.com/HNK-u-Varaždinu
Sofoklo, Shakespeare na kajkavskom i Max Frisch

Prva ovosezonska premijera na velikoj sceni bit će “Palikuće” švicarskog dramatičara Maxa Frischa. Crna komedija iz 1953. zbiva se u gradiću u kojem redovito izbijaju potpaljeni požari. Građane se lako zavara te oni sami postaju suučesnici u paljenju požara, čime cijela drama aludira na nacizam i fašizam. “Palikuće” će režirati Ivica Kunčević, a premijera je najavljena za 1. prosinca. Umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu Ozren Prohić režirat će Sofoklovu dramu “Filoktet” o grčkom junaku i strijelcu koji je sudjelovao u Trojanskom ratu. Filokteta su prema mitologiji pred kraj Trojanskog rata spasili s pustog otoka, nakon čega je ubio Parisa i bio jedan od onih koji su u Trojanskom konju ušli u grad. Riječ je o jednoj od sedam sačuvanih tragedija antičkog dramatičara.

Poznata Shakespeareova komedija “Ukroćena goropadnica” igrat će na kajkavskom pod nazivom “Kroćenje goropadi“, u kajkavizaciji Vida Baloga i režiji Krešimira Dolenčića. Na velikoj sceni će vjerojatno igrati i mjuzikl Jasona Roberta Browna “The Last Five Years“, o petogodišnjoj vezi pisca u usponu i glumice čija karijera stangira. Mjuzikl je od 2001. igrao na Off-Broadwayu, West Endu, edinburškom Fringe festivalu i u desetak europskih zemalja, a 2014. snimljen je film s Annom Kendrick i Jeremyjem Jordanom u glavnim ulogama. Varaždinski mjuzikl režirat će mlada Lea Anastazija Fleger koja je prošle sezone u Varaždinu režirala iznimno hvaljenu predstavu “Bog masakra“.

Na dječjoj i lutkarskoj sceni bit će izveden autorski projekt dramaturginje Mirne Rustemović i glumice Sare Stanić “Nezaposleni djed Mraz“, a Stanić će i režirati. Ravnatelj dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu, Dubravko Torjanac, režirat će predstavu “Jaje” Zlatka Krilića, o dječaku koji je čekao da mu se izlegne pile, a izlegla se kornjača. Uz deset premijera, varaždinsko kazalište igrat će i desetak repriznih naslova, među kojima valja izdvojiti spomenuti “Bog masakra“, “Čelične magnolije”, “Krokodile” i “Balade Petrice Kerempuha“.

Be social

Komentari