novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

HNK u Varaždinu objavilo repertoar sezone 2016./17.

Foto: facebook.com/HNK-Varazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu objavilo je repertoar za sezonu 2016./17. u kojoj bi trebalo biti odigrano devet premijera. Ambicioznu sezonu čine intrigantni autorski projekti, suradnja s plesnom scenom, neuobičajene koprodukcije, uprizorenja manje poznatih naslova klasičnih autora njemačke i francuske književnosti te nekoliko tekstova suvremenih europskih dramatičara. Sezonu će 20. rujna otvoriti “Bog masakra” Yasmine Reze u režiji mlade Lee Anastazije Fleger. Slavna francuska dramatičarka poznata je po svojim pronicljivim i često ciničnim studijama srednje klase, a u „Bog masakra“ ispričala je susret dva bračna para koja su se sastala kako bi raspravili tučnjavu svojih sinova. Prošle je sezone HNK u Zagrebu uprizorilo najnoviji Rezin tekst “Bella figura”, dok Fleger dosad potpisuje režiju predstave “Pečat” Borne Vujčića na Velikom Brijunu. “Bog masakra” će zaigrati na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz.

Sljedeća premijera najavljena je za 15. listopada, a riječ je o autorskom projektu „Mala princeza“ po motivima romana „Mali princ“ Antoinea de Saint Exupéryja. Predstava nastaje u suradnji Kazališnog studija mladih i ansambla varaždinskog HNK u režiji Julije Klier. Već 19. listopada na redu je premijera predstave „Satovi plesa za starije i napredne“ Bohumila Hrabala. Iako je objavljeno da se radi o autorskom projektu plesača, koreografa i redatelja Staše Zurovca, nije poznato u kakvom će odnosu njegova predstava biti s romanom slavnog češkog pisca niti je li riječ o dramskom ili plesnom projektu. Predstava nastaje u koprodukciji s Leberdance iz Zagreba.

Hrvatski, srpski, njemački i francuski autori

Za kraj studenoga najavljen je autorski projekt za mlade Ksenije Zec i Saše Božića „5 minuta prije tebe“. Zec i Božić autori su nekoliko hvaljenih predstava za djecu poput „VIS Životinje“, „Glazbatorij“ i „Ezop: Basne“. Zadnja ovogodišnja premijera bit će „Mrtva svadba“ Asje Srnec Todorović, crna opera u režiji plesačice, koreografkinje i redateljice Natalije Manojlović. Drama „Mrtva svadba“ praizvedena je 1990. u Teatru ITD u režiji Božidara Violića, a tekst je uvršten i u zbirku Nova hrvatska drama: izbor iz drame devedesetih Jasena Boka. Predstava nastaje u koprodukciji s Eurokazom.

Prva varaždinska kazališna premijera 2017. godine bit će „Hotel Bellevue“ njemačkog dramatičara Ödöna von Horvátha, u režiji Ivana Plazibata. Redatelj mlađe generacije ostao je zapažen po predstavama “Preobrazba” i “Zlatni zmaj” u splitskom HNK, a prošle je sezone u Varaždinu trebao režirati „Pseće srce“ Mihaila Bulgakova, no predstava nikada nije ugledala svjetlo dana. Von Horváth, rođen u Rijeci u doba Austro-Ugarske monarhije, ove sezone dolaze i na daske kazališta Gavella, gdje će „Priče iz bečke šume“ režirati Igor Vuk Torbica. „Hotel Bellevue“ trebao bi zaigrati u veljači 2017. na velikoj sceni. Za travanj je najavljena predstava „Krokodili“ Vladimira Arsenijevića u režiji Dražena Krešića. Arsenijević je međunarodno priznati i nagrađivani srpski pisac i publicist te jedan od pokretača regionalnog književnog festivala Krokodil, no o čemu će se raditi u predstavi zasad nemamo informacija.

Foto: acebook.com/HNK-u-Varaždinu
Foto: acebook.com/HNK-u-Varaždinu

U istom bi mjesecu trebala biti premijera predstave „Gospon lovac“ slavnog francuskog satiričara Georgesa Feydeaua, u režiji majstora žanra Krešimira Dolenčića. Prije desetak godina u varaždinskom je kazalištu igrala Feydeauova „Buba u uhu“, dok je isti naslov Dolenčić prije nekoliko sezona režirao u zagrebačkom Kerempuhu. Dolenčića inače očekuje bogata sezona jer bi u ZKM-u trebao režirati „Sherlocka Holmesa“, operu „Zaljubljen u tri naranče“ u zagrebačkom HNK te glazbenu komediju „Glorious!“ u SNG u Mariboru. Sezonu HNK-a u Varaždinu trebala bi zatvoriti „Dežgracija“ Siniša Brajčića, također u režiji Julije Klier, s premijerom na otoku Visu u srpnju 2017. godine. Isti je projekt bio naknadno najavljen za prošlu sezonu, no ipak nije bio realiziran ovog ljeta.

Od repriza će zaigrati prošlosezonski naslovi „Balade Petrice Kerempuha“, „Malo blago“, „Čelične magnolije“, „Očeš nečeš, doktor“ i „Bonton“, dok je „Škrtac“ skinut s repertoara. Ponovo će igrati i provjereni naslovi „Tri kavaljera frajle Melanije“ i „Kraljević i prosjak“ te monodrame „Singerica“ i „Familija u prahu“. Osim spomenutih „Pseće srce“ i „Dežgracija“, varaždinsko kazalište prošle sezone nije realiziralo ni najavljeni autorski projekt za omladinu „Do you want to be my friend?“ o kojem nikad niti nije bilo objavljeno više informacija od samog naslova.

Iduće sezone u HNK u Varaždinu neće režirati kućni redatelji Dubravko Torjanac i Ksenija Krčar, no otvorilo se mjesto mladim redateljima Krešiću i Klier koji su studirali na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a u Varaždinu su trenutno na stručnom osposobljavanju. Prema neslužbenim informacijama doznajem da će „Bog masakra“ biti diplomski ispit Lee Anastazije Fleger na Akademiji dramske umjetnosti. Pohvalno je i otvaranje nezavisnoj sceni (Eurokaz) te suradnja s plesnim umjetnicima (Zurovac, Zec, Božić, Manojlović), kao i veći broj naslova za djecu i mlade nego prijašnjih sezona.

Be social

Komentari