Istaknuto
04.12.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja i zajedništva.

01.12.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Ažurirajte se i ovog tjedna uz aktualne singlove s domaćeg glazbenog terena uz rubriku Nova glazba. Odaberite svog favorita i donesite mu vječnu slavu.

Glazba

„Hum to Search“ je Googleov odgovor na Shazam – potrebno je samo otpjevati melodiju

19.10.2020. Tomislav MatijašićFoto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Google je prije nekoliko dana u svoju Google mobilnu aplikaciju uveo funkciju koja će zauvijek okončati muke po otkrivanju glazbe; melodiju pjesme kojoj ne znate naziv kroz novu značajku „Hum to Search” od sada možete pjevušiti, zviždati ili pjevati, a Googleov softver prepoznat će tonove i prikazati vam potencijalna podudaranja!

„Na svom mobilnom uređaju otvorite najnoviju verziju Google aplikacije ili pronađite widget Google pretraživanje, dodirnite ikonu mikrofona i recite ‘Koja je to pjesma?’ ili kliknite na gumb ‘Pretraži pjesmu’. Zatim počnite pjevušiti 10-15 sekundi. Putem Google asistenta jednako je jednostavno. Recite ‘Hej Google, koja je ovo pjesma?’, a zatim pjevušite melodiju. Ova je značajka trenutno dostupna na engleskom jeziku na iOS-u i na više od 20 jezika na Androidu. Nadamo se da ćemo ju u budućnosti proširiti na više jezika“, pojašnjavaju iz Googlea.

Cijela stvar zapravo funkcionira na način da Googleovi algoritmi pjevanje, zviždanje ili pjevušenje mogu povezati s programiranim modelima, odnosno glazbenim otiskom, tvrde u Googleu. Nakon pjevušenja, audio se pretvara u sekvence koje predstavljaju melodiju, dok su modeli trenirani da prepoznaju melodiju iz mnogih izvora, to jest ljudskog glasa. On se dodatno analizira na temelju tona i zvuka, a sekvence se zatim uspoređuju s tisućama pjesama i prepoznaju se potencijalna podudaranja. Ova tehnologija po prvi je puta predstavljena 2017. godine, a razvojem tehnologije od sada za prepoznavanje pjesama nije potreban tekst i originalna melodija, već samo pjevušenje.

(Visited 561 times, 5 visits today)

Komentari