Istaknuto
14.08.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta I ovog tjedna u rubrici Nova glazba donosimo domaće glazbene novitete za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

05.08.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute FILMSKI VREMEPLOV: Vrijeme je da upoznate francuski novi val (nouvelle vague) i saznate zašto i kako je oduševio filmofile i ljubitelje francuske kulture.

Film

Izvještaj – I. dan 19. MFF-a: Motovun je poziv, odazovi se!

27.07.2016. Valentina SertićFoto: Valentina Sertić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U Motovunu je počelo zbijanje redova! Prošao je prvi dan 19. MFF-a kojim nam je obećano još četiri odlična festivalska dana. Nestvarni filmovi, opipljivi aktivizam i brdo zvijezda – sve je spremno da sljedeće godine kažete kako je prošle godine bilo bolje.

Festival je službeno otvoren Bakerovim filmom Tangerine koji je u potpunosti snimljen iPhoneom. Upravo zato što načinom snimanja upućuje na to kako se, riječima direktora festivala Igora Mirkovića, svijet mijenja filmskom brzinom, ovaj je film službeno i otvorio progresivni Motovun. Iako je inovativna produkcija filma privukla pažnju, potrebno je pogledati tek deset sekundi ove bizarne filmske priče o ljubavi i prijateljstvu da vam bude jasno kako je film više od avantgardnog pokušaja. U sklopu glavnog programa prvi je dan prikazano još tri filma: Poezija bez kraja Alejandra Jodorowskog, prvi od pet planiranih autobiografskih filmova ovog maga nadrealizma; krimić s elementima slapsticka u režiji čestog gosta festivala Brune Dumonta Zaljev luđaka te jedini domaći film u konkurenciji za nagradu “Propeler”, hrvatski Love Actually, Sve Najbolje Snježane Tribuson.

Foto: motovunfilmfestival.com

Foto: motovunfilmfestival.com

Poezija bez kraja prikazan je kao svojevrsno iznenađenje, a za one koji vole velike filmove Jodorowskog iznenađenje i nije bilo sasvim ugodno. Film je to o umjetnikovoj čileanskoj mladosti, autorovoj potrazi za autentičnim i slobodnim načinom života. Iako je redateljev stil s elementima nadrealizma prepoznatljiv u svakom kadru, ovaj je film više hiperrealističan, nego surealan. Karakterizira ga iznimna toplina i humanizam koji neizbježno djeluje na nepouzdani užitak gledatelja koji je pristao na autorovu igru. Nakon Poezije bez kraja možete se samo nadati da će Jodorowsky uspjeti iz glave na film prebaciti i ostatak svojeg života iz mašte.

Zaljeb luđaka, Bruno Dumont Foto: motovunfilmfestival.com

Zaljev luđaka, Bruno Dumont
Foto: motovunfilmfestival.com

Filmom Zaljev luđaka Brune Dumonta vratio nas je na obale La Manchea 1910. godine. U ovoj priči o dvojici policajaca, šarmantnim ribarima kanibalima i degradiranoj buržoaskoj obitelji, redatelj sparuje velike francuske glumce poput Juliette Binoche i Fabricea Luchinija s naturščicima i to u ključu koji odlično spaja i razdvaja dva ne tako nespojiva svijeta. Osim fantastično odigranih karikaturalnih likova, film očarava i vizualima u stilu francuskog slikarskog impresionizma te glazbom belgijskog skladatelja iz 19. stoljeća Guillaumea Lekeua. Iako je film pretjerano iskoristio komičnost pretilog policajca, gledati ga u vrtu lavande bilo je klasično čarobno motovunsko iskustvo.

Posljednji film večeri bila je svježe ispečena božićna komedija Snježane Tribuson s odličnom glumačkom postavom koju predvodi Ksenija Marinković. Tribuson se vratila na veliko platno filmom koji podsjeća na njezine uspješnice, kao što je film Tri muškarca Melite Žganjer, ali nudi nešto što hrvatskom filmu kronično nedostaje – komediju na koju se zaista možete nasmijati. Mlada motovunska publika se smijala, a smijat ćete se i vi s vašim najbližima ako ovih blagdana pogledate hrvatski Love Actually u kinima.

Sve najbolje, Snježana Tribuson Foto: motovunfilmfestival.com

Sve najbolje, Snježana Tribuson
Foto: motovunfilmfestival.com

Mike Downey, predsjednik Savjetodavnog odbora MFF-a, kaže da je Motovun poziv “da sanjate, poziv da razmišljate, poziv da otkrivate, poziv da razumijete i, iznad svega, poziv da osjećate”. Motovun kao sinegdoha nezavisne filmske umjetnosti nudi više od programa, nudi vam kratko zaustavljanje na zabačenom kolodvoru ideja i olakšava odgovor na pitanje “Kamo dalje?”

Ako Motovun nije vaše odredište ovaj tjedan, dobra je vijest da nakon subote Motovun putuje dalje, od Buzeta do Čakovca. U međuvremenu, dok se u Motovunu traži najjača desnica i suho mjesto u kampu, pridruži se festivalu duhom, kao i prvi glazbeni gost festivala Edo Maajka i recite: No pasarán!

(Visited 143 times, 1 visits today)

Komentari