Izvedbene umjetnosti

Umro je redatelj Igor Vuk Torbica

Foto: facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedan od najhvaljenijih i najnagrađivanijih redatelja mlađe generacije Igor Vuk Torbica preminuo je u 33. godini jučer u Rovinju, kako prenose srbijanski portali Kurir i Informer. Diplomirao je 2013. na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Alise Stojanović. Još kao student dobio je nagradu “Hugo Klajn” za najboljeg studenta Pozorišne režije u generaciji, dok je njegova ispitna predstava na trećoj godini, “Pokojnik”, dobila glavnu nagradu festivala “Studio fest”, uvrštena je bila na redovni repertoar Jugoslavenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je najboljom predstavom festivala.

Torbica je prvu predstavu u Hrvatskoj režirao 2015. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih. Riječ je o predstavi “Hinkemann” Ernsta Tollera, jednoj od najboljih, najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih predstava u 21. stoljeću. Predstava je 2016. dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, dok je Rakan Rushaidat dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu. Igor Vuk Torbica osvojio je nagrade za najbolju režiju na 31. Gavellinim večerima 2016. godine, 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. te Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2017., a na istim je festivalima te na 43. međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT u Novom Sadu predstava osvojila nagrade za najbolju predstavu u cjelini. Više nagrada osvojili su i Rakan Rushaidat te Ozren Grabarić za svoja glumačka ostvarenja. Osim u regiji, predstava je gostovala na utjecajnom Mittelfestu u Italiji.

-> Igor Vuk Torbica: “Hinkemann je simbol društva koje se nosi s posljedicama rata”

Sa ZKM-om je Torbica ponovno surađivao 2018. godine na “Titu Androniku” Williama Shakeaspearea za koju je redatelj dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje. U međuvremenu je u Hrvatskoj režirao i predstave “Priče iz bečke šume” u kazalištu Gavella i “Mizantrop” u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Prošle godine HNK u Zagrebu najavilo je da će Torbica režirati “Idiota” Dostojevskog, no ta suradnja ipak nije realizirana. Torbica je režirao u Drami Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Prešernovom gledališču u Kranju, Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslavenskom dramskom pozorištu i u drugim kazalištima. Među istaknutijim predstavama su “Carstvo mraka” L. N. Tolstoja i “Razbijeni vrč” Heinricha von Kleista.

Be social

Komentari