Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Repertoar HNK u Varaždinu za sezonu 2017./18.: Sofoklo, mjuzikl i praizvedbe hrvatskih drama

01.09.2017. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/HNK-Varazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu na svojim je web stranicama objavilo repertoar za sezonu 2017./18. Varaždinsko kazalište najavljuje deset premijera, od čega tri na velikoj sceni, čak četiri na Sceni Zvonimir Rogoz, jednu glazbenu i dvije u sklopu dječje lutkarske scene.

Sezonu će 16. rujna otvoriti premijera predstave “Nema života na Marsu” Une Vizek na Sceni Rogoz. Riječ je o praizvedbi drame nagrađene trećom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu. Komorna drama pisana je u vremenskim blokovima koji obuhvaćaju godinu dana života kolega iz jednog birokratskog ureda koji nakon deset godina zajedničke dosadne svakodnevnice počinju imati osjećaje jedan za drugoga. U predstavi igraju Robert Plemić, Barbara Rocco, Jan Kerekeš i Katarina Strahinić, redateljica je Marina Pejnović, scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Žarka Krpan, a suradnik za glazbu Vid Novak Kralj.

Poljski, češki i viški autori

Na Sceni Rogoz igrat će i drama “Luđak i opatica” poljskog međuratnog dramatičara, pisca i filozofa Stanislawa Witkiewicza, za čiji rad često kažu da je preteča teatra apsurda. Dramu će režirati Jasmin Novljaković, docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku koji je više godina živio u Poljskoj te tamo djelovao kao glumac i redatelj. Redateljica Ksenija Krčar režirat će dramski tekst “Zmijsko leglo” suvremenog češkog redatelja, scenarista i glazbenika Michala Langa, “komorno ludilo za četiri osobe i jednog gmaza”, krimić na granici s apsurdom koji obiluje obratima u radnji, humorom i ironijom.

Julia Klier režira praizvedbu drame “Dežgracija” autora Siniše Brajčića, dramu o životu na otoku koja je ponikla iz rada Viške kazališne družine. Autor “Dežgraciju” opisuje kao “poruku u boci o životu na mojim škojima u ovom Ne-vrimenu u kojem smo zaronjeni kao šototajeri koji su izgubili plovnost, pa sve dublje tonu u plavetnilo koje na ovim dubinama sve više postaje bezdan sivila i mraka”.

Foto: facebook.com/HNK-u-Varaždinu

Sofoklo, Shakespeare na kajkavskom i Max Frisch

Prva ovosezonska premijera na velikoj sceni bit će “Palikuće” švicarskog dramatičara Maxa Frischa. Crna komedija iz 1953. zbiva se u gradiću u kojem redovito izbijaju potpaljeni požari. Građane se lako zavara te oni sami postaju suučesnici u paljenju požara, čime cijela drama aludira na nacizam i fašizam. “Palikuće” će režirati Ivica Kunčević, a premijera je najavljena za 1. prosinca. Umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu Ozren Prohić režirat će Sofoklovu dramu “Filoktet” o grčkom junaku i strijelcu koji je sudjelovao u Trojanskom ratu. Filokteta su prema mitologiji pred kraj Trojanskog rata spasili s pustog otoka, nakon čega je ubio Parisa i bio jedan od onih koji su u Trojanskom konju ušli u grad. Riječ je o jednoj od sedam sačuvanih tragedija antičkog dramatičara.

Poznata Shakespeareova komedija “Ukroćena goropadnica” igrat će na kajkavskom pod nazivom “Kroćenje goropadi“, u kajkavizaciji Vida Baloga i režiji Krešimira Dolenčića. Na velikoj sceni će vjerojatno igrati i mjuzikl Jasona Roberta Browna “The Last Five Years“, o petogodišnjoj vezi pisca u usponu i glumice čija karijera stangira. Mjuzikl je od 2001. igrao na Off-Broadwayu, West Endu, edinburškom Fringe festivalu i u desetak europskih zemalja, a 2014. snimljen je film s Annom Kendrick i Jeremyjem Jordanom u glavnim ulogama. Varaždinski mjuzikl režirat će mlada Lea Anastazija Fleger koja je prošle sezone u Varaždinu režirala iznimno hvaljenu predstavu “Bog masakra“.

Na dječjoj i lutkarskoj sceni bit će izveden autorski projekt dramaturginje Mirne Rustemović i glumice Sare Stanić “Nezaposleni djed Mraz“, a Stanić će i režirati. Ravnatelj dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu, Dubravko Torjanac, režirat će predstavu “Jaje” Zlatka Krilića, o dječaku koji je čekao da mu se izlegne pile, a izlegla se kornjača. Uz deset premijera, varaždinsko kazalište igrat će i desetak repriznih naslova, među kojima valja izdvojiti spomenuti “Bog masakra“, “Čelične magnolije”, “Krokodile” i “Balade Petrice Kerempuha“.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Komentari