Glazba

Izvještaj – Left Lane Cruiser: Dašak američke glazbe napunio mali pogon Tvornice

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nastupi blues-rock bendova i nisu baš najčešća pojava u ovom dijelu svijeta. Što zbog drugačijeg pogleda na trenutnu rock kulturu, što zbog čiste geografske udaljenosti. No, Left Lane Cruiser jest donekle drugačiji bend. Drugačiji utoliko da je sirovi blues rock upakirao u nešto žešće zvukovlje, koje ga može povezati s vrlo aktualnim rock pravcima, poput alternativnog rocka ili čak punk rocka no kostur glazbe je i dalje country blues.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Prije gostiju iz Indiane, nastupio je domaći bend vrlo neatraktivnog imena – Marko i Darko. Svaka čast Marku i Darku na onome što su odsvirali, no kada si relativno nov na sceni i to u marginalnom glazbenom žanru, ovakvo ime ti definitivno ne može pomoći. No vjerujem da su Marko i Darko svjesni toga, tako da ću činjenici koliko ih očito boli đon za to kako im se zove bend dati palac gore. Isti taj palac sam držao i kada sam gledao njihov nastup. Glazba je za nekoliko razina niža od onog što svira Left Lane Cruiser, no osobno mi daleko više leži upravo njihov stil. Filozofija sviranja pjesama u stilu minimalističkog jama, s repetitivnim bubnjem i gitarom koja svira nešto svoje pa se nakon nekih desetak minuta sve to vrati na početnu temu daleko mi je bliža od hillbilly rocka. Tako da, Marko i Darko, iako ćete ih odmah ukalupiti u nekakvu garage rock kutiju, vuku suptilnu impresiju i iz psihodelije.

Nekoliko kolega je čak izrazilo nezadovoljstvo duljinom nastupa predgrupe budući da su svirali čak i nešto više od sat vremena, ali dečki su završili izrazito simpatično riječima – „Ako vam se sviđa to kaj radimo, lajkajte nas na fejsu“. Navodno im je standardna dužina nastupa 2-3 sata. Rekoh ok, mogao bih piti pivo uz tri sata ovoga.

Foto: Velentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Velentina Cetin / Ziher.hr

Left Lane Cruiser djeluje kao vrlo opuštena i usklađena ekipa. Ono što bi u glazbenom žargonu bila njihova glazba imate u uvodu, no nastup je kompletno drugačije iskustvo bez glazbenih termina. Barem ga tako uvijek pokušam respektirati. Frederick „Joe“ Evans IV sjedeći u vrlo ležernoj pozi, prebire prstima po žicama gitare, dok mu rubovi široke trenirke plešu oko gležnjeva koji divljaju u ritmu bubnja, a ponekad i melodije koju uhvate. Čovjek priča nešto vrlo brzo, s vrlo tvrdim naglaskom, tako da nije bilo previše plodonosno koncentrirati se na stvari koje on pokušava reći između pjesama, a bilo je takvih trenutaka. U nastupu ga prate Joe Bent (bas i slide gitara) i Pete Dio (bubnjevi). Nastup je vrlo energičan, a to je zadnje što sam očekivao. Dakle, glazba vas vrlo jednostavno uvuče ritmom i melodijom, kakvu vrlo rijetko susrećete, jer i Marko i Joe su svirali bez trzalica, koristeći samo prste. Iz tog razloga zvuk je gitare pritom nešto drugačiji, dosta prljaviji.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

O imenima pjesama nema smisla govoriti jer da bih vam to predstavio morao bih se praviti kako su mi one poznate, a apsolutno nisu. Ima jedna stvar koja mi se prilikom nastupa uvukla pod kožu, pa sam je morao potražiti kasnije. Rekao mi je frend da se zove Big Momma. Da, stvar je odlična. Sam taj seljačko prljavi izričaj njegovog plemstva Evansa IV. ide ruku pod ruku s glazbom, ali i kompletnom atmosferom. Pogledajte bend ako uzmognete, nemam što drugo pametnog za reći. Jedna od pjesama, uspio sam saznati, pojavila se i na nekoj od sezona serije Breaking Bad. Otuda vjerojatno proizlazi i nešto širi krug poznavatelja benda, jer mali pogon Tvornice je bio pun.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari