boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Izvještaj – II. dan MFF-a: Djeca će vas pitati gdje ste bili 2016.

Foto: motovunfilmfestival.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Motovun film festival, jutro, dan treći. Vrijeme da još jednom razmislimo o svemu što smo gledali drugi dan i kuda idemo kad se slože platna Motovuna. Drugog dana MFF-a krenuo je filmski program najatraktivnijeg popratnog programa festivala – Gdje ste bili 2016? Program uključuje pet dokumentarnih i igranih filmova, govorne programe sa Srećkom Horvatom i “glazbene” programe s Borisom Dežulovićem i Predragom Lucićem koji su u kinu Billy već prvi dan zapjevali Računajte z/na nas. Motovun sve do jutra ide samo ulijevo te se upravo zbog toga čini se kako upravo ovaj dio programa posvećen radikalizaciji ljevice ima u Motovunu najveću publiku.

Hrvatsku premijeru u podne drugog dana imao je kontroverzni film mladog fotografa i snimatelja Christophera Bobina Desno, dva, tri – kuda ide Europa?  o jačanju ekstremne desnice u nekoliko europskih država. Među njima se našla i Hrvatska kojoj je Bobin posvetio zaseban segment. Otvoreno nošenje fašističkih simbola u Čavoglavama na proslavi Dana domovinske zahvalnosti toliko ga je iznenadilo da je o tome odlučio napraviti film, otkrio je Bobin u razgovoru s Zrinkom Vrabec Mojzeš koja je autora upozorila na nekoliko netočnih i nepotpunih informacija iznesenih u dokumentarcu. Iako estetski vrlo neuredan film, ovaj pogled Drugog na našu jedinstveno ludu državu ne može vas ostaviti ravnodušnim. Još jedan pogled na nju dala je i Motovunska čitanka na kojoj su Alma Prica, Ksenija Marinković, Romano Nikolić, Goran Dević, Milena Zajović, Barbara Matejčić, Damir Markovina, Espi Tomičić i Mirjana Karanović čitali ulomke iz knjiga koje su neke konzervativne udruge proglasile neprimjerenima za školsku lektiru.

Christopher Bobin Foto: motovunfilmfestival.com
Christopher Bobin
Foto: motovunfilmfestival.com

Berlinski laureat Gori more redatelja i snimatelja Gianfranca Rosija povezao je britkost i aktualnost programa Gdje ste bili 2016? s trodijelnim programom La Bella Italia. Gori more jedan je od dva talijanska filma u glavnom programu, a osim njih Motovun će prikazati još petnaest talijanskih filmova. Ovaj dokumentarni film prikazuje život 12-godišnjeg Samuelea na Lampedusi, mediteranskom otoku koji je odredište brojnih muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u potrazi za mirom i slobodom. Iako stanovnici otoka, prvotno liječnici i obalna straža, svakodnevno svjedoče najvećoj humanoj katastrofi našega vremena, Samueleov život time nije posebno opterećen. Njegovi su najveći problem zadaća iz engleskog, lijeno oko i to što zbog mučnine na moru povraća. Vjerujem kako je svakome u publici bilo lako suživjeti se s njim, s njegovim umišljenim alergijama i dječjim tjeskobama. Koliko smo se pak mogli suživjeti s izbjeglicama? Je li more prikazano u filmu isto ono more koje puni Instagram uspomenama s vašeg ljetovanja? Na moje misli nadovezali su se Dežulović i Lucić koji su nakon filma ispjevali Baladu o Mediteranu. Uz to, na samoj projekciji filma bilo je značajno imati predstavnike volonterske udruge Are You Syrious? posvećene pomaganju izbjeglicama koji su to jutro stigli, simbolično, među motovunske šatoraše.

Boris Dežulović i Predrag Lucić foto: motovunfilmfestival.com
Boris Dežulović i Predrag Lucić
foto: motovunfilmfestival.com

U ponoć je prikazan posljednji film drugog dana koji je dobio najveći pljesak koji se ovih dana mogao čuti na motovunskom trgu. Riječ je o mađarskom filmu Ubojice na kotačima Attile Tilla, filmu koji bi Kevin Smith volio da je snimio. Film portretira dvadesetogodišnjeg Zolija koji je vezan za invalidska kolica, a sa svojim prijateljem koji ima fizički hendikep i bivšim vatrogascem, također u kolicima, postane plaćeni ubojica u službi srpske mafije. U ovoj originalnoj komediji prepliću se stvarnost i mašta, i to na način da nam se mašta čini stvarnijom, jer je stvarnost tako banalna. Ovo je jedan od onih filmova za koje se nadate da će ih kopirati u budućnosti, jer su akcijske komedije sa snažnim i nježnim porukama i odličnim soundtracima pravo filmsko blago. Nezanemarivo je to koliko se ljudi koji trebaju vidjeti ovaj film nije moglo popeti na brdo filmova.

Ubojice na kotačima, redatelj Attila Till Foto: motovunfilmfestival.com
Ubojice na kotačima, redatelj Attila Till
Foto: motovunfilmfestival.com

Danas nas očekuje novi film Nenada Puhovskog, Horvatov Vodič kroz raspad Europe za početnike, Pub kviz s Kotigom te još jedna zanimljiva motovunska večer. Djeca će vas pitati: Gdje ste bili 2016? Mi ćemo reći da smo bili u Motovunu, a vi?

(Visited 212 times, 1 visits today)
Be social

Komentari