Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 11 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa s razno raznih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Izvještaj – Dead Kennedys: Najbolje za kraj, u najgore vrijeme

29.10.2016. Glazbena redakcijaFoto: Monika Bračević/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kultni zagrebački klub Boogaloo ovog je četvrtka ugostio američke legende drugovalnog punka, Dead Kennedyse, kojima je ovo ujedno bio prvi nastup na našem području u dosadašnjoj četiri desetljeća dugoj karijeri. Poznati po beskompromisnoj kritici aktualnih problema, politike i smjera u kojem se suvremeno društvo kreće, Hrvatsku su posjetili možda u najboljem trenutku.

Što ostaje nakon Biafre?

Iako se u gradskim kuloarima ponegdje moglo čuti da na njihov koncert dobar dio ljudi neće ići, i to ne zbog visine cijene karte (koja je, da naglasimo, bila u razumnim granicama, za razliku od trenutnih trendova), već zbog činjenice da s Kennedysima odavna ne nastupa Jello Biafra, kojeg smatraju kralježnicom ovog benda, Boogaloo je bio popunjen više nego što se moglo očekivati. Bez obzira što se ranije komentiralo „Bez njega za mnoge ljude pa tak i za mene ne postoje, realno taj lik i jest Kennedysi“, Boogaloo je sinoćnjim koncertom nakratko oživio ona vremena kojih se neki od nas sjećaju s prvih fakultetskih godina.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

S Biafrom ili bez njega, obavezu dolaska na koncert benda koji je zbog provokativnosti tekstova i poruka svojevremeno nazivan i američkim Pistolsima većina nas je ipak ispoštovala. Njihova je setlista pomalo predvidljiva, u standardnoj maniri da se najbolje čuva za kraj, ali činjenica da ih se gleda i sluša uživo dovoljna je sama po sebi. Ničega nije nedostajalo. Boogaloo je tako pokazao da hiperprodukcija laganijih nota ipak nije naudila nešto kvalitetnijem zvuku i starim lavovima punk i rock scene, što je dosta umirujuća spoznaja.

Zvučno i vizualno potpuna večer

Pratnju Dead Kennedysa činili su londonski četveročlani (spolno ravnopravni) post hardcore bend kojim se nerijetko dodaje atribut „feministički“, Petrol Girls, te tri domaće – regionalna benda: Pogreb X (najpoznatiji po tome što se radi o prvom bendu Satana Panonskog i za zagrebačke underground klubove ne tako nepoznat bend), zatim apolitični i kritični Beograđani Vox Populi te naš domaći Eksodus. Pogreb X ovog puta nije bio dramatičan kao što je to nedavno bio slučaju u Route 66, ali razočarali nisu. Iako nisam pretjerani fan stare slave, da nisu odsvirali Lepi Mario, većina bi vjerojatno otišla razočarana. Naravno, bendovi koji nastupaju prije headlinera uvijek imaju rizik da će to uraditi pred malo ili nimalo publike (dodajmo tome i činjenicu da je ovo počinjalo u 19 sati), no bez obzira su svi napravili sve kako bi večer bila kompletirana i zvučno i vizualno – ono po što je publika i došla.

Foto:Monika Bračević/Ziher.hr

Foto:Monika Bračević/Ziher.hr

Na kraju, ostaje tek napomenuti da nije pravo pitanje zašto su Kennedysi s nastupom u Hrvatskoj čekali do sad, već kada ih možemo opet očekivati. Šteta što ovakvih većih razloga za okupljanje generacijski poprilično raznolike publike nema i češće.

Izvještaj napisala Ana Maria Filipović Grčić

(Visited 184 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.750 out of 5)

Komentari